Πρώτη φορά αριστερά με διάλυση της διεθνούς διπλωματίας

14:27 5/9/2015 - Πηγή: Antinews

Σε ένα σκάνδαλο που κανείς δεν έχει πάρει χαμπάρι, προέβη καλοκαιριάτικα ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν για να κάνει μειώσεις στο κόστος, αλλά τελικά για να βολέψει τα «δικά του παιδιά».

Την 15η και 16η Ιουλίου εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, την διεύθυνση της Επικοινωνίας και Προβολής, Τμήμα Γραφείων Τύπου του Εξωτερικού, πρόσκληση προς τους υπαλλήλους του κλάδου Συμβούλων και Επικοινωνίας, τους δημοσιογράφους, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους της ως άνω ΓΓ, για τις μετακινήσεις στα Γραφεία Τύπου και

Επικοινωνίας του εξωτερικού κατά τη θερινή περίοδο του 2015. Με δεδομένη την ένδεια στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά αποθέματα του ελληνικού κράτους, έχει υπολογιστεί πόσο θα κοστίσουν στον κρατικό προϋπολογισμό οι συνολικές δαπάνες των μετακινήσεων αυτών για την κάλυψη των 35 θέσεων και από πού θα εκταμιευθούν τα σχετικά ποσά;

Η μη αιτιολογημένη και επιλεκτική εισήγηση για άρση τοποθέτησης υπαλλήλων που δεν έχουν συμπληρώσει την προβλεπόμενη εξαετή θητεία στο ίδιο ΓΤΕ συνιστά άνιση μεταχείριση του προσωπικού, καθώς δεν δίδονται σε όλους τους υπαλλήλους ίσες ευκαιρίες στη σταδιοδρομία τους, πολύ περισσότερο δε σε υπαλλήλους του κλάδου των Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας για τους οποίους η θητεία σε ΓΤΕ αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι του εργασιακού τους αντικειμένου. Σημειώνεται ότι αρκετοί (11)από τους προς επιστροφή υπαλλήλους έχουν συμπληρώσει υπηρεσία 2-4 έτη στο εξωτερικό, κάποιοι δε (3 άτομα) υπηρετούν για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

Η πλήρης αλλαγή της σύνθεσης ενός ΓΤΕ δεν συνιστά απλή «υπηρεσιακή ανάγκη» αλλά προφανώς απαιτεί ειδική αιτιολόγηση καθώς: (α) ναρκοθετείται η λειτουργία σημαντικών ΓΤΕ, αφού θα απαιτηθεί διάστημα προσαρμογής για τους νέους υπαλλήλους που θα τοποθετηθούν, και παράλληλα διακόπτεται αναπόφευκτα η συνέχεια στο Γραφείο, (β) καταστρέφονται αμετάκλητα οι όποιες επαφές έχουν καλλιεργηθεί στο αμέσως προηγούμενο διάστημα, ενώ η οικοδόμηση εμπιστοσύνης προφανώς απαιτεί χρόνο, (γ) εκπέμπεται λάθος μήνυμα στη χώρα διαπίστευσης και (δ) η αντικατάσταση τόσων υπαλλήλων για μη προφανείς λόγους προκαλεί τεράστια δαπάνη σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, εύλογα κάποιος θα έφτανε στο συμπέρασμα ότι οι αναίτιες επιστροφές Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας στην κεντρική Υπηρεσία δεν είναι τίποτε άλλο από κομματικές διώξεις. Ε, λοιπόν όχι! Το γεγονός και μόνο ότι σε πολύ σημαντικά Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού (βλ. Βερολίνο, Λονδίνο, Ουάσιγκτον) μετατίθενται ως προϊστάμενοι «χαϊδεμένα παιδιά» προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίοι μάλιστα διανύουν υπερδεκαπενταετή υπηρεσία στο εξωτερικό, αποδεικνύει πως όχι. Οι συγκεκριμένοι μάλιστα βρίσκονται στο εξωτερικό συνεχώς την τελευταία εξαετία.

Ποιος λοιπόν είναι ο ιθύνων νους των πρόσφατων αυτών αυθαιρεσιών;

Ποιος είναι αυτός που εκμεταλλεύτηκε την απειρία του Γενικού Γραμματέα κ. Λ. Κρέτσου στον τομέα της Δημόσιας Διπλωματίας και υφάρπαξε την υπογραφή του στο τερατώδες σκάνδαλο;

Με ποιον τρόπο η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Προβολής εξασφάλισε την τυφλή εμπιστοσύνη του Γενικού Γραμματέα και βόλεψε γνωστούς και φίλους, εκδικούμενη συγχρόνως συναδέλφους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό που δεν την «λιβάνιζαν» και είχαν πολύ καλύτερα βιογραφικά;

Και το κερασάκι στην τούρτα; Κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας, η συγκεκριμένη υπάλληλος πρότεινε τον εαυτό της για το Γραφείο – «φιλέτο» στο Παρίσι. Και μάλιστα πέτυχε την μετάθεσή τη για δεύτερη φορά στο ίδιο πόστο στην καριέρα της κι έτσι από τον Οκτώβριο θα απολαμβάνει τις ομορφιές της Πόλης του Φωτός.

Εξ άλλου είναι εθισμένη στην πολυτέλεια, αφού επί θητείας του Π. Λιβαδά στη ΓΓΕ απολάμβανε πληρωμένα από την υπηρεσία ταξίδια στο εξωτικό Ντουμπάι.

Άλλα έλεγαν προεκλογικά

Την 18η Δεκεμβρίου 2014, με ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών και την υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπο, η βουλευτής της τότε αντιπολίτευσης κυρία Νάντια Βαλαβάνη, έθεσε το θέμα της «απαξίωσης της Δημόσιας Διπλωματίας και της ανάγκης άμεσης και ουσιαστικής αξιοποίησης του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας».

Σε αυτήν την ερώτηση, μεταξύ άλλων τονιζόταν η ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας αρχής δημόσιας διπλωματίας, η υψηλή κατάρτιση των Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας και ο τεράστιος ρόλος που επιτελούν στο εξωτερικό για την βελτίωση της εικόνας της χώρας και όχι μόνο.

Η αντιπολιτευόμενη τότε κα Βαλαβάνη εξανίστατο που ο συγκεκριμένος κλάδος δεν ενσωματώνεται στο ΥΠΕΞ, «στην φυσική του θέση».

Έλεγε δε ότι η μείωση των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων και επρόκειτο περί τραγικού λάθους, ενώ έθετε το ερώτημα για ποιον λόγο δεν ενισχύεται η ελληνική Δημόσια Διπλωματία με την ένταξη του κλάδου των Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας (εφ’ εξής ΣΓΕ) στο ΥΠΕΞ με αρμοδιότητα τη Δημόσια Διπλωματία και τη διεθνή επικοινωνία της χώρας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της ολοκληρωμένης προβολής της χώρας διεθνώς;

Φαίνεται λοιπόν ότι ως αντιπολίτευση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προάσπιζε τη βέλτιστη και πλέον οικονομική λύση στο ζήτημα της αποτελεσματικής άσκησης της Δημόσιας Διπλωματίας. Ως κυβέρνηση πλέον, επιδόθηκε σε όργιο ευνοιοκρατίας, ρουσφετιών, βολέματος και σπατάλης δημόσιου χρήματος. Ακόμη χειρότερο, όχι μόνον απομειώνει τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού, κλείνοντας 10 από αυτά και υποστελεχώνοντας τα εναπομείναντα αλλά επιμένει στη διατήρηση του φαύλου και αναποτελεσματικού μορφώματος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, μόνο και μόνο για να χρησιμοποιεί τα στελέχη και τους υπαλλήλους της για κομματική προπαγάνδα στο εσωτερικό της χώρας.

Έτσι λοιπόν, το προηγούμενο επτάμηνο τα στελέχη του μοναδικού εξειδικευμένου κλάδου σε θέματα Δημόσιας Διπλωματίας (σύμφωνα και με την κα Βαλαβάνη) απασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με τη δημιουργία ιστοσελίδας υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου και με τη διοργάνωση Κέντρων Τύπου για τις επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Την περίοδο που η διεθνής εικόνα της χώρας κατέρρεε, η πολιτική και η υπηρεσιακή ηγεσία της Γ.Γ.Ε. υποχρέωνε τα υψηλής εξειδίκευσης στελέχη του κλάδου ΣΓΕ να εκδίδουν και να αποστέλλουν στο εξωτερικό ξενόγλωσσα ενημερωτικά δελτία, τα οποία, αντί να προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα της Ελλάδας, προπαγάνδιζαν τις κυβερνητικές «επιτυχίες» στις συνομιλίες με τους εταίρους…

Ενώ η απόφαση για πρόωρες εκλογές ήταν (καθ΄ομολογίαν του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα) ειλημμένη από τις 12 Ιουλίου, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης (με τη συνέργεια της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Προβολής) προχώρησε σε αιφνιδιαστικό κλείσιμο Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας στο Εξωτερικό και σε έκτακτες μεταθέσεις στελεχών και υπαλλήλων (βλ. ΦΕΚ 1504 της 17/7/2015). Αυτό δε σήμαινε τίποτε άλλο από βόλεμα ημετέρων και την επιβολή μη αναστρέψιμων βλαβών στη διεθνή εικόνα της χώρας. Παρ’ ότι επικαλέσθηκαν δημοσιονομικά οφέλη και μεταρρυθμιστικές ανάγκες, σπατάλησαν τελικά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τις αχρείαστες μετακινήσεις και εξουδετέρωσαν έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς μηχανισμούς διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας. Παρά το γεγονός ότι έκλεισαν 10 ΓΤΕ (συμπεριλαμβανομένων των ΓΤΕ Χάγης, Σύδνεϋ και Οττάβας!!!) ξανάνοιξαν το ΓΤΕ Λισσαβώνας!

Τίποτε από όλα αυτά δε θα είχε συμβεί εάν τα ΓΤΕ και ο κλάδος που τα στελεχώνει (ή θα έπρεπε να τα στελεχώνει αποκλειστικά) δηλαδή οι ΣΓΕ ανήκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τελικά η ΓΓΕ έχει ευτελιστεί σε μηχανισμό βολέματος κομματικών οσφυοκαμπτών, απασχόλησης υποτιθέμενων «δημοσιογράφων» και ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων που προσελήφθησαν εκεί με τελείως αδιαφανείς διαδικασίες κατά το παρελθόν.

Πώς δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη της Τρόικας το σκάνδαλο της ΓΓΕ; Πώς δικαιολογείται η μισθοδότηση υποτιθέμενων «δημοσιογράφων» από τον κρατικό κορβανά, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο (που είναι και το πλέον σκανδαλώδες) σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο Εξωτερικό; Τη στιγμή μάλιστα που λόγω του μνημονίου οι συντάξεις κατακρεουργούνται; Με ποια λογική περικόπτονται θέσεις ΣΓΕ για να προωθούνται ανειδίκευτοι διοικητικοί υπάλληλοι και «δημοσιογράφοι» χωρίς καν πτυχία ξένων γλωσσών; Γιατί οι εν λόγω δεν καλύπτουν θέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, όπου υπάρχει πραγματική έλλειψη προσωπικού και σε τελική ανάλυση συνάδουν με τα όποια προσόντα τους;

Γιατί οι πολιτικές ηγεσίες, συνεπικουρούμενες από υπηρεσιακούς Νενέκους (όπως η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Προβολής) επιμένουν να μην εντάσσουν τον κλάδο ΣΓΕ στον φυσικό του επαγγελματικό χώρο, το ΥΠΕΞ, όπως σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο; Γιατί επιμένουν στη διατήρηση του εξαμβλώματος που λέγεται Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης;

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η ένταξη των ΣΓΕ στο ΥΠΕΞ κατ’ αρχήν θα σήμαινε την εκπόνηση σοβαρού σχεδιασμού και την υλοποίηση αποτελεσματικής στρατηγικής Δημόσιας Διπλωματίας. Αφετέρου θα είχε εξαλείψει φαινόμενα φαυλοκρατίας και ευνοιοκρατίας, όπως αυτά που καταγράφηκαν πρόσφατα, με τη συνέργεια της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Προβολής. Οι μετακινήσεις θα γίνονταν με γνώμονα την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος και την προστασία του δημοσίου χρήματος. Οι εξειδικευμένοι ΣΓΕ θα στελέχωναν πρεσβείες, στις οποίες όντως υπάρχει ανάγκη και σε καμία περίπτωση χώρες με την τεράστια σημασία της Ολλανδίας, της Αυστραλίας ή του Καναδά δε θα έμεναν χωρίς μηχανισμό Δημόσιας Διπλωματίας. Ειδικά σε τόσο κρίσιμες για τη χώρα εποχές.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
φορα, ιθύνων νους, εν λόγω, συριζα, γτε, ιθύνων, νους, βαγγελης λειβαδας, γγε, λύση, δημοψηφισμα 2015, ελλαδα, εκλογες, τσιπρας, φεκ, μνημονιο, γνώμονα, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, επιλεκτικη χρεοκοπια, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, θερινη ωρα, μειωση μισθων, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, γτε, χωρες, το θεμα, βερολινο, γγε, ηγεσια, θεμα, θητεια, καριερα, λονδινο, ντουμπαι, φεκ, φυσικη, γεγονος, γνώμονα, γραφεια, διαστημα, διευθυνση, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, ενδεια, εν λόγω, επικοινωνια, εποχες, επρεπε, ετη, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, ιθύνων νους, ιθύνων, εικονα, ισες ευκαιριες, κυβερνηση, κυρια, κρατικο, λαθος, λειτουργια, λύση, λογο, μειωση, ουσιαστικο, οφελος, παρισι, υπογραφη, συνεχεια, ταξιδια, τμημα, υλοποιηση, υπουργειο εξωτερικων, υψηλη, φυσικο, χωρα, υπουργειο, κομματι, νους, θεματα, θεσεις
Αναζητήσεις
επικοινωνιας προβολης
Τυχαία Θέματα