Πούτιν: Οι Τούρκοι αποφάσισαν να γλείψουν την Αμερική στο γνωστό σημείο

Μία ακόμη ευκαιρία για να …εκφραστεί ελεύθερα βρήκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την σημερινή, ετήσια συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα. Χρησιμοποίησε ωμές εκφράσεις κατά της Τουρκίας, όσον αφορά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τον περασμένο μήνα. "Οι Τούρκοι αποφάσισαν να γλείψουν την Αμερική στο γνωστό σημείο", είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι δεν βλέπει προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Μόσχας-Άγκυρας.

Εν όψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών το επόμενο έτος, ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ «ένα λαμπερό,

ταλαντούχο άτομο" και το "απόλυτο φαβορί στις προεδρικές εκλογές".

Ο Πούτιν διανύει πλέον την τρίτη θητεία του ως πρόεδρος από το 2000. Η χώρα του περνά μια οικονομική κρίση και οι επικριτές του λένε ότι οι πολιτικές ελευθερίες έχουν διαβρωθεί σημαντικά υπό την ηγεμονία του. Παραμένει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους πολιτικούς στον κόσμο και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο ισχυρών ανθρώπων στον κόσμο του περιοδικού Forbes για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Όσο για τα άλλα θέματα που τέθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν μεταξύ άλλων εξήρε τον πρώην επικεφαλής της FIFA Σεπ Μπλάτερ και πρότεινε να του την απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης. Δήλωσε πως η Ρωσία ήταν κατά του ντόπινγκ, διότι "κατέστρεψε τις αρχές των αγώνων" και όποιος βρεθεί ένοχος θα πρέπει να τιμωρηθεί. Αρνήθηκε ότι ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία ενισχύοντας τους αντάρτες, αλλά είπε ότι πιθανόν να υπάρχουν κάποιοι "άνθρωποι εκεί που εκτελούσαν ορισμένα καθήκοντα μεταξύ άλλων και στον στρατιωτικό τομέα". Αναφέρθηκε επίσης στις δύο κόρες του, λέγοντας ότι και οι δύο ζούσαν στη Ρωσία και "δεν συμμετέχουν στην πολιτική ή σε επιχειρήσεις".

Η προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη στη Ρωσία για τη νέα χρονιά είναι στο 0,7%, φθάνοντας το 1,9% το 2017 και το 2,4% το 2018, με βάση την τιμή πετρελαίου στα 50 δολ. το βαρέλι. Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία για την υποστήριξη του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η παρέμβασή της έχει επικριθεί έντονα από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη του Κόλπου. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η κατάρριψη του ρωσικού τζετ από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας ήταν μια "εχθρική πράξη", αλλά η Ρωσία "δεν είναι η χώρα" που το βάζει στα πόδια.

Είπε πως "δεν βλέπει προοπτική βελτίωσης" των σχέσεων με την Τουρκία - στην οποία η Ρωσία έχει επιβάλει κυρώσεις- υπό τους σημερινούς ηγέτες της. Όπως είπε, "ο υφέρπων εξισλαμισμός της Τουρκίας θα έκανε τα κόκκαλα του Ατατούρκ να τρίζουν". Η παρατήρηση είχε προφανώς ως στόχο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου το κόμμα AKP έχει κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να διαλύσει το κοσμικό κράτος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα έπρεπε να του είχαν τηλεφωνήσει για τις ανησυχίες τους, ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία πλήττουν τους Τουρκμένους αντάρτες.

bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα