Χωρίς αυτοδυναμία η Α. Μέρκελ σύμφωνα με νεότερα στοιχεία

(Ανενεώνεται συνεχώς) - Μικρές αλλαγές στα ποσοστά και στην κατανομή των εδρών δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με τους Χριστιανοδημοκράτες να πέφτουν στο 41,7% και στις 295 έδρες, τους Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, την Αριστερά στο 8,6% με 61 έδρες και τους Πράσινους στο 8,4% και 60 έδρες.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία απομακρύνεται από το όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,8%, όπως και οι Φιλελεύθεροι που περιορίζονται στο 4,7%.

Σύμφωνα με αυτή

την πρόγνωση, η Άγγελα Μέρκελ δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αλλά οι αναλυτές τονίζουν ότι οι διαφορές είναι πολύ μικρές για να μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια.

Προηγούμενα:

Σαφές εμφανίζεται το προβάδισμα της παράταξης της Άγκελα Μέρκελ, Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών, στα πρώτα αποτελέσματα των exit polls, ωστόσο η κεντροδεξιά συμμαχία της με τους κεντρώους Φιλελεύθερους «Ελεύθερους Δημοκράτες» φαίνεται να κινδυνεύει σοβαρά, καθώς οι τελευταίοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός κοινοβουλίου.

Τα ποσοστά του συντηρητικού συνασπισμού της κ. Μέρκελ κυμαίνονται στο 42% – 42,5%, σε εμφατική απόσταση από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κινούνται στο 26%.

Η μετακομμουνιστική Αριστερά έρχεται τρίτη με 8,5%, με τους συμμάχους των σοσιαλδημοκρατών Πράσινους να κινούνται στο 8%.

Πέμπτοι εμφανίζονται με 4,9% οι Ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ενώ οι Φιλελεύθεροι φαίνεται να κινούνται μεταξύ του 4,5% και του 4,7 %.

Για ξεκάθαρη ψήφο για έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών κάνει λόγο, σε σχόλιό της, η Deutsche Welle.

20:12 Απόλυτη πλειοψηφία σε CDU/CSU δίνει —με επιφύλαξη— τα δίκτυο ARD

Απόλυτη πλειοψηφία δίνουν —με μεγάλη επιφύλαξη— στο κόμμα της Άγγελας Μέρκελ τα τελευταία προγνωστικά του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD, σύμφωνα με τα οποία το CDU/CSU συγκεντρώνει 42,5% και 302 έδρες στην Μπούντεσταγκ.

Σύμφωνα με τα ίδια προγνωστικά, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, ενώ ακολουθούν τα κόμματα Η Αριστερά και Πράσινοι με ποσοστό 8% έκαστο και από 57 έδρες.

Οι Φιλελεύθεροι πέφτουν στο 4,6% και η Εναλλακτική για την Γερμανία παραμένει στο όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,9%.

Εάν οι Χριστιανοδημοκράτες καταφέρουν να επιτύχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα είναι η πρώτη φορά που θα κυβερνήσουν μόνοι τους από την εποχή του Κόνραντ Αντενάουερ.

Ακόμη και με οριακή αυτοδυναμία, οι Χριστιανοδημοκράτες θα έχουν ανάγκη την ανοχή των Σοσιαλδημοκρατών σε πολιτικό επίπεδο ώστε να κυβερνήσουν απρόσκοπτα, εκτιμά αναλυτής της Deutsche Welle.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ χαιρέτισε τη νίκη του κόμματός της στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές σήμερα ως ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ανακοινώσει τα σχέδιά της για την επόμενη κυβέρνηση.

«Αυτό είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα», είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη σε επευφημούντες υποστηρικτές της αφού ανακοινώθηκαν οι πρώτες προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Όλοι μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια για να τα καταστήσουμε μαζί χρόνια επιτυχίας για τη Γερμανία. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα προχωρήσουμε, αλλά σήμερα πρέπει να γιορτάσουμε!», πρόσθεσε η υποψήφια των CDU/CSU, το ποσοστό των οποίων τους δίνει ως και την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή.

Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχουν συγκεντρώσει οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές μετά το 1994 και ίσως επιτρέψει στην Μέρκελ να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση—κάτι που έχει να συμβεί από την εποχή του Κόνραντ Αντενάουερ, το 1957, όταν οι συντηρητικοί είχαν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία με το 50,2% των ψήφων.

Ο κεντροαριστερός αντίπαλός της Πέερ Στάινμπρουκ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του οποίου συγκέντρωσαν ένα ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 26% των ψήφων, είπε ότι εναπόκειται στην Μέρκελ να αποφασίσει πλέον τη σύνθεση της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κας Μέρκελ, πρέπει να βρει (κυβερνητικό εταίρο ώστε να εξασφαλίσει) την πλειοψηφία», είπε στους υποστηρικτές του.

Οι ηγέτες των Ελεύθερων Δημοκρατών, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του κόμματός τους, άφησαν να εννοηθεί ότι θα παραιτηθούν, αφού το FDP μοιάζει να οδεύει προς απώλεια όλων των κοινοβουλευτικών του εδρών.

«Αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που καταγράψαμε ποτέ», δήλωσε ο Ράινερ Μπρίντερλε, ο βασικός υποψήφιος των Φιλελεύθερων. «Δεν είναι το τέλος του κόμματος. Τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, αλλά το έργο μας θα συνεχιστεί». Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ανώτατο στέλεχος των Φιλελεύθερων, είπε πως το αποτέλεσμα σηματοδοτεί «τη χειρότερη ήττα που έχουμε υποστεί εδώ και δεκαετίες».

Ο Φίλιπ Ρέσλερ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος και υπουργός Οικονομικών, επίσης ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την ήττα του FDP.

Keywords
Τυχαία Θέματα