Ρέγκλινγκ: Πιθανή σημαντική απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο του 2019 λόγω των παροχών

Σε αιχμηρές τοποθετήσεις για τις παροχές που εξήγγειλε η κυβέρνηση προέβη ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ,σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup.

Εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή σημαντική απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο του 2019 λόγω των παροχών και για ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων με τον προϋπολογισμό του 2020.

Ωστόσο, σε δεύτερη τοποθέτησή του "λείανε" τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη αποτίμηση ότι χάνεται φέτος ο δημοσιονομικός στόχος. Προέβη

επίσης σε προειδοποίηση για την αντίδραση της αγοράς ομολόγων ενώ δεν απέκλεισε να υπάρχει σε κοινοβούλια με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι "στην Ελλάδα είδαμε τα σπρεντ των ομολόγων να ανεβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες". Είπε ότι υπήρξε συζήτηση για τα μέτρα που ανήγγειλε η κυβέρνηση, μερικά από τα οποία μάλιστα ήδη εγκρίθηκαν από τη Βουλή. "Είμαστε ανήσυχοι γι' αυτά", είπε. "Δεν έχουμε πλήρη αποτίμηση", τόνισε.

Ωστόσο έκανε σαφές ότι οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να μην καταστεί εφικτό ως στόχος φέτος (στο 3,5% του ΑΕΠ). Μίλησε μάλιστα για απόκλιση κατά ένα σημαντικό βαθμό. Ανέφερε ακόμη ότι μπορεί να να χρειαστούν μέτρα για το 2020. Επίσης επισήμανε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν "δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη".

Για το χρέος και την μείωση των πλεονασμάτων, ο Μάριο Σεντένο μίλησε για θέμα αξιοπιστίας και επίτευξης στόχων. Είπε ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την ανάκαμψη που παρατηρήσαμε τα τελευταία χρόνια. Και εξήγησε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών συνδέεται με τη στάση της κυβέρνησης. Ωστόσο, επισήμανε ότι "περιμένουμε την έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής και θα συζητήσουμε το θέμα στο Eurogroup του Ιουνίού.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο κ. Ρέγκλινγκ μίλησε για δηλώσεις που έκανε με βάση τα προσωρινά στοιχεία. Επανέλαβε ότι η εκτίμηση (περί απόκλισης) είναι προσωρινή, "πρέπει να γίνει εργασία", είπε, "προς το παρόν δεν λέω ότι χάνει τον στόχο" η Ελλάδα.

Σε ερώτημα για την πρόταση περί μείωσης των πλεονασμάτων είπε ότι ο στόχος του 2020 θα συζητηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2020.

Θέμα με το ΔΝΤ

Για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας. Είπε όμως ότι θα απαιτηθεί έγκριση κρατών - μελών και για το αν οι πρόσφατες ανακοινώσεις θα έχουν κάποια επίπτωση υπογράμμισε ότι "αυτό μένει να ειδωθεί"…

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα