Πολύ κακό για το τίποτα η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ

14:43 6/7/2012 - Πηγή: Antinews

Πολύ κακό για το τίποτα και πλέον όλα τα μάτια είναι στραμμένα στις προεκλογικές υποσχέσεις που περιμένουν να γίνουν πραγματικότητα. Ο λόγος για τη μείωση του βασικού επιτοκίου της ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας κατά 0,25%, που όμως δεν ευνοεί κατ΄ ελάχιστο τους δανειολήπτες, αφού τα περισσότερα δάνεια είναι συνδεδεμένα με επιτόκιο euribor.

Πλέον, εκατοντάδες χιλιάδες δανειοληπτών που αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων τους  αλλά περιμένουν ρυθμίσεις που να μειώνουν το οφειλόμενο ποσό, έστω κατά το

πρότυπο που είχε προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς προεκλογικά.

Το θέμα προσκρούει στις αρνήσεις των τραπεζών, όμως το ότι οι επισφάλειες έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο και κυρίως το γεγονός ότι εκφράζονται φόβοι για ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, κάνει επιτακτικότερο το θέμα.

Για την ιστορία, ο Mario Draghi μείωσε τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% από το επίσης ιστορικό χαμηλό, μέχρι χθες, του 1%, ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζει τα νοικοκυριά στο βαθμό που αυτό γινόταν στο παρελθόν. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι στην αγορά των στεγαστικών δανείων, αυτή που αφορά περισσότερο η αυξομείωση των επιτοκίων, τα δάνεια που «τρέχουν» με επιτόκιο συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι πλέον μειοψηφία. «Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες τράπεζες δεν δίνουν δάνεια με επιτόκιο ΕΚΤ, ενώ για τα παλαιότερα δάνεια έχει γίνει προσπάθεια μετατροπής του επιτοκίου σε Euribor, μέσω ειδικών προσφορών προς τους πελάτες», προσθέτουν.

Εντούτοις υπάρχουν και οι δανειολήπτες εκείνοι που προτίμησαν να παραμείνουν αμετακίνητοι στην επιλογή τους, προτιμώντας το επιτόκιο της ΕΚΤ. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως η διαφορά στη μηνιαία δόση, που προκύπτει από τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25%, δεν είναι τόσο μεγάλη που να αποτελεί σημαντική οικονομική «ανάσα» για το δανειολήπτη για δύο κυρίως λόγους.

Ενδεικτικά, ένας δανειολήπτης που έχει στεγαστικό δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ με επιτόκιο 5% και διάρκεια 20 χρόνια, πληρώνει δόση 1.333 ευρώ, ενώ μετά την απόφαση της ΕΚΤ η δόση μειώνεται στα 1.305 ευρώ. Η μείωση της δόσης ωστόσο εξαρτάται από τη διάρκεια, το ποσό και το τελικό επιτόκιο, που προκύπτει από το spread, το περιθώριο κέρδους δηλαδή που δίνει κάθε τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα