Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η επόμενη ημέρα και τα "αγκάθια" της Συμφωνίας των Πρεσπών

14:10 3/3/2019 - Πηγή: Antinews

Την επόμενη ημέρα και τα "αγκάθια" της Συμφωνίας των Πρεσπών περιέγραψαν οι κύριοι Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εξωτερικών, Μάκης Βορίδης, βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Κατρούγκαλος: Η εσωτερική ανάγκη της Β. Μακεδονίας συμπίπτει με τα συμφέροντα της Ελλάδας

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε, κατ΄αρχάς, ότι η επόμενη μέρα βρίσκει την Ελλάδα

με αναβαθμισμένο διεθνές κύρος. Η χώρα γίνεται αντιπληπτή ως μια χώρα που λύνει προβλήματα, ως φράγμα στον επελαύνοντα εθνικισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η Ελλάδα έστειλε διπλό σήμα: ότι θέλει να γίνει εξαγωγέας σταθερότητας, και ότι είμαστε δύναμη για να ενισχύουμε τη θέση μας. Έτσι, επιβεβαιώνεται η δυναμική της ελληνικής οικονομίας να γίνει πρωτοποριακή δύναμη στον ενιαίο οικονομικό χώρο των Βαλκανίων.

Η διείσδυσή μας στα Βαλκάνια είναι πολύ σημαντική, συνέχισε. Αφενός καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε τον πολιτικό μας ρόλο και αφετέρου να ενοποιήσουμε τον οικονομικό χώρο στα Βαλκάνια. Ειδικά με τη Β. Μακεδονία έχουμε προνομιακό χώρο να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Η εσωτερική ανάγκη της Β. Μακεδονίας συμπίπτει με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Μια πιο φωτεινή ημέρα η επόμενη ημέρα, εκτίμησε.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε πως το ζήτημα της γλώσσας καλύπτεται από τη Συμφωνία ως νοτιοσλαβική και ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία μακεδονική. Επίσης, μετά την κύρωσή της μια διεθνής συνθήκη πρέπει να ερμηνεύεται με τρόπο που να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Απαράδεκτη η αναπαραγωγή ανύπαρκτων θέσεων με αφορμή άρθρο του BBC, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ.

Στο οικονομικό επίπεδο, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως η Συμφωνία επιδιώκει τη συνεργασία μεταξύ των λαών και των επιχειρήσεων, επιχειρεί να δώσει μια λύση συναινετική. Η χώρα μας έχει ήδη κατοχυρώσει μέσω των ΠΟΠ μια σειρά προϊόντων και θα εξακολουθήσει να προστατεύει αυτά τα προϊόντα. Δεν μπορούμε αυτό να το κάνουμε με επιθετικό τρόπο. Δεν έχει επιδεινωθεί η προστασία των προϊόντων μας. Θέλουμε να ξεκινήσει η συζήτηση μεταξύ των επιχειρηματικών κόσμων.

Βορίδης: Επιδεινώνονται τα πράγματα στον εμπορικό τομέα

Από την πλευρά του, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε δεδομένη την καλή σχέση με τα Σκόπια λόγω των ελληνικών επενδύσεων στη γειτονική χώρα. Η αυξημένη οικονομική παρέμβαση αν δεν συνδυάζεται με μια ευρύτερη παρουσία στο διεθνές επίπεδο μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά, διευκρίνισε ωστόσο.

Αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα οικονομικά συμφέροντα αυτών που κάνουν επενδύσεις, καταλήγει η ανησυχία τους να είναι βάρος για τις σχέσεις τους με το κράτος στο οποίο επενδύουν. Λειτουργεί ανάποδα. Αν συνδυάζεται με μια ευρύτερη πολιτικοστρατιωτική παρέμβαση, είναι διαφορετική η προσέγγιση, είπε χαρακτηριστικά.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Βορίδης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα θέματα που θα βρει μπροστά της η Ελλάδα: εμπορικά σήματα, π.χ. "μακεδονικός", είναι δύσκολο το θέμα να αντιμετωπιστεί διμερώς. Μάλλον θα λυθεί δικαστικά και με αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα, εκτίμησε. Το δεύτερο θέμα είναι των σχολικών βιβλίων. Δύσκολη και περίπλοκη η συζήτηση. Τρίτο ζήτημα είναι το θέμα της μειονότητας. Τέτοια θέματα δεν είναι διμερή, δεν έχουν σημασία οι δηλώσεις των μελών. Είναι ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά το άρθρο του BBC, ανοίγει μια συζήτηση που μέχρι πρότινος είχε αποκρουστεί από τον Άρειο Πάγο. Αυτό το θέμα ανοίγει μετά τη Συμφωνία, αλλά μάλλον θα αντιμετωπιστεί από το Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Στον οικονομικό τομέα, ο κ. Βορίδης είπε ότι επιδεινώνονται τα πράγματα. Τα προϊόντα ΠΟΠ είναι ξεχωριστό θέμα από τα προϊόντα σήματος. Η Συμφωνία είναι άσχετη με τα θέματα προέλευσης. Σε ό,τι αφορά τα δικά μας προϊόντα, απευθυνόμενος στον κ. Κατρούγκαλο, είπε πως χτίσατε ένα επιχείρημα στην αντίθετη πλευρά. Η άλλη πλευρά απέκτησε πρόσθετα επιχειρήματα.

Λοβέρδος: Μείζον πρόβλημα τα εμπορικά σήματα

Ακριβής η κατάσταση που περιέγραψε ο Κατρούγκαλος για τις σχέσεις Ελλάδας-Σκοπίων, αλλά αυτό ισχύει εδώ και χρόνια, είπε από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος.

Ως κυβέρνηση είχαμε πάρει την πρωτοβουλία για την ευρωατλαντική πορεία της FYROM. Τώρα είμαστε στη Συμφωνία. Το θέμα του ονόματος ήταν πολύ κεντρικό και συνδυασμένο με το ταυτοτικό ζήτημα, δηλαδή με θέματα εθνικότητας, με τη δήθεν μειονότητα στη Βόρεια Ελλάδα. Η Ελλάδα το ζούσε αυτό το πρόβλημα από τον 19ο αιώνα, είπε.

Συνεχίζοντας ανέφερε χαρακτηριστικά: Καλά τα συγχαρητήρια των συμμάχων μας, αλλά η διεθνής κοινότητα πάντα είναι θετική όταν υπογράφονται συμφωνίες ανεξαρτήτως περιεχομένου. Δεν είναι όμως αυτή η επόμενη ημέρα. Πρέπει να δούμε τι συνθήκες διαμορφώνονται.

Ένας από τους στόχους της ατλαντικής πορείας των Βαλκανίων είναι ο περιορισμός της ρωσικής διείσδυσης. Αλλά για τα επόμενα θέματα, που είναι πολλά, πρέπει να δούμε τις εξελίξεις. Όπως αυτό το θέμα έχει ιστορικό βάθος, θα έχει και μέλλον, εκτίμησε με νόημα.

"Τι συμπεριφορά θα έχει η χώρα; Πώς θα διαχειριστούν θέματα δήθεν μειονοτήτων; Πώς θα συμπεριφερθούν άλλες δυνάμεις μέσα στο ΝΑΤΟ για το εν λόγω θέμα; Τι ρόλο θα διαδραματίσουν άλλες μεγαλύτερες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τον χώρο των Βαλκανίων;" Αυτά είναι τα ερωτήματα που σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο θα απασχολήσουν την Ελλάδα.

Δεν μπορούμε όμως να αποφανθούμε για όλα αυτά τα θέματα με μία απάντηση, ανέφερε.

Ως προς το οικονομικό σκέλος, υποστήριξε πως σε καμία περίπτωση αυτή η Συμφωνία δεν επηρεάζει θετικά η αρνητικά. Αναμένεται η άνοδος του κόστους ζωής στην άλλη χώρα και μένει να φανεί τι συνέπειες θα έχει στη βούληση των ελληνικών επιχειρήσεων. Το θέμα που παράγεται έχει να κάνει με τις επωνυμίες και τα εμπορικά σήματα, και αντανακλώνονται στο ταυτοτικό θέμα. Το πρόβλημα της επόμενης πενταετίας στα θέματα σημάτων είναι μείζον γιατί αντανακλάται σε αυτό το ταυτοτικό θέμα, σημείωσε.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα