Θρίλερ με τις αποφάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας

Απρόβλεπτη προδιαγράφεται η εξέλιξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της λήψης αποφάσεων για την Ελλάδα, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι.

Αργά χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg πως μια πιθανή ημερομηνία για την εκταμίευση της δόσης είναι η 26η Νοεμβρίου, καθώς αναμένεται η έκθεση

της Τρόικας σε συνδυασμό με τους όρους της διάσωσης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι εξετάζεται ελάφρυνση στο πρώτο δάνειο που έλαβε η Ελλάδα το 2010 (συνολικά 53 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.) με μείωση επιτοκίου στο 0,8% πάνω από τo euribor – έναντι του σημερινού +1,5%- και διπλασιασμό του χρόνου αποπληρωμής ως τα 30 χρόνια, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Το μέτρο αναμένεται να απαλλάξει την Ελλάδα από ετήσιους τόκους 370 εκατ. ευρώ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε χθες στο Αμβούργο πως είναι πολύ νωρίς να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα «πριν περάσουν εβδομάδες», ενώ και η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» πρόβλεψε πως δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της δόσης, προτού διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της επιμήκυνσης.

Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να βοηθήσει άλλο την Ελλάδα, αποκλείοντας ουσιαστικά ένα «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, που έχει στην κατοχή του, ως «μη επιτρεπτή χρηματοδοτική στήριξη». Αφού χαιρέτισε την ψήφιση των μέτρων λιτότητας και επαίνεσε την πρόοδο της χώρας μας (όπως έκαναν η εκπρόσωπος του Στ. Ντιπάρτμεντ Β. Νούλαντ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκ. Βεστερβέλε) ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε πως η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που αποκόμισε η ΕΚΤ την τελευταία τριετία, ύψους 5 δισ., τα οποία επιστράφηκαν στις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Τα συνολικά κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα ανέρχονται σε 12-15 δισ. και «εναπόκειται στις κυβερνήσεις τους να τα επιστρέψουν, αν θέλουν στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Το βέβαιο είναι ότι η μπάλα βρίσκεται πλέον στα πόδια των εταίρων και πιστωτών μας και όχι στη χώρα μας, η οποία υπερψηφίζοντας το πακέτο των μέτρων και τον Προϋπολογισμό την Κυριακή θα έχει τηρήσει τις δύο βασικές υποχρεώσεις της.

Από την άλλη, και επί της αρχής, οι Ευρωπαίοι έχουν πολιτικά δεσμευθεί για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και η όλη συζήτηση πλέον έχει να κάνει με το κόστος που θα έχει γι’ αυτούς η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η επίλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους. (Το τελευταίο αποτελεί και όρο του ΔΝΤ για να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα μας). Οι Γερμανοί, στους οποίους αναλογεί και το μεγαλύτερο βάρος, είναι φυσικό να ψάχνουν τη λιγότερη επώδυνη λύση.

Σε αντίθεση με το Βερολίνο, αξιωματούχοι της Κομισιόν όπως ο αντιπρόεδρος Ολι Ρεν και της ευρωζώνης και ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλουν αποφάσεις τη Δευτέρα, ώστε να καταστεί δυνατή η

Keywords
Τυχαία Θέματα