Πρόκειται περί ανοήτων ή έχει ο ΣΥΡΙΖΑ κρυφό σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ;

Πρόκειται περί ανοήτων ή υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιο κρυφό σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ; Αυτό είναι το δίλημμα που προκύπτει από τις νέες δηλώσεις που έκαναν Γ. Δραγασάκης και Μ. Γλέζος οι οποίοι άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει ότι χρειαστεί (whatever it takes) σε περίπτωση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

αντιμετωπίσει δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Δεν έχουμε να κάνουμε με δυο στελέχη που ανήκουν στην πλατφόρμα Λαφαζάνη οι οποίοι είναι ξεκάθαρα υπέρ της εξόδου από το ευρώ. Είναι στελέχη, ειδικά ο οικονομολόγος κ. Δραγασάκης, οι οποίοι δεν μας έχουν συνηθίσει σε δηλώσεις υπονόμευσης της προσπάθειας που γίνεται εδώ και χρόνια προκειμένου η Ελλάδα να βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Και σίγουρα δεν είναι τόσο ανόητοι που να ανοίγουν τέτοιο θέμα λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές κι ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και του κοινού νομίσματος. Μια εξήγηση είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο και είναι δύσκολο να βρει κανείς μια κοινή συνισταμένη για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Κι εφόσον... κατάφερε να ανοίξει τέτοιο θέμα είναι και δύσκολο να το κλείσει.

Εγκλωβισμένος στο δίλημμα αυτό ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει πλέον τι να κάνει, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του ευρώ. Άλλωστε, ακόμη και εκείνοι που υποστηρίζουν τη σκληρή γραμμή της εξόδου από το ευρώ αν η Ελλάδα πιεστεί στις διαπραγματεύσεις, γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν πολλές, άμεσες και βαριές επιπτώσεις στην οικονομία.

Θα υπάρξει με λίγα λόγια βαρύ κόστος το οποίο ενδεχομένως να μην αντέξει η χώρα και να είναι πολλαπλάσιο από τα τέσσερα χρόνια της βαθιάς κρίσης και των μνημονίων.

Έξοδος από το ευρώ με στάση πληρωμών και σύγκρουση με τους δανειστές φαντάζει ωραίο σενάριο για τον δανειζόμενο, ωστόσο, θα πρέπει να εξηγηθεί και η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Άλλωστε, το παράδειγμα της Κύπρου το είδαμε όλοι και δεν ήταν καθόλου... ελκυστικό.

Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι αν υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις τότε θα προσφύγει στον ελληνικό λαό για τους όρους της συμφωνίας που θέλει με τους δανειστές κι όχι για την έξοδο από το ευρώ. Όμως, πρόκειται για ένα ψευτοδίλημμα αφού αλλαγή των όρων σημαίνει ταυτόχρονα και συγκρουσιακή κατάσταση με όποιο κόστος υπάρξει για την οικονομία.

Το νέο επεισόδιο γύρω από την τύχη του ευρώ σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, προκάλεσε σύγκρουση με τη ΝΔ.

«Ο κ. Δραγασάκης λέει πως η χώρα, με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο. Ανακοινώνει πως θα κάνουν ... "whatever it takes". Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γλέζος επαναφέρει σήμερα το θέμα της δραχμής, λέγοντας ότι "δεν έχει σημασία για το ΣΥΡΙΖΑ η μορφή του χρήματος (ευρώ ή δραχμή)" [Βήμα FM]. Προφανώς, και οι δυο εννοούν αυτό που αναφέρει η προγραμματική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, δηλαδή στάση πληρωμών, χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή!» επισημαίνει σε σκληρό τόνο η ΝΔ.

Στην ανακοίνωση – απάντηση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η απόλυτη διαστρέβλωση έχει γίνει το συνώνυμο των ανακοινώσεων του κόμματος Σαμάρα. Πρόκειται για ένα ξαναζεσταμένο φαΐ που το σερβίρουν κάθε μέρα, όσο όμως πλησιάζουμε στις εκλογές έχει αρχίσει και βρομάει. Η ήττα τους πλησιάζει και θα είναι βαριά».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα