Πούτιν: ένας μάτσο εξηντάρης

Πλησιάζει τα 60 – στις 7 Οκτωβρίου για την ακρίβεια- αλλά δεν το βάζει κάτω. Περί Βλάντιμιρ Πούτιν ο λόγος, ο οποίος τόσα χρόνια στην εξουσία έχτισε μια μάτσο εικόνα που ούτε ο Ρέιγκαν στα γουέστερν δεν είχε. Κι αν τα χρόνια δεν πτόησαν τα ποντίκια του Πούτιν, καθώς πλησιάζουν τα γενέθλιά του υπάρχει ένα πράγμα που τείνει να γκρεμίσει τον μύθο του: η σάτιρα. Χάρη στο Internet λοιπόν, και στο γεγονός ότι η πάλαι ποτέ Σιβηρία πολύ απέχει από την διαδικτυακή κοινότητα των απανταχού «πλακατζήδων» (σ.σ.η Ελλάδα,

ως συνήθως, εξαιρείται απ’ ότι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο -κρίνοντας από τον Γέροντα Παστίτσιο) ο Πούτιν έχει γίνει ο περίγελος του χωριού. Σε μια στιγμή μάλιστα που η δημοτικότητά του έχει πέσει κάτω από το 50%.

Τι έχει κάνει ο άνθρωπος που αποχώρησε από την KGB και κατόπιν ανέλαβε τα ηνία της Ρωσίας για να αξίζει κάτι τέτοιο; Έχει καβαλήσει άλογο γυμνόστηθος ως άλλος Ηρακλής και έχει πυροβολήσει τίγρη με ηρεμιστικό ως νέος Ιντιάνα Τζόουνς, έχει συμμετάσχει σε πείραμα που διεξήγαγαν Ρώσοι ορνιθολόγοι για τη διάσωση των σπάνιων λευκών γερανών ως καλός πρόσκοπος -μεταξύ άλλων- κάνοντας τον Μπόρις Γέλτσιν με τις βότκες του να μοιάζει με σχολιαρόπαιδο.

Στο Internet βέβαια, δεν αφήνουν κάτι τέτοια να πέσουν κάτω. Το βίντεο που τον δείχνει με κοστούμι Superman να καυχάται «εγώ είμαι ο αρχι-γερανός», ανέβηκε στο YouTube εν ριπή οφθαλμού. Χαρακτήρισε τους επικριτές του «πουλιά που δεν τους αρέσει να πετούν σε σμήνος και προτιμούν να κάνουν τη φωλιά τους μόνα τους αλλού». Κατάφερε με το σχόλιο να ξεκινήσουν κι άλλα αστεία εις βάρος του. Όταν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιστρέψει στην προεδρία για μια εξαετία ακόμα, εμφανίστηκαν παντού εικόνες του α-λα Μπρέζνιεφ (η ηγεσία του οποίου έχει συνδεθεί με την αποτελμάτωση). Μετά σχολίασε ότι πέρασε τις κορδέλες που φορούσαν οι διαδηλωτές για προφυλακτικά και αμέσως φωτογραφίες του με στρατιωτική στολή και παράσημα- προφυλακτικά έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Η ιστοσελίδα Internet World Stats αναφέρει ότι οι χρήστες του Internet στη Ρωσία ήταν  σχεδόν 61.5 εκατ. το 2011, δηλαδή πάνω από 44% του πληθυσμού, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι μόνο το 10% είναι άνω των 55. Που σημαίνει ότι ο Πούτιν έχει καλό κοινό και καλούς ιματζ-μέικερς, όσον αφορά τη σατιρική του εικόνα. Κατά τ’ άλλα ο πρόεδρος συνεχίζει να κάνει τζούντο, στο οποίο έχει μαύρη ζώνη, να κολυμπάει και να παίζει χόκεϊ τακτικά. Και κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πραγματικά το όλο θέμα της σάτιρας  τον διασκεδάζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα