Προς νέα διάσκεψη για το Κυπριακό μέσα στον Ιανουάριο

Σε Διάσκεψη για το Κυπριακό με τη συμμετοχή της Τουρκίας οδηγείται η Ελλάδα. Η Αθήνα, ωστόσο, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, υποστηρίζει πως μόνο εφόσον προηγηθεί ελληνοτουρκική συνεννόηση στο μείζον θέμα της ασφάλειας – καθεστώτος εγγυήσεων – κατοχικών δυνάμεων θα πάει στη Διάσκεψη.

Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης,

συμφώνησε με τον ηγέτη των Κατεχομένων, Μουσταφά Ακιντζί, να γίνει η Διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου και να ξαναρχίσουν εντατικές δικοινοτικές συνομιλίες, ενώ τις επόμενες ημέρες ξαναέρχεται στην Αθήνα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στην Αθήνα βρέθηκε χθες, όπου είχε επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μπαρθ Αϊντα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξή του στην «Ντόιτσε Βέλε» υπογραμμίζει ότι, «προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία της διεθνούς Διάσκεψης, θα πρέπει να προηγηθεί μια συνεννόηση Ελλάδος και Τουρκίας». Επικροτεί, δε, όπως αναφέρει το γερμανικό μέσο ενημέρωσης, την πρόθεση του Ελληνα πρωθυπουργού να μεταβεί στην Αγκυρα προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Από τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφού χαιρέτισε την ανακοίνωση για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών και είπε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τις διπλωματικές ενέργειες, και στο πλαίσιο της Ε.Ε., «για να καταστεί εφικτή η σύγκλιση και στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο οποίο εμπλέκεται». Διευκρίνισε, πάντως, ότι «μόνο επί τη βάσει αυτής της συνεννόησης, στο πλαίσιο και διμερών ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.».

Αυτό που επιβάλλεται τώρα, όπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης στη συνέντευξή του, είναι το «συντομότερο δυνατό» να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις Ελληνοκύπριων – Τουρκοκύπριων «εν ανάγκη καθημερινά και εντατικά μέχρις ότου συμφωνηθούν τα κριτήρια του εδαφικού και μικρύνουν οι διαφορές». Να σημειωθεί πως στόχος είναι να επιλυθούν όλα τα θέματα (εδαφικό – πρόσφυγες – περιουσίες, οικονομικό, ευρωπαϊκός χώρος κ.λ.π.) έως τις 9 Ιανουαρίου 2017, προκειμένου στη συνέχεια να συγκληθεί η Διάσκεψη στην Ελβετία. Σε αυτό το διάστημα, ωστόσο, θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει και η Αγκυρα τη θέση της για το θέμα ασφάλειας – εγγυήσεων. Η Αθήνα έχει υποβάλει αναλυτικά τις θέσεις της με 16σέλιδο κείμενο, ενώ η Τουρκία δεν έχει δώσει καμία πρόταση. Πάντως, άγνωστο παραμένει εάν ο κ. Τσίπρας θα πάει ή όχι σε μια τέτοια Διάσκεψη, από τη στιγμή που δεν θα έχει επέλθει ουσιαστική συμφωνία στις δικοινοτικές συνομιλίες ή στις επαφές της κυβέρνησης με την Αγκυρα ή και στα δύο μαζί.

Να σημειωθεί πως η Τουρκία ζητούσε σύγκληση πενταμερούς (ΟΗΕ, Ελληνοκύπριοι – Τουρκοκύπριοι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Βρετανία, Τουρκία), ενώ η Ελλάδα ζητούσε σε αυτούς να προστεθούν η Ε.Ε. και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία). Επίσης, η Αγκυρα ζητούσε παραμονή των κατοχικών δυνάμεων στη Μεγαλόνησο επί δεκαετία και μετά επανεξέταση της κατάστασης. Αντίθετα, η Ελλάδα ζητάει την αποχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος των δυνάμεων άμα τη υπογραφή και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των υπολοίπων. Τέλος, βέβαια, την κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων, κάτι που φαίνεται να συμμερίζεται και η Βρετανία.

Χθες, ο Τούρκος πρέσβης, Γιασάρ Τσεβίκ, είχε συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα αποδήμου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα