Προεκλογικός Τσίπρας: Εμείς εφαρμόσαμε μνημόνιο χωρίς μνημονιακές πολιτικές

14:10 3/3/2019 - Πηγή: Antinews

Κάλεσμα σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως δυνάμεις προόδου απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ , η οποία συνεδριάζει σήμερα εν όψει των ευρωεκλογών.

Και μπορεί η εισήγησή του προς τα μέλη του ανώτατου κομματικού Οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ να αφορούσε τη στρατηγική του κόμματος στις ευρωκάλπες, σύμφωνα με την επίσημη

ατζέντα, η ομιλία του ωστόσο ήταν εν συνόλω προεκλογική καθώς αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της στην απαρίθμηση των "κυβερνητικών επιτευγμάτων" της τετραετίας. Απέφυγε μάλιστα να αναφερθεί σε χρόνο εθνικών εκλογών και στην εξάντληση της συνταγματικής θητείας της Κυβέρνησης, ως συνηθίζει.

Με διθυράμβους ανακοίνωσε όχι μόνον την "τυπική" έξοδο της χώρας από το μνημονιακό πρόγραμμα στις 21 Αυγούστου αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτή έγινε με την κοινωνία όρθια. Ο κ. Τσίπρας εν πολλοίς, είπε ότι το μνημόνιο της δικής του κυβέρνησης που υπεγράφη μετά τον συμβιβασμό του 2015, δεν είχε στον πυρήνα του μνημονιακές πολιτικές αλλά ακολουθήθηκε ένας "άλλος δρόμος".

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, μίλησε και για επερχόμενες ρυθμίσεις: Κόκκινα δάνεια και νέες διευκολύνσεις όσων έχουν οφειλές σε Ταμεία και εφορία, θα προχωρήσουν άμεσα είπε ( απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα στις 120 δόσεις).

Παραλλήλως, δεν φείσθηκε πυρών για την Ν.Δ , για την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι πρόγραμμά της είναι η διάλυση κάθε κοινωνικής και εργασιακής πρόνοιας και η εφαρμογή ενός δικού της μνημονίου, με μοντέλο, τις πολιτικές του ΔΝΤ.

Ουδεμία αναφορά έκανε στο ΚΙΝΑΛ και την Φώφη Γεννηματά ενώ "χειρόφρενο" τράβηξε στη ... χείρα φιλίας που έτεινε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Ν.Δ για στήριξή της σε προσπάθεια μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σταχυολογώντας την ομιλία του κ. Τσίπρα, είπε :

Κυβέρνηση

Είμαστε 4 χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου
Όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε offshore με άγνωστους χρηματοδότες, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου.
Και φυσικά, καμία ασυλία.
Κανένας δεν είναι πια στο απυρόβλητο, πάνω από τους νόμους και τους κανόνες ενός συντεταγμένου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.
Επί των ημερών μας, η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία.

Κόκκινα δάνεια- ρύθμιση οφειλών

Τις επόμενες μέρες θα νομοθετήσουμε την προστασία της α' κατοικίας που δίνει ισχυρότατα κίνητρα στους 250.000 δανειολήπτες να αρχίσουν να πληρώνουν, να σώσουν τα σπίτια τους.

Θα προχωρήσουν και οι διευκολύνσεις σε εφορία- ταμεία χωρίς να διαταράσσει αυτό την κουλτούρα των πληρωμών όπως λένε κάποιοι ανοήτως. Αυτό αντιθέτως ενισχύει την κουλτούρα πληρωμών.

Μνημόνιο χωρίς... μνημόνιο

Αποδείξαμε συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος.
Μπορείς να έχεις πολιτική κοινωνικής προστασίας και ταυτόχρονα να πιάνεις καλύτερα τους δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους από τους άλλους που θεωρούσαν αυτά τα δύο ασύμβατα.
Μπορείς να έχεις συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς να ανακόπτεται η ανάπτυξη.
Μπορείς να έχεις αύξηση στον κατώτατο μισθό χωρίς να σταματά η αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Και κυρίως να το ανακοινώνεις στο υπουργικό και να βγαίνεις την ίδια μέρα στις αγορές.
Μπορείς να προστατεύεις τη πρώτη κατοικία χωρίς αυτό να επηρεάζει αρνητικά την εκτίμηση των οίκων αξιολόγησης.
Μπορείς να βγαίνεις με δυο λόγια από τα μνημόνια, υλοποιώντας πολιτικές για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.
Δηλαδή πολιτικές εκτός του πυρήνα του μνημονίου.

Εκλογικό διακύβευμα

δύο πολιτικά σχέδια τα οποία σήμερα κατατίθενται ενώπιον του ελληνικού λαού.
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τους πολλούς.
Με άξονες τη στήριξη της εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη και τις μεγάλες θεσμικές προοδευτικές τομές.
Σχέδιο ρεαλιστικό ήδη εφαρμοσμένο σε ενεστώτα χρόνο, που αρχίζει και αποδίδει καρπούς.
Και από την άλλη το σχέδιο της ΝΔ, κατά παραγγελία των ελίτ.

Η επιστροφή στο παρελθόν της ακραίας φτώχειας, της ακραίας λιτότητας, της ύφεσης, των ελλειμμάτων για χάρη μιας μικρής μειοψηφίας του πλούτου.

Ν.Δ

Ο κ. Μητσοτάκης έχει το δικό του μνημόνιο. Αλλά δεν έχει πώς να το δικαιολογήσει γιατί δεν το επιβάλουν οι έξω. Είναι ελληνικής εμπνεύσεως αυτή τη φορά, αλλά ίσως πιο ωμό, πιο ακραίο, πιο ισοπεδωτικό από όλα τ’ άλλα.

Έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ, για να ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Προπαγανδίζει απολύσεις στο δημόσιο τομέα, Διατυμπανίζει την ακύρωση κάθε πρόσληψης, αφού επίμονα αρνείται το 1 προς 1 και προπαγανδίζει την επιστροφή στο 1 προς 5.
Διαφωνεί κάθετα και δεν το κρύβει με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.Διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι αναφανδόν υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου και δε το κρύβει, ενώ δε φαίνεται να πέταξε και από τη χαρά του με τη μη περικοπή των συντάξεων

Πλεονάσματα

Εγώ είμαι έτοιμος αύριο το πρωί, αφού η αντιπολίτευση που υπέγραψε για 4,5 ξαφνικά έχει μεγάλο πόνο για τα πλεονάσματα, να συμφωνήσουμε μαζί μια κοινή θέση απέναντι στους εταίρους μας και δανειστές μας για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης.
Αρκεί να συμφωνήσουμε και τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί. Θα συμφωνήσει να εξοικονομηθούν πόροι για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία;
Όχι, γιατί θεωρεί σπατάλη τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Θα συμφωνήσει να δοθούν περισσότεροι πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία για την αύξηση των συντάξεων;
Όχι, γιατί το ασφαλιστικό Πινοσέτ είναι ακριβώς στην αντίθετη λογική.

Θα συμφωνήσει να δοθούν αυτοί οι πόροι σε πολιτικές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;
Όχι γιατί θεωρεί κάθε αντίστοιχο μέτρο το οποίο υλοποιήθηκε αυτή την τετραετία ως ανακύκλωση της φτώχειας.

Ας μας λείπει τέτοιο βύσσινο

Συμφωνία Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών διαπέρασε οριζόντια όλα τα κόμματα.
Ως ένα ζήτημα βαθιά ταυτοτικό για κάθε χώρο, ανέδειξε μια σαφέστατη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον προοδευτικό πολιτικό κόσμο και στο πολιτικό προσωπικό της πιο βαθιάς συντήρησης και της αδράνειας.
Για το λόγο αυτό, οι πολιτικές μετατοπίσεις είναι απολύτως συνειδητές.
Ο κ. Μητσοτάκης λένε κάποιοι ότι πήρε από ανάγκη αυτή τη θέση. Διαφωνώ. μετατοπίστηκαν από άποψη στην ακροδεξιά. ¨Όχι από ανάγκη.

Εκλογικό διακύβευμα

Σε αυτό το νέο αναδιαταγμένο πολιτικό σκηνικό από τη μία πλευρά του πολιτικού ανταγωνισμού βρίσκεται η αναβαπτισμένη νεοφιλελευθερη και ακραία δεξιά όλων των μορφών, με βασικό πόλο το μεταμορφωμένο κόμμα της ΝΔ.

Από την άλλη, είναι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.
Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές αποτελούν ίσως τη πιο κρίσιμη εκλογική και πολιτική μάχη για το μέλλον της Ευρώπης, από την ίδρυσή της.

Οι πολιτικές επιλογές των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη της κρίσης, αφήνουν μια πολύ επώδυνη και επικίνδυνη πολιτική παρακαταθήκη. Οι δυνάμεις του εθνικού απομονωτισμού, η ακροδεξιά, ο λαϊκισμός, το φάντασμα του νεοναζισμού και του φασισμού, συνιστούν πλέον μια διογκούμενη απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τους λαούς της ηπείρου.

Το πλαίσιο της μάχης των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο.
Και εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να γίνει το θετικό προοδευτικό αντιπαράδειγμα της Ευρώπης.
Μαζί με τη Πορτογαλία και την Ισπανία.

Να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για το τόπο μας.
Τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας. Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς.

Όρμπαν
Τώρα θυμήθηκε να τον καταδικάσει ο κ. Μητσοτάκης, αφού επιτέλους βρέθηκαν κάποιοι στο ΕΛΚ, όπως ο Γιούνκερ, προς τιμήν τους, να ζητήσουν την αποπομπή του.
Όταν όμως μόλις πριν λίγες μέρες αποθέωνε τον Όρμπαν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο κ. Κύρτσος, ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα.

Ενώ και πριν λίγους μήνες όταν αναφέρθηκα εγώ στο βήμα της Βουλής κριτικά στον Όρμπαν από κάτω μου φώναζαν από τις πρώτες θέσεις των εδράνων της ΝΔ, "μη λες για τον Όρμπαν, πήρε 49%".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα