Προετοιμάζει τον κόσμο για... νέο ναυάγιο

To κυβερνητικό αλαλούμ, στο παρά ένα της συνεδρίασης τoυ Eurogroup συνεχίζεται. Μέσα σε λίγες ημέρες έχουν αλλάξει τόσες πολλές φορές γνώμη και στρατηγική που πλέον έχουν μπερδέψει τους πάντες. Μέχρι χθες το βράδυ, και δια στόματος Τσίπρα, και με διαρροές του Μαξίμου, ακολουθούνταν η σκληρή γραμμή.

Δηλαδή, αν δε βρεθεί λύση στη συνεδρίαση των υπουργών τότε η Ελλάδα είναι αποφασισμένη

να πάει στη Σύνοδο Κορυφής.

Και ξαφνικά, πρωί – πρωί το Αθηναϊκό Πρακτορείο βγάζει αυτό το δημοσίευμα:

«Έντονες διεργασίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρατηρούνταν μέχρι αργά τη νύχτα: συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών. Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει "λευκός καπνός" σήμερα, στο Eurogroup. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία».

Δηλαδή πήγε στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας, πήρε τηλέφωνο τους ευρωπαίους ηγέτες και ξαφνικά μπορεί και να βρεθεί λύση. Για ποια λύση μπορούμε να μιλάμε όταν όλα τα δημοσιεύματα από το εξωτερικό αλλά και οι ξεκάθαρες παρεμβάσεις από το Βερολίνο δείχνουν ότι στο τραπέζι μία είναι η λύση, κι αυτή του Σόιμπλε. Ούτε γαλλική πρόταση υπάρχει, ούτε ελληνική, ούτε τίποτε.

Είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι στη συνεδρίαση δεν θα βρεθεί λύση, θα αναβληθούν οι αποφάσεις για το μέλλον και το μόνο που έχει να περιμένει η Αθήνα είναι να πάρει μια δόση γύρω στα 8 δις, να πάρει μια θετική διατύπωση και να πάρει κι ένα ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά χωρίς χρηματοδότηση. Δεν θα πάρει ούτε έξοδο στις αγορές, ούτε QE.

Για ποια λύση και ποιον… λευκό καπνό μιλάνε τώρα στο ΑΠΕ, επομένως στο Μαξίμου που κάνει αυτές τις διαρροές;

Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας και το επικοινωνιακό επιτελείο του προετοιμάζει τον κόσμο, και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, για μια… μη λύση. Από τις γραβάτες και τα πανηγύρια, από τη σίγουρη συμφωνία και την ελάφρυνση του χρέους, τώρα ετοιμάζει επικοινωνιακά να πάρει τη χειρότερη δυνατή απόφαση, δηλαδή τη μη λύση.

Εξ’ ου και η πρεμούρα του Τσίπρα να μιλήσει για λευκό καπνό. Κι εξού η πρόθεσή του να ξεχάσει τη Σύνοδο Κορυφής αφού όλοι του διεμήνυσαν ότι πρόκειται για ανοησία που δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Πιο χαρακτηριστικό κείμενο για την κατάσταση που επικρατεί είναι το άρθρο της Politico που κάνει λόγο για μια χώρα «αποικία» και που αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δίνει ρεσιτάλ ανικανότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα