Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Κάλαμο Αττικής

Εξαιρετικά δύσκολη προβλέπεται η νύχτα στον Κάλαμο, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, καίγοντας πυκνό πευκοδάσος μέσα στα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, το βράδυ ο άνεμος, που είχε βόρειες κατευθύνσεις μέχρι το απόγευμα, άλλαξε πορεία με αποτέλεσμα να φουντώσει ακόμα περισσότερο η πυρκαγιά. Η συγκεκριμένη φωτιά είναι πολύ δύσκολη, καθώς είναι σε εξέλιξη σε μικτή

περιοχή με δάσος και σπίτια, κάτι που καθιστά πολύ πιο δυσχερές το έργο των πυροσβεστών. Εν τω μεταξύ, την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος για τις φωτιές ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Εν τω μεταξύ, σε έκκληση προς τους πολίτες να εκκενώσουν όλους τους οικισμούς των Αγίων Αναργύρων (Πανόραμα, Αγία Βαρβάρα, Βλαστός, Κυψέλη) προχώρησε ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης. Όπως τόνισε το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και ο κόσμος θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τη Σκάλα Ωρωπού.

Κάτοικος των Αγίων Αποστόλων μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ στις 00.30 ανέφερε πως η φωτιά εκτείνεται σε απόσταση πάνω από 15 χλμ, από τον οικισμό του Βλαστού μέχρι σχεδόν το χωριό του Καλάμου, με το μέτωπο να έχει πλέον ενοποιηθεί. Έκανε λόγο για εφιαλτική εικόνα, ενώ τόνισε πως στην περιοχή του Βλαστού κινδυνεύουν σπίτια τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους.

Παράλληλα υπάρχουν μαρτυρίες για εκτεταμένο μπλακ άουτ από την φωτιά.

Λόγω της αλλαγής του ανέμου η φωτιά έχει πλέον δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς βορρά και ένα προς νότο, για τα οποία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ανακόψουν την πορεία τους.

Για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 23 οχήματα, δεκαπέντε εθελοντικά οχήματα, δεκατρία των δήμων και της Περιφέρειας, έξι της ΕΥΔΑΠ, ενώ υπάρχουν και τρία χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους και αντιπυρικές ζώνες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση για τον ακριβή αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί, ωστόσο είναι αρκετά αυτά που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και πολλά που έχουν υποστεί ζημιές.

Πάντως, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του ΣΚΑΪ τουλάχιστον 20 σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Ο κ. Πέτρος Φιλίππου, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: "Φαίνεται πως θα είναι δύσκολη η σημερινή νύχτα. Γίνονται προσπάθειες να μην φύγει η φωτιά προς το Καπανδρίτι. Έχουν όντως καεί σπίτια, περισσότερα από 5. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και από όμορους Δήμους. Είναι περίεργη η κατάσταση με τις τόσες φωτιές μέσα σε τόσο λίγες ημέρες".

Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς, ενώ ο Στρατηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Γιόβας, τραυματίστηκε στην πυρκαγιά και διακομίζεται σε νοσοκομείο.

Εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Γιασημάκης, τόνισε νωρίτερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ πως η φωτιά καίει αυτή τη στιγμή ανεξέλεγκτη σπίτια και σημείωσε πως αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 2 ελικόπτερα κάνοντας έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα.



Ο Δήμαρχος Ωρωπού δήλωσε πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καεί ολόκληρος ο Κάλαμος ενώ υπογράμμισε πως επιχειρούν πολλές δυνάμεις στην περιοχή αλλά χωρίς την ανάλογη συνδρομή από εναέρια μέσα.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για μαζικές εκκενώσεις σπιτιών τα οποία βρίσκονται στο μέτωπο της πυρκαγιάς με τους ιδιοκτήτες τους να τρέχουν να σωθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Νωρίτερα, εκδηλώθηκαν άλλες τρεις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Είναι στην περιοχή Στρογγύληστα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής.

Διακοπές στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων λόγω της πυρκαγιάς στον Κάλαμο

Σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε πλήρη εξέλιξη, προχώρησε η Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου - Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στην συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναμένεται να τεθεί ο δήμος Ωρωπού

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Ωρωπού, λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει η καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή του Καλάμου από νωρίς το απόγευμα. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μιλώντας αργά το βράδυ στην τηλεόραση της ΕΡΤ-1, ανέφερε ότι έκανε δεκτό το αίτημα της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου και κηρύσσει τον δήμο Ωρωπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Capital.gr,με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, ΕΡΤ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα