Πούτιν: Σαχλαμάρες ότι η Ρωσία συνομώτησε κατά της Ελλάδας

Να αφήσουν πίσω τις "βροχερές" ημέρες του καλοκαιριού με τις απελάσεις των ρώσων διπλωματών συνομολόγησαν Τσίπρας- Πούτιν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ενδυνάμωση των ιστορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο πλευρών παρά τα γεγονότα του καλοκαιριού, με τον ρώσο πρόεδρο πάντως να μιλά απερίφραστα για

"σαχλαμάρες" και ιστορίες συνομωσίας ότι δήθεν η χώρα του συνομώτησε εις βάρος της Ελλάδας.

Την αιχμή δεν άφησε αναπάντητη ο έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας για "μεμονωμένα" γεγονότα στα οποία πάντως η ελληνική πλευρά πρέπει να στέλνει μηνύματα.

Ενεργειακός χάρτης

Κυρίαρχο ήταν τόσο κατά τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, το θέμα της συνεργασίας των δύο χωρών στην Ενέργεια.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε από πλευράς του πως "είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε κοινά εργα υποδομών, τη δυνατότητα συμμετοχής της Ελλάδας στον Turkish Stream. Υπάρχει ένας αγωγός που σχεδόν ολοκληρώθηκε, μπορούμε να σκεφτούμε από κοινού πώς θα γεμίσουμε αυτό τον αγωγό με προϊόν".

Επ΄ αυτού, ο έλληνας πρωθυπουργός, μίλησε για επέκταση του Turkish Stream, ψέγοντας την ευρωπαϊκή Επιτροπή για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική της.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την αρχή διαφοροποίησης πηγών και διόδων ενέργειας., η αρχή της διαφοροποίησης σημαίνει πολλαπλασιασμός πηγών και διόδων και όχι αποκλεισμός.

Εντός της Ε.Ε. υπάρχου δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κυρίως όταν προωθείται ο North 2, αλλά διαρκώς υπάρχουν κωλύματα σε σχέση με την επέκταση του Turkish Stream προς την Ε.Ε. διαμέσου της Ελλάδας και της Ιταλίας. Εκεί με την Ιταλία κρατάμε μία σταθερή στάση εντός της Ε.Ε.

Θεωρούμε οτι στα ζητήματα αυτά στο μέλλον θα υπάρξει κατανόηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οτι δε μπορούν να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εμείς έχουμε προχωρήσει ήδη στην κατασκευή του 80% του TAP. Ενός αγωγού που φέρνει αζέρικο αέριο. Θεωρώ ότι μία βέλτιστη λύση είναι αυτός ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρωσικό αέριο. Αυτό είναι προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή. Είναι μία θέση που στηρίζουμε.

Τουρκία- πΓΔΜ

Ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα εξέφρασε στον Β. Πούτιν την ανησυχία της Ελλάδας για τα νέα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα στον βαθμό, όπως είπε που διατηρεί η Άγκυρα το Casus Belli, χωρίς να υπάρξει κανένα σχετικό σχόλιο από τον κ. Πούτιν.

Ασχολίαστη άφησε ο ρώσος πρόεδρος και την θέση που παρέθεσε αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

;Oπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, του εξήγησε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την ονομασία των βόρειων γειτόνων μας και το πόσο σημαντικό είναι να μην έχει συνταγματική ονομασία το "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε δίκαιη βαση ένα θέμα που μένει χρόνια άλυτο.

ΗΠΑ-Ρωσία- ΕΕ

Η Ελλάδα μπορεί να είναι χώρα της ΕΕ και ΝΑΤΟ αλλά μπορεί να προωθεί πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική, ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι είναι χώρα πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή και επηρεάζεται από τις εξελίξεις. Η ρωσία ανέπτυξε τη δυναμική της σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο.

Ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας- Ρωσίας, δεν είναι πάντα εύκολος, η επιθυμία μας όμως να παραμείνουν οι σχέσεις σε σταθερές ράγες μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, εξήγησε.

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι "Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο γέφυρας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε-Ρωσίας αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής".

Ο πρωθυπουργός, είπε πως: "Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Η Ελλάδα όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, σε κρίσιμα θέματα που αφορούν Ελλάδα- Ρωσία δεν κινείται με γνώμονα απόψεις ή πιέσεις τρίτων χωρών. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην ΕΕ που δε συμφώνησε με απελάσεις για Σκριπαλ.

Στο κατά πόσο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις επηρεάζουν τις ελληνορωσικές, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημείωσε: "Η πορεία μας αποδεικνύει ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι αξιόπιστη σύμμαχος σε ΝΑΤΟ-ΕΕ και αξιόπιστος εταίρος διατηρώντας σχέσεις ιστορικής φιλίας. Και οι δύο πλευρές αλλά και η ρωσία πρέπει να αξιοποιήσουν τη σημασία της Ελλάδας. Η Ελλάδα επιδιώκει να παίξει ρόλο γέφυρας.

Πούτιν για ελληνική Οικονομία:Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες

Ο ρώσος πρόεδρος ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, εμφανίστηκε συγκρατημένος., μιλώντας για "δυσκολίες που ακόμα υπάρχουν".

Διευκρίνισε ωστόσο πως : Η Ελλάδα, παρόλες τις εισηγήσεις κάνει μια προοδευτική γραμμή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να υποστηρίζουμε τον ελληνικό λαό. Ευχόμαστε να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες που ακόμα υπάρχουν.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν, Σαχλαμάρες, Ρωσία, Ελλάδας,poutin, sachlamares, rosia, elladas