Σαμαράς: εννέα βήματα για να βγούμε από την κρίση

22:53 6/7/2012 - Πηγή: Antinews

Άρχισε σήμερα η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης με την πρώτη ομιλία του Αντώνη Σαμαράς ως πρωθυπουργού της Ελλάδος.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι αντικείμενο της επαναδιαπραγμάτευσης δεν είναι να αλλάξουν οι στόχοι αλλά όσα εμποδίζουν να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. «Το νόημα της επαναδιαπραγμάτευσης δεν είναι η αλλαγή των στόχων, αλλά η αλλαγή όσων εμποδίζουν

της επίτευξή τους», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει τροποποιήσεις του προγράμματος στα σημεία που επιτείνουν την ύφεση: “Το λέμε «επαναδιαπραγμάτευση», για να υπογραμμίσουμε ότι θέλουμε να έλθουμε σε συνεννόηση, σε συμφωνία, με τους εταίρους μας. Απορρίπτουμε τις μονομερείς ενέργειες! Ζητάμε «τροποποιήσεις» του προγράμματος, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που επιτείνουν την ύφεση, ακριβώς για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους του. Καταλαβαίνουμε ότι κάποια απ’ αυτά που ζητάμε μπορούν να γίνουν σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν, όμως, άλλα που επείγουν. Όπως για παράδειγμα, επείγει η τακτοποίηση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων που έρχονται φέτος σε περισσότερες δόσεις. Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ξοφλήσουν φέτος τόσες μαζεμένες επιβαρύνσεις από προηγούμενα χρόνια».

Οι βασικοί άξονες της κυβέρνησης

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι αυτές εστιάζονται στα εξής εννέα βήματα:

1. Έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις :

Προανήγγειλε μάλιστα ότι όπου χρειάζεται, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για να τις επισπεύσει.

2. Προώθηση αποκρατικοποιήσεων που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές υποχρεώσεις:

Ο Πρωθυπουργός εστίασε συγκεκριμένα στις περιπτώσεις των σιδηροδρόμων- κυρίως στο λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά και σε τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα «αναπτυξιακά και όχι ταμειακά». Σημείωσε μάλιστα ότι όποιος τις αναλάβει θα πρέπει να κάνει επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

3. Συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν:

Το βήμα αυτό, εξήγησε ο κ. Σαμαράς αφορά κυρίως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια «ασφαλώς με την παρουσία δημόσιας αρχής εποπτείας και ελέγχου».

4. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας:

«Δεν μπορεί να κόβονται μισθοί και συντάξεις, ενώ περιουσιακά στοιχεία του κράτους μένουν αναξιοποίητα», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι προσβλέπει σε μεγάλα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα δώσει «όλη την απαραίτητη ώθηση», ώστε όχι μόνο να πιάσει η χώρα τους στόχους, αλλά και να τους ξεπεράσει.

Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία Επενδυτικού Οχήματος Ειδικού σκοπού (το λεγόμενο SPV) για τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και παραμένει αναξιοποίητ

Keywords
Τυχαία Θέματα