Ρήτρα αναπροσαρμογής: «Κρατά κρυμμένα ντοκουμέντα» του Συνήγορου του Καταναλωτή ο Άδωνις Γεωργιάδης και η κυβέρνηση

14:58 2/5/2022 - Πηγή: Antinews

Με… διασπορά «fake news» μοιάζει να επιχειρεί η κυβέρνηση να συγκρατήσει τις διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές αντιδράσεις από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, προκαλώντας ποικίλα σε βάρος της σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεικτική η περίπτωση του υπουργού Ανάπτυξης. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σήμερα το πρωί, αφενός υποστήριξε ότι αν υπήρχαν περισσότερες ανεμογεννήτριες το ρεύμα θα ήταν… τζάμπα, αφετέρου συνέχισε να κρατά «θαμμένες» τις εκθέσεις του Συνήγορου του Καταναλωτή (ΣτΚ), από τις οποίες προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής άρχισε -με αθέμιτες πρακτικές από την πλευρά εταιρειών- να αυξάνεται ιλιγγιωδώς από το 2021, αναφέροντας ότι «αν δεν υπήρχε πόλεμος θα πήγαινε συνέχεια προς τα κάτω»!

Ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και φυσικά το Μέγαρο Μαξίμου έχει την ευθύνη για τις συνεχείς ανατιμήσεις των λογαριασμών ενέργειας, κατά τη διάρκεια «τηλε» – συνέντευξης ούτε ρωτήθηκε από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους αλλά ούτε και ο ίδιος θέλησε να ψελλίσει έστω και μισή κουβέντα για τις εκθέσεις – πορίσματα του ΣτΚ που εδώ και μήνες φτάνουν στα χέρια τους, με την Ανεξάρτητη Αρχή να «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» προς την κυβέρνηση για τις αυξήσεις – «φωτιά» που έχουν αρχίσει να καταγράφονται από το 2021! Οι αναπροσαρμογές – «ηλεκτροσόκ» έχουν, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν χρόνο και όχι μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης αλλά και το σύνολο της κυβέρνησης, με βάση τη «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου, υποστηρίζουν.

Μοίρασε «τζάμπα» ρεύμα

Συγκεκριμένα, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης μοίρασε απλόχερα «μηδενικού κόστους» υποσχέσεις για… «τζάμπα ρεύμα». «Αν βάλουμε παντού αιολικά έργα», ανέφερε, «μπορούμε να έχουμε τζάμπα ρεύμα», υποστήριξε, προφανώς προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, δεδομένης της -μικρής ή μεγάλης χρονικής διάρκειας- προεκλογικής περιόδου.

«Δεν άκουσε, δεν είδε, δεν ξέρει» τις εκθέσεις του ΣτΚ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τις αθέμιτες πρακτικές

Στη συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην περιβόητη, πλέον, ρήτρα αναπροσαρμογής. Υποστήριξε ότι αυτό που συμβαίνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής δε μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει καθώς και ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής είχε δημιουργηθεί υπό φυσιολογικές καταστάσεις και όχι για κατάσταση πολέμου (…) Αν δεν είχαμε τον πόλεμο θα πήγαινε συνέχεια προς τα κάτω και οι καταναλωτές θα έβλεπαν συνέχεια φθηνότερο ρεύμα».

Όμως, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επί της ουσίας απέκρυψε μια μεγάλη αλήθεια. Οι αναπροσαρμογές – «φωτιά» στη ρήτρα αναπροσαρμογής σε πολλούς λογαριασμούς ρεύματος δεν ξεκίνησαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είχαν αρχίσει περίπου έναν χρόνο πριν (!) δηλαδή από το 2021, όπως έχει καταγράψει και επισημάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, τις εκθέσεις του οποίου έχει φέρει στο προσκήνιο το antinews ((βλ. «Λογαριασμοί: Νέο πόρισμα του ΣτΚ αποκαλύπτει κι αθέμιτες πρακτικές ”φουσκώματος” των χρεώσεων», «Πορίσματα ”φωτιά”: Πώς φούσκωσαν οι λογαριασμοί το ’21 – Η κυβέρνηση γνωρίζει, αλλά…», «Ρήτρα αναπροσαρμογής: Το «μήνυμα» του ΣτΚ για την κερδοσκοπία στους λογαριασμούς δεν έφτασε στο Μαξίμου»).

ΣτΚ: Πώς αυξήθηκαν με αθέμιτες πρακτικές οι λογαριασμοί από το 2021

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΣτΚ, χρησιμοποιώντας αθέμιτες πρακτικές, εταιρείες αύξησαν από το 2021 αδικαιολόγητα ρήτρες επί των τιμολογίων έως και 875%. Μάλιστα, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ενημερωθεί και ο ΣτΚ ήδη έχει ζητήσει από επιχειρήσεις να μειώσουν τουλάχιστον κατά το ήμισυ τις συνολικές χρεώσεις και μάλιστα αναδρομικά. Ενδεικτικά, μέσα από την ανάλυση των πορισμάτων του Συνήγορου του Καταναλωτή προκύπτουν οι εξής περιπτώσεις παραβάσεων από εταιρείες ενέργειας:

1) Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση της χρέωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής της χρέωσης Προμήθειας έως και 875%.

2) Ενεργοποίηση του μηχανισμού αναπροσαρμογής χωρίς ο ΣτΚ να συμπεραίνει ότι συνέτρεχαν λόγοι προβλεπόμενοι από το θεσμικό πλαίσιο, όπως η περίπτωση κατά την οποία «οι τιμές του μεγέθους αναφοράς είναι εκτός των συμβατικά καθορισμένων ορίων».

3) Μη εφαρμογή συμφωνηθέντος προνομιακού, εκπτωτικού τιμολογίου.

4) Επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου.

5) Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές με μη χορήγηση πληροφοριών ή χορήγηση παραπλανητικών πληροφοριών, με αποτέλεσμα ο μέσος καταναλωτής με μην έχει ακριβή εικόνα του αποτελέσματος της συναλλαγής.

Σημειώνεται ότι ο ΣτΚ, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης (Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας από τον Φεβρουάριο του 2006 ως το 2010) εδώ και μήνες αποστέλλει τα πορίσματα – συστάσεις για τις αθέμιτες πρακτικές εταιρειών στα συναρμόδια υπουργεία αλλά απόκριση δεν υπάρχει…

The post Ρήτρα αναπροσαρμογής: «Κρατά κρυμμένα ντοκουμέντα» του Συνήγορου του Καταναλωτή ο Άδωνις Γεωργιάδης και η κυβέρνηση appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα