Σκιάχτηκαν τα... κοράκια από τις απειλές Τσακαλώτου για εκλογές

Ας πούμε ορισμένες αλήθειες που κάποιοι δεν θέλουν να λέγονται γιατί είναι ευθυνόφοβοι. Ο κυβερνητικός αξιωματούχους που έριξε τη βόμβα για τα μέτρα 4,2 δις ευρώ που ζητά το ΔΝΤ είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Γιατί δεν τολμούν να τον αποκαλύψουν; Για να μη χρεωθεί αυτά που θα ακολουθήσει;

Η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός της διαπραγμάτευσης κάλεσε τους δημοσιογράφους ο ίδιος στο υπουργείο Οικονομικών για να τους πει αυτά που ήθελε. Ελληνικά μπορεί να μην ξέρει, τα οικονομικά

μπορεί να τα κουτσοκαταφέρνει, από επικοινωνία δεν γνωρίζει, όμως, στην περίπτωση αυτή είχε πάρει εντολή από το Μαξίμου.Το πρωθυπουργικό περιβάλλον ήταν αυτό που του είπε να προετοιμάσει το έδαφος για τη συνθηκολόγηση ή τις εκλογές με πρόσχημα τα σκληρά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ και τα οποία δεν μπορεί να υπογράψει καμιά κυβέρνηση.

Το θεώρημα του Ευκλείδη είναι σαφές στην περίπτωση αυτή: Προειδοποίησε τους δανειστές ότι αν δε ρίξουν τις απαιτήσεις τους ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές. Τώρα αν αυτό είναι απειλή ή αν ακούγεται στην τρόικα ως «ευλογία» για να γλιτώσουν από τους Βαρουφάκηδες και τους αργόσχολους, αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.

Επί της ουσίας ο υπουργός έριξε δίχτυα για να πιάσει ψάρια δύο ημέρες πριν από το Γιούρογκρουπ. Ξέροντας ότι όσα θα πει θα κατευθυνθούν στην Ουάσιγκτον και στο Βερολίνο χωρίς να φαίνεται το όνομά του έστειλε μήνυμα κυρίως στο ΔΝΤ αλλά και στον Σόιμπλε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να δεσμευτεί για μέτρα 4,2 δις από το 2018 και μετά. «Είναι αντιδημοκρατικό αυτό» είπε μάλιστα ο Τσακαλώτος ενώ ερωτώμενος αν αυτό θα μπορούσε να επιφέρει πολιτικές εξελίξεις τόνισε με νόημα ότι αυτό που όλοι σκέφτονται στην Ελλάδα το γνωρίζουν και οι δανειστές. Ότι δηλαδή καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί προκαταβολικά να πάρει τέτοια μέτρα.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός έχει δίκιο, δεν λέει όμως ότι η Ελλάδα είναι με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας της δικής του κυβέρνησης, με τον ίδιο να έχει σοβαρότατες ευθύνες. Έχει δίκιο επίσης ότι δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή μέτρα που θα νομοθετηθούν μετά από δύο χρόνια. Με καμιά κυβέρνηση, εκτός κι αν ο Μητσοτάκης και η ΝΔ θελήσουν να αυτοκτονήσουν μόλις αναλάβουν την εξουσία. Συμπέρασμα; Βρισκόμαστε προ ενός μεγάλου αδιεξόδου. Είτε το ΔΝΤ θα κάνει πίσω και δεν θα απαιτεί μείωση συντάξεων και αφορολογήτου είτε θα πάμε σε εκλογές.

Υπάρχει και η ενδιάμεση λύση να συμφωνήσουν σε λιγότερο σκληρά μέτρα, όμως, πιο πιθανό φαντάζει τώρα η πολιτική κρίση και γι’ αυτό ο Τσακαλώτος προετοίμασε το έδαφος. Και λέμε το εξής: Αν μέχρι τα Χριστούγεννα δε βρεθεί κάποια λύση τότε οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και στις 22 Ιανουαρίου.

Ίσως πάλι αυτό να είναι και το σχέδιο της τρόικας γι’ αυτό και βάζουν μαξιμαλιστικούς στόχους. Θέλουν να εξωθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κατάρρευση και είτε να πάμε σε εκλογές είτε ακόμη και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να προχωρήσει σε κάποια από τα μέτρα που ζητούνται. Όλα όμως είναι αδύνατο, χρειάζεται λαϊκή εντολή.

Υπό τις συνθήκες αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε εκλογές καταγγέλλοντας την τρόικα ότι αυτή ευθύνεται για την πολιτική κρίση και θα επιτίθεται στη ΝΔ ότι αυτή θα φέρει το τέταρτο μνημόνιο. Καλά ξεμπερδέματα λοιπόν για την Ελλάδα. Διότι στην προκειμένη περίπτωση το Ευκλείδειο θεώρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα