Σαμαράς: φοβάμαι ότι η κρίση θα παρασύρει όλη την Ευρώπη

Τους φόβους του ότι η διεύρυνση της κρίσης χρέους θα  μπει τροχοπέδη στις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, η οποία τον παρουσιάζει ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας.

« H μόλυνση εξαπλώνεται γρήγορα» τονίζει επίσης ο κ. Σαμαράς

και δηλώνει ότι “η μεγαλύτερη ανησυχία μου, ότι βουλιάζουμε όλοι μαζί».  “Η μόλυνση δεν είναι μόνο οικονομική, δεν είναι μόνο πολιτική, είναι επίσης και κοινωνική. Και η κοινωνική μόλυνση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Χώρες όπως η Ισπανία, με ποσοστά ανεργίας 21%, θα μπορούσαν κάλλιστα  να οδηγηθούν σε βίαια φαινόμενα”, προσθέτει

Ακολουθεί το κείμενο της μετάφρασης:

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal, ο Έλληνας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ο άνθρωπος που πιθανότατα θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας- αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα  συρρικνωθεί  πάνω απο 6% φέτος, ενώ θα υπάρχει ύφεση και το 2013.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους για μείωση του ελλείμματος για το 2011, υπογραμμίζοντας την δυσκολία της χώρας να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχε υποσχεθεί στους διεθνείς δανειστές της.

“ Και αυτόν τον χρόνο θα υπάρχει ένα έλλειμμα της τάξεως του 10%…και η ύφεση θα υπερβεί το 6%. Αυτή την στιγμή οδηγούμαστε στο πέμπτο έτος με ύφεση, μια κατάσταση η οποία ενδέχεται να επεκταθεί και στο επόμενο έτος. Το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ.”

Παρά τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και την σκληρή επιτήρηση της τρόικα των διεθνών επιθεωρητών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, η Ελλάδα έχει ήδη παραδεχθεί, πως για φέτος, δεν θα πιάσει τους αρχικούς της στόχους όσον αφορά το έλλειμμά.

Οι στόχοι αυτοί, μεταφράζονται σε ένα έλλειμμα του προϋπολογισμό Περίπου 8.5% του ΑΕΠ, ή σχεδόν 17,1 δις ευρώ, για το 2011. Τώρα όμως, η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα αγγίξει το 9%- πρόβλεψη που συμμερίζεται και η τρόικα.  Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έχουν προειδοποιήσει ότι το έλλειμμα ενδέχεται να υπερβεί ακόμα και τους νέους στόχους.

Βέβαια, όλοι συμφωνούν ότι τα εν λόγω μέτρα λιτότητας ευθύνονται για την βαθιά ύφεση που έχει οδηγηθεί η Ελλάδα, ενώ οικονομολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα φοβούνται πως η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί περισσότερο από την επίσημη πρόβλεψη του 6% για φέτος. Μια βαθύτερη ύφεση, συνεπάγεται, ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα λόγω των μειωμένων κρατικών εσόδων και των αυξημένων κοινωνικών δαπανών.

Οι παραπάνω δηλώσεις του κ.Σαμαρά, γίνονται την στιγμή που η νέα μεταβατική κυβέρνηση- που σχηματίστηκε τον περασμένο μήνα μέσω της συνεργασίας της ΝΔ και της πλειοψηφίας του σοσιαλιστικού κόμματος- αγωνίζεται να επιβάλει το πρόγραμμα λιτότητας στην χώρα και να εφαρμόσει την συμφωνία του νέου πακέτου διάσωσης των 130 δις ευρώ που έχει υποσχεθεί το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας.

Μετά από την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων εργασιών την ά

Keywords
Τυχαία Θέματα