Προειδοποιητικές βολές σε Τσίπρα: «Δεν θα περάσει»

«Βάστα Σόιμπλε» να μην κλειδώσει ποτέ η συμφωνία λένε τώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παρακαλάνε να μην έρθει ποτέ στην ελληνική βουλή η προτεινόμενη από την κυβέρνηση συμφωνία-νέο μνημόνιο. Παγωμένοι και χωρίς καμία διάθεση να υπερθεματίσουν στην υποστήριξη των προτάσεων της κυβέρνησης είναι οι περισσότεροι υπουργοί

ακόμα και αυτοί που προτίθενται να την ψηφίσουν εφόσον τελικά κλειδώσει και έρθει στη βουλή. Δηλώνουν περιμένετε να δούμε τη συμφωνία μόλις καθαρογραφεί και υπογραφεί και τότε θα προβούμε στην τελική εκτίμηση για το χαρακτήρα της.

Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση είναι αποκαρδιωτικές. Ο ένας μετά τον άλλο δηλώνουν ότι δεν μπορεί να ψηφιστούν τέτοια μέτρα και μάλιστα προβαίνουν στην εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να περάσουν από τη βουλή.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε του όλου κλίματος στο κυβερνητικό στρατόπεδο το γεγονός ότι ακόμα και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι η επικείμενη συμφωνία περιέχει σκληρά και δύσκολα μέτρα και σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις της κυβέρνησης απέχουν από τις προεκλογικές εξαγγελίες και τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έδωσε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην επίμαχη ψηφοφορία εφόσον φτάσει στη βουλή η διαφαινόμενη συμφωνία, σημειώνοντας σε ραδιοτηλεοπτικές του συνεντεύξεις ότι αν δεν ψηφιστεί από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ η συμφωνία τότε η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο παρά την πρόωρη προσφυγή σε κάλπες εθνικών εκλογών. Τουτέστιν ακόμα και να εγκριθεί από τη βουλή η συμφωνία με τις ψήφους κομμάτων όπως του Ποταμιού που θα ψηφίσει ΝΑΙ όπως προανήγγειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης ή και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ή βουλευτών αν δεν υπάρχουν τουλάχιστον 151 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ (αν όχι και οι 163) το Μαξίμου διαμηνύει πως οι εκλογές είναι μονόδρομος σε μια προσπάθεια να εκβιάσει τους βουλευτές του οι οποίοι περνάνε στην αντεπίθεση και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προαναγγέλλουν την καταψήφισή της συμφωνίας που επίκειται τα επόμενα 24ωρα.

Μετά το Γιάννη Μιχελογιαννάκη ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Αλέξη Μητρόπουλου που έκανε λόγο για «ακραία και αντικοινωνικά μέτρα» εκτιμώντας παράλληλα ότι είναι πολύ δύσκολο να περάσει από τη βουλή μια τέτοια συμφωνία. Το «there is no alternative δεν υπάρχει για την Αριστερά» τιτίβισε με νόημα αλλά και με σκωπτική διάθεση ο Βασίλης Διαμαντόπουλος καταφεύγοντας σε μια θατσερική φράση για να χαρακτηρίσει το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία οδηγείται η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. «Δεν μπορώ να ψηφίσω μέτρα που πλήττουν οριζόντια όλα τα εισοδήματα» ήταν το μήνυμα του νησιώτη βουλευτή Γιάννη Ζερδελή σημειώνοντας επιπρόσθετα ότι η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά θα επιβαρύνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα της νησιωτικής Ελλάδας.

«Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους;» αναρωτήθηκε ο Κώστας Λαπαβίτσας με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit δίνοντας και το όλο κλίμα αμηχανίας και έλλειψης επιχειρημάτων υπεράσπισής της από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του.

Κάθετη αντίθεση δηλώνουν και οι βουλευτές που πρόσκεινται στην τάση της ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι όπως η Ελένη Σωτηρίου και ο Δημήτρης Κοδέλας. Η Ελένη Σωτηρίου σχολίασε ότι «τα μέτρα δεν μπορούν να καλλωπιστούν, δεν μπορούν να υποστηριχτούν και δεν μπορούν να ψηφιστούν», ενώ επέρριψε ευθύνες στο Μαξίμου τόσο για το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο σκοτάδι για το ακριβές περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και των προτάσεων της κυβέρνησης αλλά και για μια ενδεχόμενη καταψήφισή τους από τη βουλή. «Η ευθύνη για τις πολιτικές εξελίξεις που συνεπάγεται η κατάθεση τέτοιων μέτρων θα ανήκει σε όσους προχωρούν σε αυτές τις επιλογές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για συμφωνία που ολοκληρώνει όσα δεν τέλειωσε το προηγούμενο μνημονιακό καθεστώς και φέρνει το ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τον κόσμο που τον ψήφισε έκανε λόγο ο Δημήτρης Κοδέλας δηλώνοντας ότι «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του κι εγώ θα αναλάβω τη δική μου. Δεν μπορεί να ψηφιστεί μια τέτοια συμφωνία».

Όχι στο νέο μνημόνιο δηλώνει με ανακοίνωσή της η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί τους βουλευτές να πάρουν θέση και να «καταψηφίσουν την επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία», τονίζοντας ότι «όλα τα όργανα του κόμματος από την ΠΓ και την ΚΕ έως την ΟΜ του πιο απομακρυσμένου σημείου της χώρας έχουν χρέος να αποδοκιμάσουν την μνημονιακή συμφωνία και να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής με την υιοθέτηση ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και αλλαγή ηγεσίας».

Πάντως τη μεγαλύτερη αμηχανία φαίνεται να τη φορτώνεται αυτή τη στιγμή η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη καθώς από τη στάση της εν πολλοίς θα κριθεί το μέλλον της παρούσας κυβέρνησης, του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η πολιτική της επιβίωση ως «η αριστερή συνείδηση της Αριστεράς». Είναι άκρως αντιπροσωπευτική η βουβαμάρα περιμένετε πρώτα να κλειδώσει η συμφωνία και βλέπουμε που λένε τα στελέχη της, πρώτα από όλους οι προερχόμενοι από την Πλατφόρμα υπουργοί προεξάρχοντος του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία δήλωσε εκτός κάμερας στους δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχει συμφωνία, που την είδατε και με ρωτάτε;».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ο Δημήτρης Στρατούλης στη βουλή ενώ και ο υπαρχηγός του Λαφαζάνη Λεουτσάκος επίσης στη βουλή κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποκύψει στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα των δανειστών, γεγονός που μάλλον μαρτυράει τη σύγχυση της πλευράς Λαφαζάνη, καθώς η διαφαινόμενη συμφωνία έγινε στη βάση και των προτάσεων της κυβέρνησης και της αποδοχής από το Μαξίμου των απόψεων των δανειστών. Ουσιαστικά αυτή η σύγχυση μαρτυρά και τα αμείλικτα διλήμματα μεγάλου μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε όπως αναφέραμε και αρχικά ακόμα και υπουργοί όπως ο Σκουρλέτης και ο Βούτσης που χαρακτηρίζουν καταρχήν βιώσιμη τη συμφωνία συστήνουν ψυχραιμία και υπομονή μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να κλειδώσει.

Κατ’ ουσίαν σύσσωμη η κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί βουλευτές, τουλάχιστον όσοι απ’ αυτούς είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν αρκεί να έχουν κάτι να «πουλήσουν» στους ψηφοφόρους τους για να δικαιολογηθούν περιμένουν κάτι πιο απτό όσον αφορά μια διατύπωση για τη ρύθμιση του χρέους και μια επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος και βεβαίως ένα αναπτυξιακό πακέτο. Εκεί άλλωστε πήγαινε και η φράση του Τσίπρα «τώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ευρώπης».

Έτσι και αλλιώς η συμφωνία θα είναι δύσκολο να περάσει από τη βουλή χωρίς κυβερνητικές ανακατατάξεις. Αργά ή γρήγορα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ούτως ή άλλως απώλειες ακόμα και αν επιτευχθούν οι τρεις παραπάνω όροι στη συμφωνία. Ωστόσο αν δεν υπάρχει κάτι απ’ αυτούς οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν ότι συμφωνία μόνο με μέτρα είναι σχεδόν αδύνατο να ψηφιστεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Ενδεικτικές πάντως είναι οι δηλώσεις Φλαμπουράρη και Παππά, οι οποίοι επί της ουσίας λένε υπερψήφιση ή εκλογές.

Καλά ξεμπερδέματα…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα