Μες στης γιάφκας το χαμάμ…

Χορός πρακτόρων, που μάλιστα συνδυάστηκε, όπως καταγγέλλεται, και από μια απαγωγή στο κέντρο της Αθήνας, φαίνεται πως έχει στηθεί στην Ελλάδα, με επίκεντρο το «ξήλωμα» της παράνομης -στην Τουρκία- ακροαριστερής οργάνωσης, DHKP/C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Το επεισόδιο -ένα ακόμη- που προστέθηκε στην έντονη κινητικότητα, η οποία παρατηρείται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια προς την κατεύθυνση της συγκεκριμένης οργάνωσης, είναι η προ ημερών

ανακάλυψη από τις ελληνικές αρχές «γιάφκας» με οπλισμό στην περιοχή Γκύζη, που αποδίδεται στο DHKP/C.

Ιδιαίτερη δραστηριότητα άρχισε να εκδηλώνεται πέρυσι τον Φεβρουάριο, οπότε σημειώθηκε βομβιστική επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός Τούρκου φρουρού της και ενός Τούρκου δημοσιογράφου. Τότε, η Άγκυρα εξαπέλυσε -έμμεσες, πλην σαφείς- κατηγορίες κατά της Ελλάδας, διοχετεύοντας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο βομβιστής «ίσως είχε εκπαιδευτεί στην Ελλάδα», μια κατηγορία που αναπαρήχθη και στις ΗΠΑ.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που έπραττε κάτι τέτοιο η Άγκυρα. Από τη δεκαετία του 1980 κατηγορούσε τη χώρα μας ότι παρείχε «άσυλο» στους «τρομοκράτες», όπως χαρακτήριζε τα μέλη της παράνομης οργάνωσης «Ντεβ Σολ» (το DHKP/C αποτελεί τη συνέχεια κάποιων τάσεών της). Μάλιστα, είχε κάνει λόγο ακόμα και για συνεργασία ελληνικών τρομοκρατικών ομάδων με τουρκικές. Ισχυρισμοί, όμως, για τους οποίους ουδέποτε έδωσε αποδεικτικά στοιχεία.

Το FBI στην Αθήνα

Μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία, το «παιχνίδι» στην Ελλάδα άρχισε να χοντραίνει. Στις 30 Ιουλίου 2013, λοιπόν, πιάστηκε ένα φουσκωτό με οπλισμό στη Χίο που επιχειρούσε να περάσει στην Τουρκία. Λίγο μετά, τον Αύγουστο, σύμφωνα με έγγραφα που παρουσιάζει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και έχουν δώσει στη δημοσιότητα οργανώσεις Τούρκων πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζητούσε να ανακρίνουν πράκτορες του FBI τους Τούρκους που είχαν συλληφθεί στην Ελλάδα και εφέροντο να είναι μέλη του DHKP/C. Υπογράμμιζε, δε, ότι οι κινήσεις αυτές πρέπει να μείνουν «εμπιστευτικές».

Σύμφωνα με δικηγορικούς κύκλους, πράγματι στις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου κρατούνταν Τούρκοι για την «υπόθεση της Χίου» και για άλλες υποθέσεις (οι Αχμέτ Ντουζγκούν Γιουκσέλ, Ερντογκάν Τσακίρ, Χασάν Μπιμπέρ, Μεχμέτ Γιαϊλά, Σινάι Οκτάι Οζέν), πήγε αρχικά κλιμάκιο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και κατόπιν κλιμάκιο του FBI, παρουσία Έλληνα δικαστικού. Και στις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι Τούρκοι αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των Αμερικανών.

Η Άγκυρα «βομβαρδίζει»

Προηγουμένως, τον Οκτώβριο του 2011, είχε σημειωθεί μια «περίεργη» έκρηξη σε σπίτι στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, με ένα νεκρό κουρδικής καταγωγής (τον Μεχμέτ Μπασμπάγ). Η έκρηξη αποδόθηκε σε λάθος κατά τη συναρμολόγηση εκρηκτικού μηχανισμού και τότε είχε γίνει και πάλι λόγος για γιάφκα με οπλισμό και εκρηκτικά του DHKP/C. Να σημειωθεί πως περίπου την ίδια περίοδο γινόταν συντονισμένη επιχείρηση «σκούπα» σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών κατά Τούρκων ακροαριστερών.

Τώρα, λοιπόν, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ., από τις μέχρι στιγμής έρευνες προκύπτουν στοιχεία που συνδέουν τις υποθέσεις της γιάφκας στου Γκύζη με τη Χίο και την Τριανδρία. Πάντως, τα όπλα που βρέθηκαν εκεί φαίνεται πως δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, συνελήφθη και μια Τουρκάλα που κατοικεί στο Ηράκλειο. Δικηγορικοί κύκλοι αναφέρουν, πάντως, ότι ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση, αλλά ότι γι’ αυτήν έχει ζητήσει την έκδοσή της η Τουρκία. Τόσο η Τουρκάλα όσο και ένας εκ των συλληφθέντων για την υπόθεση «Γκύζη» ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο, η Αγκυρα «βομβαρδίζει» την Ελλάδα με αιτήματα έκδοσης Τούρκων αριστερών. Έχουν σταλεί τουλάχιστον δώδεκα αιτήματα, τα οποία δεν έχουν ικανοποιήσει οι ελληνικές αρχές. Σε όλες τις περιπτώσεις, η Τουρκία τους κατηγορεί για βαριά αδικήματα. Αντίθετα, άλλα 4-5 αιτήματα έκδοσης που έχουν στείλει στην Ελλάδα ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνουν κατηγορίες ήσσονος σημασίας, όπως διοργάνωση πολιτικών εκδηλώσεων, συγκέντρωση χρημάτων (!) κ.ο.κ. Τα οποιαδήποτε ευρωπαϊκά αιτήματα έχει ικανοποιήσει η Ελλάδα γίνονται με τον όρο να μην εκδοθούν οι καταζητούμενοι στην Τουρκία. Οι περισσότεροι συλληφθέντες πιθανώς θα αιτηθούν «πολιτικό άσυλο» στην Ελλάδα.

Κατάσκοποι και απαγωγή

Βέβαια, και στο παρελθόν είχαν γίνει γνωστά περιστατικά στην Ελλάδα, τα οποία αποδίδονταν σε τουρκικές ακροαριστερές οργανώσεις. Τέτοια, μεταξύ άλλων, ήταν η σύλληψη δύο Τούρκων με όπλα, χάρτες και GPS, στη Μυτιλήνη, το 2001. Επίσης, η άκρως ενδιαφέρουσα υπόθεση Τούρκου, γνωστού για την πολιτική του δράση στην Ελλάδα, που τον Aύγουστο του 2001 βρέθηκε κρεμασμένος με τα χέρια στην πλάτη (!) στο νοσοκομείο χρόνιων νοσημάτων στο Xαϊδάρι. Η επίσημη εκδοχή περί αυτοκτονίας αμφισβητήθηκε έντονα.

Το πιο συγκλονιστικό, ωστόσο, είναι το περιστατικό της απαγωγής, όπως καταγγέλθηκε, του Μπουλούτ Γιαϊλά, τη νύκτα της 30ής Μαΐου 2013, στην πλατεία Κάνιγγος. Ο καταζητούμενος από την Αγκυρα, επίσης ως μέλος του DHKP/C, βρέθηκε έτσι εν μία νυκτί στις τουρκικές φυλακές. Οργανώσεις Τούρκων προσφύγων στην Ελλάδα καταγγέλλουν ότι αυτός απήχθη από μυστικές υπηρεσίες. Ο Μ. Γιαϊλά ήταν στη λίστα των τεσσάρων ατόμων που οι ΗΠΑ ζητούσαν να ανακρίνουν.

Η «υπόθεση αρπαγής» του Τούρκου ερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη και, θεωρούμενη ως σοβαρή, έχει ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή. Εάν, όμως, πρόκειται για δράση μυστικών υπηρεσιών στο κέντρο της Αθήνας, τότε δεν πρόκειται απλώς για «υπόθεση αρπαγής», αλλά για σοβαρότατη υπόθεση κατασκοπείας, για την οποία φέρουν τεράστιες ευθύνες οι αρμόδιες ελληνικές κρατικές υπηρεσίες.

Θανάσης Αργυράκης, στον "Τύπο της Κυριακής"

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα