Πρεμιέρα Εuro στη… χωματερή του Φωτός

Ούτε στα χειρότερά του όνειρα δεν φανταζόταν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το πολυαναμενόμενο Euro με τη Γαλλία να βρίσκεται «στα γόνατα» από απεργίες, έλλειψη συγκοινωνιών, σκουπίδια και φοβο-τρόμο! Το σφύριγμα για την έναρξη του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που περιμένουν εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι στον κόσμο,

θα γίνει σε τεταμένο κλίμα. Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ απείλησε τα συνδικάτα εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας να διαταραχθεί το Euro 2016! Από τις απειλές πέρασε στις εκκλήσεις, απευθυνόμενος στο «αίσθημα ευθύνης» των Γάλλων να κάνουν τη δουλειά τους και να λάβουν μέτρα να γίνουν όλα κανονικά, ώστε «αυτό το μεγάλο γεγονός να μετατραπεί σε λαϊκή γιορτή».

Ομως, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν όλα «όπως πρέπει», αφού οι συνεχιζόμενες απεργίες στα τρένα μειώνουν τα δρομολόγια –και στο μετρό– ενώ τα σκουπίδια στοιβάζονται σε όλα τα σημεία του Παρισιού. Η δήμαρχος της Πόλης του Φωτός, Αν Ινταλγκό, υποσχέθηκε ότι θα κάνει το παν να απομακρύνει μέχρι σήμερα το πρωί όλα τα σκουπίδια –κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του δήμου έχει κηρύξει απεργία μέχρι την Τρίτη, εναντίον του νόμου Κομρί, που έφερε την εργασιακή μεταρρύθμιση στη χώρα. Μαζί με όλους τους υπαλλήλους απεργούν και οι υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων –μόνο το 20% των εργαζομένων στον δήμο βρίσκεται στη θέση του. Βέβαια, δεν είναι μόνο ο δήμος του Παρισιού που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, παρόμοια κατάσταση διάλυσης επικρατεί και σε άλλους εργασιακούς τομείς. Τα συνδικάτα, αν και δηλώνουν έτοιμα για συζήτηση με την κυβέρνηση, δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης. Η συνομοσπονδία πολλών οργανώσεων εργαζομένων CGT παρέτεινε έως τις 14 Ιουνίου την απεργία των οδοκαθαριστών, ενώ οι πιλότοι της Air France δεν έκαναν πίσω στην απόφασή τους να συνεχίσουν την τετραήμερη απεργία τους. Οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν ότι θα ματαιωθεί το 30% των πτήσεων, αλλά θα γίνουν τα δρομολόγια στις πόλεις που φιλοξενούν το Euro. Από πλευράς κυβέρνησης, έχουν γίνει πολλές εκκλήσεις τις τελευταίες ημέρες προς τους απεργούς να σεβαστούν τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση.

Εν μέσω αυτού του κλίματος και των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί σε όλες τις πόλεις που θα γίνουν αγώνες, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή δεν έλειψαν και οι ταραχές… χούλιγκαν. Στη Μασσαλία, όπου γενικώς υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια μετά την απαγόρευση μετάδοσης των αγώνων από οθόνες σε υπαίθριους χώρους, μπαρ και καφέ, σημειώθηκαν άγριες συμπλοκές μεταξύ φιλάθλων από τη Βρετανία και τη Ρωσία. Επενέβη η αστυνομία για να διαλύσει τους θερμόαιμους οπαδούς, που είχαν πιει λίγο παραπάνω.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα