Ρέντζι: το στοίχημα του «πες το και έγινε» δημάρχου της Φλωρεντίας για την πρωθυπουργία

Πάνω από το ακουστικό του περιμένει ο Ματέο Ρέντζι, ο νέος αστέρας της ιταλικής πολιτικής σκηνής, το τηλεφώνημα του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο προκειμένου να παραλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Ναπολιτάνο επρόκειτο να ολοκληρώσει αργά το βράδυ του Σαββάτου τις επαφές με τα πολιτικά κόμματα και να προχωρήσει στη διαδικασία των εντολών, με τα στοιχήματα να «κλειδώνουν» στο όνομα του νέου επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και «χαρισματικό», όπως παραδέχονται όλοι, χειριστή των ΜΜΕ.

Ο ίδιος

ο Ρέντζι προτίμησε μέχρι τελευταία στιγμή να μείνει στη Φλωρεντία και να συνεχίσει τις δραστηριότητές του ως δήμαρχος, αν και φρόντισε να βρει ώρα να συναντήσει το συγγραφέα Αλεσάντρο Μπάρικο και τον διευθυντή της εταιρείας οπτικών Luxotica Αντρέα Γκουέρα, τους οποίους φέρεται, κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, να προαλείφει για τις θέσεις του υπουργού Πολιτισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης αντίστοιχα. Παράλληλα συνεργάτες του προσπαθούν επισταμένα τα τελευταία 24ωρα με διαρροές και δηλώσεις να «βελτιώσουν» την εικόνα του επίδοξου πρωθυπουργού, τον οποίο σημαντικός αριθμός μελών και υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά και μέρος της ιταλικής κοινής γνώμης επικρίνει για τους χειρισμούς του απέναντι στον μέχρι χθες πρωθυπουργό Ενρίκο Λέττα.

Οι συνεργάτες του Ρέντζι προσπαθούν να πείσουν ότι ο ίδιος, ακόμη και σήμερα, θα προτιμούσε να γίνει πρωθυπουργός έχοντας συμμετάσχει σε εκλογές και ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια επιλογή που δεν του ήταν αρεστή αλλά αναγκαία «για το καλό της χώρας», καθώς, όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει, «χρειάζονται φρέσκες ιδέες, φρέσκα πρόσωπα, και άμεσες πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί η κρίση». Επίσης, επιμένουν ότι «δεν κορόιδεψε, ούτε έστησε παγίδα στον Λέττα» διαβεβαιώνοντάς τον, μόνο λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ότι θα στηρίξει ως αρχηγός του κόμματος την κυβέρνηση συνεργασίας και «τραβώντας» του το χαλί κάτω από τα πόδια, λίγα 24ωρα νωρίτερα, όταν ουσιαστικά το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα (που πλέον ελέγχεται στην ηγεσία του από τον Ρέντζι) απέσυρε την υποστήριξή του από τον πρώην πρωθυπουργό εκβιάζοντας την σύσταση νέας κυβέρνησης.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο φιλόδοξος, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, δήμαρχος της Φλωρεντίας αντιλήφθηκε ότι ο Λέττα δεν είχε πρόθεση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και ότι ο πρόεδρος Ναπολιτάνο δεν είχε καμία πρόθεση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ακόμη όμως και αν τις προκήρυσσε ο Ρέντζι εκτιμούσε ότι θα ακολουθούσε ένας νέος μεγάλος γύρος διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, λόγω του εκλογικού νόμου στον οποίο ο ίδιος προωθεί σειρά αλλαγών προκειμένου να πάψει να είναι αναλογικός και δίνοντας «μπόνους» σειρά εδρών στο πρώτο κόμμα, αλλά και αυξάνοντας το πλαφόν εισόδου στη βουλή, να διασφαλίσει τη δυνατότητα σχηματισμού, ει δυνατόν, αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Προβλέπονται σκληρές διαβουλεύσεις

Και χωρίς εκλογές, πάντως, ο Ρέντζι θα αναγκαστεί να υποστεί τη διαδικασία των σκληρών διαβουλεύσεων για να σχηματίσει κυβέρνηση, αμέσως μετά την παραλαβή της εντολής σχηματισμού της. Ήδη είναι σαφές ότι η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά όπως και το Κίνημα των πέντε Αστέρων του Πέπε Γκρίλο δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Τα δύο κόμματα δεν έστειλαν ούτε αντιπροσωπείες στον Ναπολιτάνο για διαβουλεύσεις. Από την οπτική του, το καθένα, ξεκαθάρισε ότι η όλη διαδικασία που ακολουθείται συνιστά άλλο ένα πλήγμα κατά της δημοκρατικής διαδικασίας. Σφοδρότατη ήταν και η αντίθεση του κόμματος «Αριστερά Οικολογία και Ελευθερία» του Νίκι Βέντολα, ο οποίος επίσης στηλίτευσε τη διαδικασία που επέλεξε ο Ρέντζι και εκτίμησε ότι ουσιαστικά η κίνησή του δίνει το «φιλί της ζωής» στη δεξιά και ιδιαίτερα στη «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι ο οποίος αναλαμβάνει πάλι κάποιο ρόλο ενώ ήταν στο περιθώριο. Θύμισε ότι ανάλογες ενέργειες από την κεντροαριστερά το 1998 είχαν ανοίξει το δρόμο για την τεράστια εκλογική νίκη του Μπερλουσκόνι, τρία χρόνια αργότερα. Ο Βέντολα είχε στηρίξει το Δημοκρατικό Κόμμα από τις εκλογές πέρυσι το Φεβρουάριο στο κοινοβούλιο.

Ο ίδιος ο Καβαλιέρε δεν ξεκαθάρισε τι θα πράξει. Αρκέστηκε απλώς να ηγηθεί της αντιπροσωπείας του κόμματός του στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο. Από την άλλη, το τμήμα εκείνο της «Φόρτσα Ιτάλια», που διασπάστηκε πριν από δύο περίπου μήνες σε μια ψήφο εμπιστοσύνης προς τον Λέττα, και δημιούργησε δική του κοινοβουλευτική ομάδα, την «Νέα Κεντροδεξιά», υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λέττα, Τζόρτζιο Αλφάνο, ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει υπό προϋποθέσεις τον Ρέντζι. Μερικές από αυτές είναι η σύνθεση της κυβέρνησης, η υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων στην φορολογία (χαλάρωση της φορολογίας των επιχειρήσεων) και κυρίως «να μη γέρνει προς τα αριστερά η κυβέρνηση», όπως είπε μετά τη συνάντησή του με τον Ναπολιτάνο ο Αλφάνο. Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός και γερουσιαστής Μάριο Μόντι δεν έχει επίσης ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ρέντζι έχει ένα μαραθώνιο παζαριών μπροστά του μετά την ανάληψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης. Και ακόμη και αν καταφέρει να βγάλει άκρη με τις εξαιρετικά λεπτές και πολύπλοκες ισορροπίες της ιταλικής πολιτικής σκηνής, μετά θα πρέπει να πράξει το ίδιο και με τα ίδια τα προβλήματα της χώρας, που είδε την τελευταία 5ετία τη βιομηχανική της παραγωγή να μειώνεται κατά 25%, το ΑΕΠ κατά 7%, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο, την ανεργία να εκτοξεύεται σε ύψη ρεκόρ πάνω από 11% για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’70, και έχει τουλάχιστον έναν στους τέσσερις νέους άνεργο, ιδιαίτερα στον νότο, τους εργαζομένους στα όριά τους, και περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο μετανάστες σε ένα μόνο χρόνο.

Ο Ρέντζι θα κληθεί να υλοποιήσει το αγαπημένο του μότο ως δήμαρχος της Φλωρεντίας, το «πες το και έγινε», για ν’ αντιμετωπίσει το δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ δημόσιο χρέος της χώρας (130% του ΑΕΠ), στη βάση των, αλαζονικού τύπου, επικρίσεών του προς τον Λέττα, όταν τον έκρινε γενικολογώντας ως «μη αποφασιστικό, αργό, προσδεδεμένο σε ξεπερασμένες λογικές και τακτικές». Και μάλιστα με ένα ιταλικό λαό που εκτός από εξουθενωμένος από την κρίση και εξοργισμένος από τα πολιτικά κόμματα, δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το ότι ο Ρέντζι ανέρχεται στην πρωθυπουργία, χωρίς εκλογές, και είναι η τρίτη φορά που αυτό συμβαίνει την τελευταία τριετία (πρώτα ο Μόντι όταν υποχρεώθηκε σε παραίτηση ο Μπερλουσκόνι, μετά ο Λέττα όταν ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και νικητής των εκλογών Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση αρνούμενος να συνεργαστεί με τον Μπερλουσκόνι, και τώρα ο Ρέντζι εξωθώντας σε παραίτηση τον Λέττα, άνθρωπο του δικού του κόμματος).

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα