Ανέκρουσε πρύμναν η Εισαγγελία: Να αποφυλακιστούν οι 8 για την υπόθεση του χρυσού

Το πρώτο βήμα για την αργοπορημένη, πλην οφειλόμενη αναγνώριση πως υπήρξε λάθος εκτίμηση περί λαθρεμπορίας στην υπόθεση του χρυσού, έκανε σήμερα η Εισαγγελία της Αθήνας. Μετά τις αιτήσεις αποφυλάκισης, η αρμόδια εισαγγελέας έκανε πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο για την αποφυλάκιση των 8 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος.

Άργησε κάποιες μέρες

Λίγες ημέρες μετά την ανάκληση των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης (γεγονός διόλου σύνηθες στα δικαστικά χρονικά)

που ζήτησε η ανακρίτρια για τους οκτώ συλληφθέντες ως μέλη της αποκαλούμενης υπόθεσης λαθρεμπορίας χρυσού, η εισαγγελέας συντάσσεται μαζί της, ζητώντας και αυτή, την αποφυλάκισή τους. Η πρόταση κατατέθηκε στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο καθώς εκεί αναγκάστηκαν να καταφύγουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων δεδομένου πως η εισαγγελία παρότι της ζητήθηκε δεν γνωμοδότησε την περασμένη Τρίτη όταν η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς ζήτησε την ανάκληση των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης.

Σιώπησε

Όπως είναι γνωστό, 24 μόλις ώρες μετά το τέλος των απολογιών, η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Σταυρούλα Μπελδέκα, λαμβάνοντας υπόψη το έγγραφο της ΑΑΔΕ που της απεστάλη, μετά από δικό της αίτημα, έκρινε ότι "δεν συντρέχει πλέον λόγος διατήρησης της προσωρινής κρατήσεως" τόσο για τον γνωστό ενεχυροδανειστή όσο και για τους υπόλοιπους προφυλακισμένους κατηγορουμένους.

Η εισαγγελία, από την οποία η ανακρίτρια ζήτησε γνωμοδότηση και θα μπορούσε να λήξει επιτόπου το θέμα, δεν απάντησε. Έτσι η υπόθεση οδηγήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο πλέον είναι το μόνο αρμόδιο να αποφανθεί επί της ουσίας εάν στοιχειοθετείται ή όχι το κακούργημα της λαθρεμπορίας που βαρύνει τους κατηγορούμενους.

Παράνομη

Σύμφωνα με το έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δεν προκύπτει, κατά τη διακίνηση χρυσού προς την Τουρκία, η κατηγορία της λαθρεμπορίας, η οποία μάλιστα είναι βασική, τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης όσο και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τώρα πια, τα …κάστανα από τη φωτιά καλείται να βγάλει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που θα κρίνει τις αιτήσεις αποφυλάκισης. Πιθανότατα, η σύγκλησή του, αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας χωρίς όμως να είναι βέβαιο, πόσες συνεδριάσεις θα χρειαστεί για την έκδοση του σχετικού βουλεύματος.

Από την πλευρά τους πάντως οι συνήγοροι των κατηγορουμένων θεωρούν πως κάθε ημέρα συνέχισης της κράτησής τους είναι παράνομη.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανέκρουσε, Εισαγγελία,anekrouse, eisangelia