«Πράσινο φως» για την εκταμίευση 3,24 δισ. ευρώ

Την εκταμίευση 3,24 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσε σήμερα την πρώτη και τη δεύτερη επισκόπηση-αξιολόγηση της οικονομικής επίδοσης της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος που στηρίζεται από μια διευθέτηση ενός τετραετούς Διευρυμένου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού (ΔΧΜ) για τη χώρα».

Η

ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης, προστίθεται στην ανακοίνωση, «επιτρέπει την εκταμίευση 2,798 δις. μονάδων ειδικού δικαιώματος ανάληψης (περίπου 3,24 δις. ευρώ ή 4,3 δισ. δολάρια), που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις του Ταμείου στο πλαίσιο του Διευρυμένου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού σε 4,197 δισ. μονάδες ειδικού δικαιώματος ανάληψης (περίπου 4,86 δισ. ευρώ ή 6,46 δισ. δολάρια).

Με την ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης, «το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης απαλλαγές από την εφαρμογή των κριτηρίων επίδοσης που προβλέπονταν για το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, τροποποίησε τα κριτήρια επίδοσης και αναπρογραμμάτισε τις εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της διευθέτησης».

Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Muenchner Merkur, η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, επισημαίνοντας πως οι τρεις αυτές χώρες έχουν κάνει «μεγάλα βήματα προς τα εμπρός», έστω και σε διαφορετικό βαθμό.

Η καγκελάριος αναφέρει πως, παρά το γεγονός ότι η κρίση χρέους δεν έχει παρέλθει, «είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι έχει αποτραπεί ο κίνδυνος συνολικής κατάρρευσης του ευρώ». Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα, είναι ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο ενσωματώνει την πορεία σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα