Σαμποτάρουν τη νίκη της ΝΔ;

Διαβάζουμε στο έγκριτο Βήμα, την εφημερίδα που από τα χέρια του Ψυχάρη πέρασε σ’ αυτά του Μαρινάκη:

«Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, θα δούμε το επόμενο διάστημα πράματα και θάματα. Θα εκπλαγούμε όλοι. Μαθαίνω λοιπόν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει παγκόσμια (!) εκστρατεία για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Έχει δεσμεύσει πόρους για να χρηματοδοτήσει την καμπάνια από το πρόγραμμα βοήθειας.

Ήδη περάσαμε σε άλλη φάση, και αυτό φαίνεται από την ενεργοποίηση των Οίκων Αξιολόγησης. Γίνονται συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο προετοιμάζοντας έξοδο στις αγορές. Και για

να γίνω πιο πειστικός, ιδού τι αλίευσα από το υπουργείο Οικονομικών…

Προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενέκρινε την καταβολή από το Ελληνικό Δημόσιο ποσού 42.500 ευρώ, πληρωτέου στον διεθνή οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's ως βασική αμοιβή για την ανανέωση παροχής υπηρεσιών αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας για το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου 2017 έως 31 Οκτωβρίου 2018.

Αλλά το ποσό αυτό είναι η απλή αμοιβή. Η ίδια απόφαση προβλέπει ότι για όλες τις νέες εκδόσεις ομολόγων θα καταβάλλεται σωρευτική αμοιβή επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων. Αυτή θα ξεκινά από 123.000 ευρώ για εκδόσεις ομολόγων έως 200 εκατ. ευρώ και θα μπορεί να ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ για εκδόσεις 30 δισ. ευρώ! Για να καταλάβει κανείς το πόσο καλά πληρώνουμε τη Standard & Poor's, αρκεί να αναφερθεί ότι για να δώσει βαθμολογία (αξιολόγηση) σε ένα και μόνον ομόλογο, σαν το πενταετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιούλιο, ο οίκος αξιολόγησης θα λάβει αμοιβή 1,74 εκατ. ευρώ!».

Το κείμενο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Λέει αφενός ότι η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει καμπάνια που θα δείχνει πόσο πετυχημένο ήταν το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα για να βγει από τα μνημόνια. Και αφετέρου ότι οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης ετοιμάζονται -και πληρώνονται - για νέες εξόδους στις αγορές.

Με απλά λόγια αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα βρίσκεται όχι απλά σε μια καλή κατάσταση. Όχι απλά σε μια περίοδο εξόδου από την κρίση. Αλλά ότι, σύμφωνα με το Βήμα, η χώρα είναι σε φάση απογείωσης.

Δύο είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται από αυτά που ακούμε και δακρύζουμε συγκινημένοι:

Το πρώτο είναι ότι η εφημερίδα του Μαρινάκη, το Βήμα, σε αντίθεση με τα Νέα, έχουν προχωρήσει σε γενική στροφή προς τον Τσίπρα. Θες δεν πιστεύουν στη ΝΔ; Θες γιατί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση τα πάει μια χαρά; Θες γιατί έχουν κλείσει κάποια deals που εμείς δεν φανταζόμαστε (ή μήπως μυριζόμαστε); Ό,τι κι αν συμβαίνει βλέπουμε το εξής οξύμωρο. Η κυβέρνηση να έχει βρει έναν σημαντικό σύμμαχο στον… μεγαλύτερο εχθρό. Διότι είναι απίστευτο να κατηγορεί το Μαξίμου τον Μαρινάκη ως διαπλεκόμενο ή ως κουμπάρο της Ντόρας και ταυτόχρονα η εφημερίδα του εφοπλιστή να βλέπει ότι η Ελλάδα του Τσίπρα είναι παράδεισος. Κάπου δεν στέκει όλο αυτό το σενάριο ή κάτι δεν καταλαβαίνουμε εμείς;

Το δεύτερο είναι αυτό που σας γράφαμε πριν μερικές ημέρες για συμμαχία Τσίπρα με τρόικα με θύμα τον Κυριάκο. Ήτοι, αν ισχύει όλο αυτό το σκηνικό και η Κομισιόν θα κάνει διαφήμιση για το success story της Ελλάδας, τότε η ΝΔ θα πρέπει να ανησυχεί. Οι δανειστές σπρώχνουν συνεχώς τον Τσίπρα, τον βοηθούν να πάει σε εκλογές με όλα τα μέτωπα κλειστά και με παροχές ώστε να σαμποτάρουν τη νίκη της ΝΔ. Να την κάνουν τόσο ισχνή που θα οδηγηθεί η χώρα ξανά σε νέες κάλπες και ο Αλέξης θα είναι ξανά ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων.

Καλό είναι ο Κυριάκος στην συζήτηση για την Ασφάλεια στη Βουλή να χρησιμοποιήσει το άρθρο του Βήματος, καθώς αναμένονται... τόνοι λάσπης από τον Αλέξη και τον Πάνο...

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα