Που συμφωνούν τα τρία κόμματα και που διαφωνούν

Στην τελική ευθεία για το σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκεται η χώρα, καθώς, παρά τις εσωκομματικές διεργασίες που εξελίσσονται σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., όλα δείχνουν πως έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών για την επόμενη μέρα. Επειτα από ένα μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, αλλά και ύστερα από πολύωρη σύσκεψη των

στενών τους συνεργατών στη Βουλή δόθηκε το πράσινο φως και πιθανότατα ακόμη και σήμερα να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Οι τελευταίες λεπτομέρειες αναμένεται να κλειδώσουν σήμερα, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να στείλει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους πως στη χώρα επικρατεί ενότητα και αποφασιστικότητα να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Βασικός στόχος των τριών κομμάτων ήταν να υπάρξει μια ελάχιστη προγραμματική σύγκλιση, έτσι ώστε αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή να ξεκινήσει το κυβερνητικό έργο που θα πατά πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα και θα στηρίζεται από όλους, χωρίς προβλήματα. Σε αυτή τη συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία θα βασίζεται σε κοινές πολιτικές θέσεις, οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατέληξαν σε πρώτη φάση αργά χθες το βράδυ, με τις λεπτομέρειες να καθορίζονται από τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η Ν.Δ. προσήλθε με κείμενο 18 προτάσεων για την επαναδιαπραγμάτευση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, αλλά και με τις 31 προτάσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση, το ΠΑΣΟΚ προσήλθε με κείμενο οκτώ θέσεων και η ΔΗΜ.ΑΡ. με κείμενο επτά θέσεων. Ο στόχος ήταν κοινός, να υπάρξει μια συγκεκριμένη συνισταμένη σε τομείς όπως η αστυνόμευση, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, η Παιδεία, η Υγεία, η αναθεώρηση του συντάγματος, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ασυλία και εκλογικός νόμος.

Τα τρία κόμματα ήξεραν από την αρχή ότι δεν θα υπήρχε περιθώριο πραγματικής σύγκλισης σε ακανθώδη ζητήματα όπως η κατάργηση του νόμου Ραγκούση που είχε εξαγγείλει η Ν.Δ. ή στο θέμα της μετενέργειας, όπου τα τρία κόμματα την προσεγγίζουν διαφορετικά και ήταν φυσικό να μην μπουν σε αυτή τη συζήτηση. Έμφαση δόθηκε στις κόκκινες γραμμές που έχουν παρουσιάσει προεκλογικά οι πολιτικοί αρχηγοί στα εργασιακά, όπως είναι οι συλλογικές συμβάσεις και το πάγωμα της μείωσης των μισθών στο δημόσιο τομέα. Στόχος τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ ήταν μάλιστα να διευκολυνθεί εσωκομματικά ο Φώτης Κουβέλης, διασφαλίζοντας συγκεκριμένα ζητήματα που θα ανακούφιζαν την ελληνική κοινωνία, κάτι που τελικά έγινε.

Στο ζήτημα της μετενέργειας όπου η Ν.Δ. ζητάει την αναβολή αλλά όχι την κατάργησή της, είναι πολύ πιθανόν να μπει στα σημεία της επαναδιαπραγμάτευσης που θα επιχειρήσει αυτή η κυβέρνηση. Στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, η χρυσή τομή που βρέθηκε ακούει στο όνομα «επαναπροώθηση» στα κράτη από τα οποία προέρχονται. Στα μισθολογικά ζητήματα υπήρξε ομοφωνία, ενώ «αγκάθι» παραμένει η πρόταση του Φώτη Κουβέλη για τη θέσπιση απλής αναλογικής.
Για το κείμενο των προγραμματικών συγκλίσεων η Ν.Δ. έριξε στο τραπέζι και το θέμα της αποκατάστασης των π

Keywords
Τυχαία Θέματα