Ανάπτυξη διά της «ιρλανδικής οδού» στην Ευρώπη προτείνει ο Έντα Κένι

Σε μία φιλοευρωπαϊκή τοποθέτηση προέβη σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, κ. Έντα Κένι, υποσχόμενος να κάνει τα πάντα ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζοντας τον «Ιρλανδικό Τρόπο» επίτευξής της, τη στιγμή που ο Βρετανός ομόλογός του, κ. Ντέιβιντ Κάμερον δρομολογεί την αναθεώρηση των σχέσεων της χώρας του με τους 27.

«Η Ιρλανδία διατηρεί την πίστη της στην ήπειρό μας, στην ένωσή μας, στους λαούς μας» υπογράμμισε ο κ. Κένι, παρουσιάζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο το πρόγραμμα της χώρας του, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. για το επόμενο

εξάμηνο.

Η δήλωση πίστης του κ. Κένι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον βρετανικό σκεπτικισμό απέναντι στις δομές και την πολιτική της Ε.Ε..

«Θεωρώ πως θα ήταν καταστροφικό για τη Βρετανία να αποσπασθεί από την Ε.Ε.», υποστήριξε ο κ. Κένι στη συνέντευξή του μετά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ίδιος επεσήμανε πως μια αναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συμβάσεων, που απαιτείται με την ομοφωνία των 27, δεν είναι ρεαλιστική.

Όσον αφορά στην Ιρλανδία, ο κ. Κένι υποστήριξε πως θα βγει «πριν από τα τέλη του έτους» από το μνημόνιο της δανειακής σύμβασης με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2010 προκειμένου να αποτραπεί μια επαπειλούμενη χρεοκοπία της χώρας.

Το σχέδιο αυτό συνοδευόταν από ένα πρόγραμμα λιτότητας «που επέφερε πολλή οδύνη και πόνο», υπογράμμισε ο Κένι, αλλά οι προσπάθειες καρποφόρησαν και «η Ιρλανδία οδεύει προς την οδό της ανάκαμψης», μολονότι η οικονομία της παραμένει «εύθραυστη», είπε.

Η Ε.Ε. οφείλει να ακολουθήσει την «ιρλανδική οδό» εάν επιθυμεί να ξαναβρεί τα χνάρια της, επισήμανε ο ίδιος καθορίζοντας τις προτεραιότητες της ιρλανδικής προεδρίας, πρωτεύουσα θέση στις οποίες καταλαμβάνει η μάχη κατά της ανεργίας, για την επιτυχία της οποίας ζήτησε να εφαρμοσθεί «η πλήρης δυνατότητα» της Ενιαίας Αγοράς, με μειώσεις δασμών και απαλοιφή των διοικητικών προσκομμάτων που αναστέλλουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και άρση εμποδίων για το εμπόριο.

Ο Κένι επανέλαβε πως θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες υπέρ μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την ευχή να υπάρξει «το ταχύτερο» μία συμφωνία μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και των κυβερνήσεων των 27 για τις δύο νομοθετικές προτάσεις σχετικά με την δημοσιονομική πειθαρχία και τη μείωση των κρατικών χρεών.

Ο Κένι αναφέρθηκε εν τάχει και στην κατάσταση στο Μαλί, όπου επιχειρούν Γάλλοι στρατιώτες στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων κατά των ισλαμιστών ανταρτών, υπογραμμίζοντας πως το Δουβλίνο συνεργάζεται «στενά» με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον «για την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ σε πληττόμενες περιοχές, όπως η Συρία, το Ιράν, το Μαλί, και τη Σομαλία, που έχουν ανάγκη την ειρήνη».

Επίσης, ο Κένι αναφέρθηκε στην διεύρυνση της Ε.Ε., εκφράζοντας την ευχή της ένταξη σε αυτήν χωρών όπως η Τουρκία, η Ισλανδία και το Μαυροβούνιο. Το Δουβλίνο δηλώνει πως θα ενθαρρύνει χώρες όπως η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Αλβανία και το Κόσοβο να συνεχίσουν την πορεία ένταξής τους στην ΕΕ, πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη παραμένει ακόμη ένας από τους καλύτερους τόπους στον κόσμο για να ζει κανείς. Δεν είναι τυχαίο που τόσες χώρες ευελπιστούν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε ο Κένι.

The post Ανάπτυξη διά της «ιρλανδικής οδού» στην Ευρώπη προτείνει ο Έντα Κένι appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα