Πρώην ρώσος αξιωματικός μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη συντριβή της MH17

Ένας απόστρατος αξιωματικός του στρατού της Ρωσίας είναι ύποπτος για τη συμμετοχή στην επίθεση που κατέρριψε το Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, την Πέμπτη. Ο Ιγκόρ Γκίρκιν, ο οποίος είναι επίσης γνωστός με το ψευδώνυμο Ιγκόρ Στρέλκοφ, έχει χαρακτηριστεί ως «ένα από τα πιο ισχυρά αυτονομιστικά στοιχεία στην ανατολική Ουκρανία». Είναι ένας ρώσος πολίτης από τη Μόσχα και έχει αυτοανακηρυχθεί Υπουργός Άμυνας της

αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Η ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Στρέλκοφ είναι ένας μυστικός πράκτορας της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας, GRU. Στα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν σε αποσχιστικές ιστοσελίδες, έχει ζητήσει από τη Ρωσία να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ. Ο Στρέλκοφ είναι ένας βετεράνος τόσο των σοβιετικών όσο και των ρωσικών στρατευμάτων, σύμφωνα με το Reuters.

Μάλιστα, ένα άρθρο του Reuters από τον Μάιο χαρακτηρίζει τον Στρέλκοφ «κορυφαίο Ρώσο λειτουργό στην αυτονομιστική ανατολή». «Κινείται στους δρόμους με μια μαύρη Mercedes, κρύβοντας το πρόσωπο με το λεπτό μουστάκι του πίσω από τα φιμέ τζάμια, και στόχος του είναι να ‘καταστρέψει’ τις ουκρανικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή του. Σε ένα φυλλάδιο που διανέμεται στην εξεγερμένη περιοχή του Ντόνετσκ, αναφέρεται ότι ‘ο συνταγματάρχης Ιγκόρ Στρέλκοφ’ ανέλαβε τη διοίκηση όλων των δυνάμεων των ανταρτών εκεί και ζήτησε από το ρωσικό στρατό βοήθεια για να αποκρούσει αυτό που αποκαλεί απειλητική ‘χούντα’ από το Κίεβο και από το ΝΑΤΟ» γράφει.

Η ιστορία του Στρέλκοφ και η ισχυρή θέση του μέσα στο κίνημα αυτονομιστών στα ανατολικά θα μπορούσε να εκληφθεί ως απόδειξη ότι η Ρωσία υποβοηθά ή ακόμα και συντονίζει την αυτονομιστική εξέγερση. Η Ρωσία το αρνείται αυτό, αλλά σε μια συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι αυτονομιστές «έχουν λάβει μια σταθερή ροή υποστήριξης από τη Ρωσία» και η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι ο Στρέλκοφ έχει ήδη λάβει εντολές από τη Μόσχα.

Ο Στρέλκοφ φέρεται να ήταν παρών κατά τη διάρκεια της ρωσικής προσάρτησης της Κριμαίας, στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, τον Μάρτιο. Στη συνέχεια μετακόμισε στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η κατάσταση στο εν λόγω τμήμα της χώρας κλιμακώθηκε.

Πριν έρθει στην Ουκρανία, ο Στρέλκοφ είχε εμπλακεί σε συγκρούσεις στη Γιουγκοσλαβία και την Τσετσενία, σύμφωνα με το BBC. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι εργαζόταν για τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας εντός της Διεύθυνσης για την Καταπολέμηση της Διεθνούς Τρομοκρατίας.

Τον Απρίλιο, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριέλαβε τον Στρέλκοφ στον κατάλογο κυρώσεών της και υποστήριξε ότι εργάζεται για την GRU, σύμφωνα με το Reuters. Όταν το αεροπλάνο της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε, ο Στρέλκοφ πόσταρε μια δήλωση στο μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας, στην οποία φάνηκε να αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση. Το ποστ αυτό διαγράφηκε αργότερα και πιστεύεται πλέον ευρέως ότι οι αυτονομιστές μπέρδεψαν το επιβατικό αεροπλάνο με ουκρανικό αεροσκάφος. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι φιλορώσοι αυτονομιστές έριξαν τον μοιραίο πύραυλο, αλλά καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη μέχρι στιγμής. Σχεδόν 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση.

http://www.businessinsider.com/russian-igor-strelkov-blamed-for-shooting-of-mh17-2014-7

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα