Ρίχνει τους τόνους με Κοτζιά ο Τσίπρας- Τετ α τετ αύριο με τον πρώην ΥΠΕΞ

Η εκτόνωση του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην Κυβέρνηση λόγω της θυελλώδους παραίτησης Κοτζιά και των αιχμών που άφησε ο πρώην ΥΠΕΞ, καλώντας χθες τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του, είναι κεντρικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα, βάσει όσων δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Κοτζιά, ο

κ. Τσίπρας είπε ότι αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο ανεβάζοντας τον πήχυ. "Δεν ήταν απλώς υπουργός μου και συνεργάτης μου αλλά ένα ανοιχτό βιβλίο και θα έχω την δυνατότητα να συμβουλεύομαι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που βρίσκονται πια αποκλειστικά στα δικά μου τα χέρια".

Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοίνωσε και την αυριανή του συνάντηση με τον πρώην ΥΠΕΞ ( και μένει να φανεί εάν θα είναι μία στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης- παραλαβής ή θα προηγηθεί της τελετής τετ α τετ τους).

Σε ό,τι αφορά την περιβόητη επιστολή Κοτζιά, ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως στην "πρόσκληση" του πρώην ΥΠΕΞ για δημοσίευσή της, λέγοντας ότι βρίσκεται στο γραφείο του, με την ένδειξη "αυστηρά προσωπικό" και θα την διαβάσει πολύ προσεκτικά.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Ο κ. Τσίπρας διέψευσε σενάρια πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή καθώς και πρόωρων εκλογών, υποβαθμίζοντας αμφότερα τα ζητήματα.

Για το μεν πρώτο είπε ότι η κυβέρνησή του χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας επομένως δεν συντρέχει λόγος για ανάλογη διαδικασία ενώ για το δεύτερο , περί πρόωρων εκλογών ότι εδώ και 3,5 χρόνια κυκλοφορούν τέτοια ανυπόστατα σενάρια.

Γιατί ...κράτησα Καμμένο

Εξόχως ενδιαφέρουσα ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός στο ερώτημα γιατί "κράτησε" τον Π. Καμμένο και έδιωξε τον Ν. Κοτζιά, ο οποίος εκφράζει και την εθνική γραμμή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

"Έχουμε δυο μεγάλα επιτεύγματα: Την έξοδο από την κρίση και τη Συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ηγετικό ρόλο της χώρας. Είμαι εδώ για να προστατεύσω και τα δύο επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω το ένα για το άλλο", είπε υπονοώντας ότι η διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής είναι μείζον ζήτημα καθώς το έτερο μείζον, η Συμφωνία των Πρεσπών, εξασφαλίζεται από την απόφασή του να αναλάβει ο ίδιος το ΥΠΕΞ.

"Θα κρατήσω την ευθύνη του ΥΠΕΞ μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Σήμερα είναι κρίσιμη ημέρα , παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά θέλω να επαναλάβω ότι η προοπτική έναρξης της διαδικασίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μόνοδρομος αν θέλουν οι γείτονές μας να ενταχθούν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Ζόραν Ζάεφ", είπε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα επεφύλαξε και για τον Π. Καμμένο, δηλώνοντας πως είναι "άλλο η έκφραση διαφορετικής άποψης και άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τα αρμόδια πρόσωπα. Όποιος εκπροσωπεί την χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρίχνει, Κοτζιά, Τσίπρας- Τετ, ΥΠΕΞ,richnei, kotzia, tsipras- tet, ypex