Ρωσικός πύραυλος έριξε το Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών

Από ρωσικό πύραυλο εδάφους- αέρος τύπου BUK φέρεται να χτυπήθηκε το Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών, το οποίο συνετρίβη τον Ιούλιο του 2014 στην Ουκρανία. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το ολλανδικό πόρισμα της έρευνας. Η Ρωσία αρνείται ότι ευθύνεται για την κατάρριψη, λέγοντας ότι η δική της έρευνα έρχεται σε αντίθεση με το συμπέρασμα. Παρότι το πόρισμα δεν επιρρίπτει ευθύνες, πάντως, υποστηρίζει ότι ο εναέριος χώρος πάνω από την

Ουκρανία θα έπρεπε να είχε «κλείσει».

Το τελικό συμπέρασμα επικεντρώνεται σε τέσσερα βασικά σημεία: Τί προκάλεσε την διάλυση του αεροσκάφους στον αέρα, γιατί πετούσε πάνω από την συγκεκριμένη περιοχή όπου ήταν σε εξέλιξη οι συγκρούσεις, γιατί ορισμένοι συγγενείς έπρεπε να περιμένουν τέσσερις ημέρες προκειμένου να λάβουν επίσημη επιβεβαίωση ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα είχαν επιβιβαστεί στο μοιραίο αεροσκάφος και σε ποιο βαθμό επιβάτες και πλήρωμα είχαν συνειδητοποιήσει τί συνέβαινε τις τελευταίες στιγμές.

Η ολλανδική επιτροπή που ηγείται διεθνούς ομάδας ερευνητών τους τελευταίους 15 μήνες παρουσίασε επίσης τμήματα του αεροσκάφους που μεταφέρθηκαν από το σημείο της συντριβής στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην Ουκρανία, και έχουν συναρμολογηθεί. Τα πρώτα ευρήματα, πριν τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, ανέφεραν ότι το μοιραίο αεροσκάφος «χτυπήθηκε εξωτερικά, από υψηλού ενεργειακού φορτίου αντικείμενα», ενισχύοντας την εκδοχή ότι το Boeing καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Το μοιραίο Boeing των Μαλαισιανών εκτελούσε την πτήση MH17 από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ. Συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου του 2014, εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και φιλορώσων αυτονομιστών. Και οι 298 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε σχετικά με το πόρισμα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για κοινές δράσεις σχετικά με το πώς θα οδηγήσουν τους υπεύθυνους ενώπιων της δικαιοσύνης.

bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα