Σασόλι: Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης
Το μήνυμα ότι το Eurogroup πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ότι «τώρα είναι η ώρα που χρειαζόμαστε εργαλεία για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσουμε το νέο σχέδιο ανοικοδόμησης», έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης του οποίου θα μοιραστούμε το κόστος για να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας» πρότεινε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και αναγνώρισε: «Αυτό θα χρειαστεί πολλά χρήματα, ο προϋπολογισμός
Περαιτέρω ανέδειξε πως «δεν είναι θέμα μόνο αλληλεγγύης μεταξύ μας, αλλά και κοινό συμφέρον όλων μας, λαμβάνοντας υπόψη πόσο βαθύτατα διασυνδεδεμένες είναι οι οικονομίες μας» και σημείωσε ότι η κατάρρευση μίας χώρας θα είχε αναπόφευκτα δραματικές συνέπειες σε όλες τις υπόλοιπες.
Σε δήλωσή του μετά τη χθεσινοβραδινή άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για την ευρωπαϊκή κοινή οικονομική αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, ο Νταβίντ Σασόλι υπογράμμισε την ανάγκη «να είμαστε προετοιμασμένοι για τις συνέπειες αυτής της κρίσης και να μην βρεθούμε ανίκανοι να αντιδράσουμε».
Σκιαγραφώντας τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, τόνισε ότι «οι πολίτες μας, οι επιχειρήσεις μας, οι οικογένειές μας, οι νέοι άνθρωποι ανησυχούν για την αβεβαιότητα που φέρνει το μέλλον, καθώς σε όλες τις χώρες αυτή η κρίση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην υγεία θα καταστρέψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας».
Επικαλούμενος τη χθεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ανέφερε ότι 2,5 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα βιώσουν τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Πόσοι εκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν στην Ευρώπη, διερωτήθηκε και προσέθεσε: «Έχουμε χρέος να τους προστατεύσουμε, στο βορρά, στο νότο, στην ανατολή και τη δύση».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δράση της Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες, εκτιμώντας ότι οι αντιδράσεις της ήταν στο ύψος το περιστάσεων. «Σκεφτείτε τη "χαλάρωση" των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στις χώρες μας να παρέμβουν με δραστικά μέτρα προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και πολίτες» ανέφερε σχετικά. Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε και σε άλλα «σημαντικά μέτρα» που έχει εφαρμόσει η ΕΕ: «υποστήριξη στα εθνικά συστήματα για τον περιορισμό της ανεργίας (SURE), βελτίωση των όρων χρήσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τις χώρες που επιθυμούν να τον χρησιμοποιήσουν, επαναχρηματοδότηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), καθώς και τον "μπαζούκα" της ΕΚΤ για τη ρευστότητα των τραπεζών και την εξαγορά δημόσιων και ιδιωτικών ομολόγων».
Ωστόσο, την ίδια στιγμή παρατήρησε όπου η Ευρώπη επενέβη, οι απαντήσεις ήταν αδύναμες ή ανύπαρκτες και τόνισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών να αναλάβουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να δείξουν πίστη στη δύναμη της Ευρώπης, η οποία έχει εξασφαλίσει 70 χρόνια συνεργασίας και ειρήνης, όπως συμπλήρωσε και σημείωσε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να επενδύσουμε στο κοινό μας μέλλον».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Έγκυος με κορονοϊό πέθανε κατά τη διάρκεια της γέννας – Σώθηκε το νεογέννητο
- Κορονοϊός: Αυτή είναι η «Στρατηγική Εξόδου» που προτείνει η Κομισιόν για τη χαλάρωση των μέτρων
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Απριλίου
- Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (9/4/2020)
- Γόρτυνος Ιερεμίας: EΓΚΛΕΙΣΤΟΙ!
- Χριστίνα Αλούπη: Έχουμε γίνει κατάσκοποι- Στηνόμαστε έξω από το σούπερ μάρκετ για να προλάβουμε -ΒΙΝΤΕΟ
- Σάββατο του Λαζάρου: Τι εορτάζουμε στις 11 Απριλίου
- Κορονοϊός: Υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ευρώπη από χαρτί τουαλέτας;
- Το χιουμοριστικό post της Αστυνομίας... με τη χελώνα για το "μένουμε σπίτι" - ΦΩΤΟ
- Ελβετία: Παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 26 Απριλίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews

- Τελευταία Νέα Antinews
- Σασόλι: Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης
- Ο Μακρόν «αρνείται να δει τον ΠΟΥ να εγκλωβίζεται σε έναν πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας»
- Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την παροχή επιχορηγήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Ο Τζουζέπε Κόντε προειδοποιεί για διάλυση της Ευρώπης
- Covid-19: Πάνω από 86.000 οι θάνατοι, πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο τα κρούσματα σε όλον τον κόσμο
- Corriere della Sera: Η Ελλάδα δίνει μαθήματα στην βόρεια Ευρώπη
- Διεθνής έρευνα: Στους 457 θα φτάσουν οι θάνατοι στην Ελλάδα
- Τσίπρας: Σε όλη την Ευρώπη επιδοτούν την εργασία, στην Ελλάδα επιδοτούν την ανεργία και τις απολύσεις
- Μητσοτάκης: Μένουμε σπίτι. Βγαίνουμε νικητές
- Bill Gates: Πόσο θα χρειαστεί για να είναι οι Αμερικανοί "εντελώς ασφαλείς" από τον κορονοϊό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Σενάριο - βόμβα για τον Μέσι: Η Ίντερ συζητά με τον "Λίο"
- Κορονοϊός: Σήμερα οι νέες οδηγίες για τις μάσκες από την αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Απριλίου
- Καιρός: Συννεφιά και άνοδος της θερμοκρασίας - Πού θα βρέξει
- Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (9/4/2020)
- Οι αναπνευστήρες των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι τελικά χρήσιμοι στη μάχη κατά του κορονοϊού;
- Σολτς για Eurogroup: Ελπίζω πριν από το Πάσχα να έχουμε τη φώτιση και να συμφωνήσουμε
- Οι αθλητικές εφημερίδες 9/4/2020
- Οι οικονομικές εφημερίδες 9/4/2020
- Χριστίνα Αλούπη: Έχουμε γίνει κατάσκοποι- Στηνόμαστε έξω από το σούπερ μάρκετ για να προλάβουμε -ΒΙΝΤΕΟ