Πυρά Γιούνκερ εναντίον Φάρατζ και Τζόνσον

16:51 5/7/2016 - Πηγή: Antinews

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατηγόρησε τον Νάιτζελ Φάρατζ και τον Μπόρις Τζόνσον ότι στρέφονται ενάντια στο έθνος τους και είναι από τους ανθρώπους που τα παρατάνε, αφού ήταν οι δύο ηγέτες που υπερασπίστηκαν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Οι ήρωες του Brexit του χθες είναι οι λυπημένοι ήρωες του σήμερα" δήλωσε ο Γιούνκερ στους ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. "Αυτοί που συνέβαλαν στην κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο παραιτήθηκαν - ο Τζόνσον, ο Φάρατζ

και άλλοι. Είναι σαν ρετρό-εθνικιστές, όχι σαν πατριώτες", είπε. "Οι πατριώτες δεν παραιτούνται όταν δυσκολεύουν τα πράγματα- μένουν", πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της επιτροπής ενημέρωνε τους ευρωβουλευτές για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε στους ομολόγους του την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ. Ο Κάμερον δημιούργησε μια κενή θέση για τη θέση του πρωθυπουργού όταν παραιτήθηκε μετά το δημοψήφισμα, παρά την προηγούμενη υπόσχεση να μην παραιτηθεί. Ο Τζόνσον θεωρούνταν ευρέως ότι θα τον διαδεχθεί, αλλά αποσύρθηκε από την κούρσα για την ηγεσία των Τόρις όταν ο παλιός του φίλος και συναγωνιστής Μάικλ Γκόουβ ανακοίνωσε ότι θα σταθεί εναντίον του.

Σε μια πράξη υψηλού πολιτικού δράματος, ο Γκόουβ δήλωσε ότι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δεν ήταν σε θέση να παρέχει "την ηγεσία ή να χτίσει την ομάδα για το έργο που έρχεται".

Ο Φάρατζ ανακοίνωσε στη συνέχεια την Δευτέρα ότι παραιτείται από την ηγεσία του UKIP, επειδή "ήθελε τη ζωή του πίσω". Ωστόσο, ο αποστάτης πολιτικός θα κρατήσει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα παραμείνει συν-πρόεδρος του ευρωσκεπτικιστού κινήματος Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, συγκρούστηκε επίσης με τον Φάρατζ και τον Τζόνσον. " Οι Brexiteers μου θυμίζουν αρουραίους που εγκαταλείπουν το πλοίο που βυθίζεται", δήλωσε ο Φερχόφσταντ. "Τι περιμένετε, το επόμενο δημοψήφισμα στη Γαλλία, στην Ιταλία, ίσως…" Αλλά επίσης κατηγόρησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι είναι ανεύθυνοι, για την άρνησή τους να αλλάξουν κάτι σε απάντηση για το Brexit.

Ο Γιούνκερ επανέλαβε επίσης την κριτική του για τους βρετανούς πολιτικούς που αγωνίστηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, λέγοντας ότι δεν έχουν ένα σχέδιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τη διαδικασία του άρθρου 50 με το οποίο αρχίζει επίσημα το διαζύγιο με την ΕΕ. "Αντί να αναπτύξουν ένα σχέδιο, εγκαταλείπουν το πλοίο", δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε επανειλημμένα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, αν ήθελε πρόσβαση στην ενιαία αγορά. "Εμείς δεν θα ξεπουλήσουμε τις ελευθερίες μας και δεν θα υπάρχει ενιαία αγορά à la carte", δήλωσε στους ευρωβουλευτές.

Και οι 27 αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ ακολούθησαν κοινή γραμμή σε μια ιστορική σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά εδώ και 40 και πλέον χρόνια. Μετά το σοκ του Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ ήταν συνεπείς στο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες για να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Αλλά οι υπερασπιστές της αποχώρησης επιχειρούν να βρουν ρωγμές σε αυτή τη συναίνεση. Ο Ζιπέ, ένας από τους βασικούς υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, υπαινίχθηκε ότι μια συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία μπορεί να είναι δυνατή, επιτρέποντας την πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα