«Προστάτες» της κυβέρνησης οι εκβιαστές – δημοσιογράφοι;

Σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση αναμένεται να εξελιχθεί το σκάνδαλο με τους εκβιασμούς από δημοσιογράφους σε βάρος επιχειρηματιών και τραπεζιτών. Το διαβιβαστικό της δικογραφίας είναι συνταρακτικό και αποκαλύπτει πολλά για τη δράση του κυκλώματος. Κυρίως όμως αποκαλύπτει ότι οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι είχαν περάσει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και πουλούσαν εκδούλευση στο κυβερνών κόμμα, είχαν στήσει ένα δίκτυο με εφημερίδες, ιστοσελίδες και δημοσιογράφους

οι οποίοι έπαιρναν χρήματα εν είδει διαφήμισης για να γράφουν υπέρ... υπουργών της κυβέρνησης.

Τα όσα καταγράφονται στο διαβιβαστικό είναι αποκαλυπτικά καθώς αναφέρονται τα ονόματα του Ν. Παππά και του Τρ. Αλεξιάδη με τους δημοσιογράφους – εκβιαστές να λένε ότι θα γράφουν υπέρ τους. Σε άλλη περίπτωση έχουν έρθει σε επαφή με διευθυντή ιστοσελίδας και συνεννοούνται πώς να χτυπήσουν τη Λ. Κατσέλη και την Μ. Ξαφά που ακούγεται ότι θα πήγαιναν επικεφαλής στο υπερταμείο, ώστε να βάλουν δικούς τους ανθρώπους.

Οι συλληφθέντες, που βεβαίως δεν έχουν πολιτική ταυτότητα αλλά πάνε όπου υπάρχει χρήμα, εκβίαζαν ή έστηναν δημοσιεύματα προκειμένου να παίρνουν τεράστια ποσά από ΔΕΚΟ, όπως από την ΕΥΔΑΠ από την οποία άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι. Στέλεχος της εταιρείας που πρόσφατα είχε αναλάβει το γραφείο τύπου κατήγγειλε ότι ένας από τους υπόλογους δημοσιογράφους της ζήτησε να δώσει χρήματα στον συγκατηγορούμενο του εκδότη «για να μην αρχίσει τα αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ». Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο δημοσιογράφος την απείλησε εμμέσως λέγοντας της να προσέχει γιατί «ξέρουν στη ΝΔ ότι πας σε ακριβά κομμωτήρια και ότι ντύνεσαι ακριβά. Θα γίνεις θύμα bullying».

Από την ηχογράφηση συνομιλίας που είχε η καταγγέλλουσα σε καφετέρια στον Φλοίσβο με έναν εκ των κατηγορουμένων, προκύπτει πως στόχος τους ήταν να φτιάξουν μία ομάδα, η οποία να μπορεί να ελέγχει έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με γραμμή υπέρ της κυβέρνησης, ώστε να λαμβάνουν χρήματα από διαφημίσεις. Ο δημοσιογράφος στην συγκεκριμένη συνάντηση ακούγεται να λέει στην γυναίκα πως, εφόσον εγκρίνει ποσό 60 χιλιάδων ευρώ για τον εκδότη από την ΕΥΔΑΠ, θα μπορούσαν να συνεργαστούν ώστε να αποκομίζουν μηνιαίως κέρδη περίπου 550 χιλιάδων ευρώ - 20.000 ευρώ από ΕΥΔΑΠ, 80.000 ευρώ από τα ΕΛΠΕ, 80.000 ευρώ από ΔΕΗ, 100.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και άλλα ποσά από διάφορες εταιρίες.

Στην δικογραφία περιλαμβάνεται και ηχογραφημένο υλικό από την ίδια συνάντηση, στο οποίο ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος απαριθμεί ονομαστικά στην καταγγέλλουσα τα ηλεκτρονικά μέσα που «χειρίζεται», αναφέροντας τα ονόματα των υπευθύνων τους που θα της τηλεφωνούσαν για να της κάνουν διαφημιστικές προσφορές.

Υπάρχει επίσης καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία του ενός εκ των κατηγορουμένων, με δημοσιογράφο γνωστής ενημερωτικής ιστοσελίδας, με τον οποίο συζητά για δύο γυναίκες παράγοντες της οικονομικής ζωής (Κατσέλη και Ξαφά) που «ακούγονται για την θέση του επικεφαλής του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων» και συμφωνούν να συναντηθούν από κοντά για να συντονιστούν και να αρχίσουν «να τις καίνε» ώστε να αναλάβει «δικός τους άνθρωπος».

Στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, έκτασης 23 σελίδων, που έχει βασιστεί σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών αλλά και σε διάφορους χώρους, καταγράφονται δεκάδες συνεννοήσεις για κατευθυνόμενα δημοσιεύματα υπέρ του «Αρχιμανδρίτη» - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς- ενώ σε άλλο σημείο ζητούνται συναντήσεις εμπλεκομένων με τον «Πατριάρχη Αλέξιο», όπως αποκαλούν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, για τον οποίο ωστόσο παραμένει άγνωστο αν γνώριζε οτιδήποτε για τις μεθοδεύσεις.

Δηλαδή θα έγραφαν υπέρ των εν λόγω υπουργών και προφανώς και υπέρ άλλων κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παίρνουν κονδύλια. Αλλά και θα έγραφαν και κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει το διαβιβαστικό έλεγαν: «Όταν θέλουμε γα... θα λες: Αυτόν θέλουμε να τον γα... από την κυβέρνηση».

Tα τρία κεντρικά μέλη του κυκλώματος ήσαν σε διαρκή επαφή αλλά στην συνέχεια εκβίαζαν μια υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων μεγάλης ΔΕΚΟ η οποία φέρεται να γνωρίζει τον υπουργό Επικρατείας, και η οποία έπαιζε έναν ρόλο οργανώτριας στο σύστημα κατανομής διαφημίσεων και χρημάτων που προσέγγιζαν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Η γυναίκα αυτή που ήταν συνεργάτιδα και αρθρογραφούσε με τον Χρήστο Φράγκου προχώρησε σε καταγγελία στις 11 Φεβρουαρίου 2016 εναντίον των «εκβιαστών» από όπου και ξεκίνησε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Ακόμη στη δικογραφία αναδεικνύεται ο ρόλος επτά τουλάχιστον δημοσιογράφων ή ιδιοκτητών sites που φέρεται να προχωρούσαν σε κατευθυνόμενα δημοσιεύματα με αντάλλαγμα χρήματα από τις διαφημίσεις. Ορισμένοι εξ αυτών ασκούσαν κριτική σε μέλη της κυβέρνησης αλλά μετά την συνεννόηση τους με τους τρεις κατηγορούμενους και την έναρξη της χρηματοδότησης από τις ΔΕΚΟ άλλαξαν αμέσως «γραμμή». Δηλαδή τους έλεγε το κύκλωμα να γράψουν υπέρ της κυβέρνησης με αντάλλαγμα χρήματα.

Ανάμεσα στα άλλα στο διαβιβαστικό σημειώνεται ότι ο «ο κ. Μαυρίκος έχει αναρτήσει αρνητικά δημοσιεύματα σε βάρος του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον οποίο σχολίασε ότι υπήρχε «συμφωνία» μεταξύ του τέως πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα Αλέξη να μην αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας». Σε άλλο σημείο τα μέλη του κυκλώματος συζητούν «θα καθαρίζουμε είκοσι τον μήνα (από ΕΥΔΑΠ). Είκοσι είναι δεδομένα. Θα κανονίσουμε και στα ΕΛΠΕ τι δίνουνε; Όχι είκοσι, ογδόντα. Είναι η ΔΕΗ, ογδόντα και η Εθνική Τράπεζα κατοστάρικο, είναι πολλά λεφτά. Πεντακόσια με πεντακόσια στο χέρι». Επιπλέον σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι «ο Μαυρίκος είναι τρελός και μπορεί να γράψει αρνητικά άρθρα για όποιον θέλουν να "κτυπήσουν". Αλλά επειδή του κάνουν αγωγές θα πρέπει να κερδίζει χρήματα».

Επίσης, το διαβιβαστικό αναφέρεται σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους που φέρεται να «ελέγχονται» από το κύκλωμα για να γράφουν ότι τους λένε και να παίρνουν χρήματα. Σε μία από τις συνομιλίες με δημοσιογράφο ιστοσελίδας και εφημερίδας ο Μουσσάς του λέει να γράφουν άρθρα υπέρ της κυβέρνησης και του κ. Παππά. Του λέει μάλιστα ότι θα εισπράξει 4.500 ευρώ για τρεις μήνες.

Άλλη συνομιλία αναφέρει ότι θα υπάρχει σε συγκεκριμένη σαββατιάτικη εφημερίδα ολόκληρο άρθρο υπέρ του Αρχιμανδρίτη (Παππά).

Και αυτά είναι μόνον η αρχή...

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα