«Πυρά» κατά Τραμπ για τις δηλώσεις του για τα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετώπισε δριμεία κριτική τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς για την αντίδρασή του στη βίαιη διαδήλωση υπέρμαχων της λευκής φυλής στη Βιρτζίνια. Ο Τραμπ καταδίκασε τη βία με "από διάφορες πλευρές" - αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει ευθέως την άκρα δεξιά, υποστηρίζουν κάποιοι.

Ο Λευκός Οίκος έκτοτε διευκρίνισε σε δήλωση ότι η καταδίκη του συμπεριλάμβανε και τους υπερασπιστές της λευκής φυλής. "Ο Πρόεδρος

δήλωσε χθες έντονα ότι ο ίδιος καταδικάζει όλες τις μορφές βίας, τον φανατισμό και το μίσος, που περιλαμβάνει ασφαλώς και τους υπέρμαχους της λευκής υπεροχής, την ΚΚΚ, τους νεοναζί και όλες τις εξτρεμιστικές ομάδες ", δήλωσε ο εκπρόσωπος την Κυριακή.
"Το μίσος και η διαίρεση πρέπει να σταματήσουν αυτή τη στιγμή", δήλωσε στους δημοσιογράφους, μιλώντας από το Νιου Τζέρσεϋ. "Πρέπει να ενωθούμε ως Αμερικανοί με αγάπη για το έθνος μας". Αλλά τα σχόλιά του δεν καταδίκασαν ρητά τις λευκές εξτρεμιστικές ομάδες που συμμετείχαν στη διαδήλωση. Ερωτηθείς για το αν το περιστατικό με το αυτοκίνητο ήταν εγχώρια τρομοκρατία, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Χ. Ρ. ΜακΜάστερ, δήλωσε ότι "κάθε φορά που γίνεται μία επίθεση ενάντια στον κόσμο για να υποκινήσει φόβο, ανταποκρίνεται στον ορισμό της τρομοκρατίας".

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, ήταν από τους πρώτους που ζήτησαν μια ρητή καταδίκη: "Είναι πολύ σημαντικό για το έθνος να ακούσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να περιγράφει τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ όπως έχουν: μια τρομοκρατική επίθεση από ρατσιστές υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής". Ο επίσης Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Κολοράντο, Κόρι Γκάρντνερ, έγραψε στο Twitter: "Κύριε Πρόεδρε – πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του. Αυτοί ήταν υπέρμαχοι της ανωτερότητας της λευκής φυλής και αυτό ήταν εγχώρια τρομοκρατία". Ο γερουσιαστής της Γιούτα, Όριν Χατς, που έχασε έναν αδελφό του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγραψε στο Twitter: "Πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του. Ο αδελφός του δεν θυσίασε τη ζωή του πολεμώντας κατά του Χίτλερ για να μην αμφισβητούνται εδώ πέρα οι ναζιστικές ιδέες".

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, σχολίασε: "Η πορεία και η συγκέντρωση στο Σάρλοτσβιλ είναι αντίθετα σε όλα αυτά που αντιπροσωπεύει η αμερικανική σημαία. Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να καταδικάσει αμέσως με τον πιο αυστηρό τρόπο". Ο γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, έγραψε: "Όχι, κ. Πρόεδρε. Αυτή είναι μια προκλητική προσπάθεια νεοναζιστών να υποδαυλίσουν το ρατσισμό και το μίσος και να προκαλέσουν βία. Αποκαλέστε το αυτό που είναι".

Σε λιγότερο από μισή ώρα μετά τις παρατηρήσεις του Τραμπ στο Twitter, το νεοναζιστικό site Daily Stormer ανέφερε ότι τα λόγια του προέδρου ήταν σημάδι σιωπηρής υποστήριξης: "Τα σχόλια ήταν καλά. Δεν μας επιτέθηκε. Είπε απλά ότι το έθνος πρέπει να ενωθεί. Τίποτα συγκεκριμένο εναντίον μας. Είπε ότι πρέπει να δούμε γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο θυμωμένοι, και υπονόησε ότι υπήρχε μίσος ... και από τις δύο πλευρές! Οπότε υπονόησε ότι οι αντιφασίστες είναι αυτοί που μισούν. Δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία αντίθετη σηματοδότηση για εμάς. Είπε ότι μας αγαπά όλους".

Και παρά την αναθεωρημένη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, πολλοί επισημαίνουν ακόμα ότι ο ίδιος ο Τραμπ παρέμεινε σιωπηλός -παρότι ακόμη και η κόρη του Ιβάνκα καταδίκασε άμεσα τα επεισόδια και έκανε λόγο για νεοναζί.

Ο Guardian αναφέρεται στο ρατσιστικό παρελθόν του Τραμπ. "Το 1973, μαζί με τον πατέρα του κατηγορήθηκαν από το τμήμα δικαιοσύνης για φυλετικές διακρίσεις, διότι οι υποψήφιοι μαύροι ενοικιαστές είχαν αποκλειστεί από τα κτίριά τους. Το 1989, όταν κάποιοι έφηβοι Αφροαμερικάνοι και Λατινοαμερικάνοι κατηγορήθηκαν για επίθεση και βιασμό λευκής γυναίκας στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, ο Τραμπ δαπάνησε 85.000 δολάρια για να βάλει ολοσέλιδες διαφημίσεις σε τέσσερις ημερήσιες εφημερίδες, ζητώντας την επαναφορά της θανατικής ποινής. Οι πέντε κατηγορούμενοι αργότερα απαλλάχθηκαν από αποδεικτικά στοιχεία DNA, αλλά ο Τραμπ συνέχισε να επιμένει πέρυσι: 'Παραδέχτηκαν ότι ήταν ένοχοι'. Πιο πρόσφατα, ο Τραμπ ήταν βασικός υποστηρικτής του κινήματος 'birther', αμφισβητώντας εάν ο Ομπάμα γεννήθηκε στις ΗΠΑ και κατά συνέπεια είναι νόμιμος πρόεδρος" γράφει.

bbc.com, theguardian.com, telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα