ΠΟΥ: Στους 5.000 οι θάνατοι από κοροναϊό - Η Ευρώπη νέο επίκεντρο της πανδημίας

Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο «επίκεντρο» της πανδημίας του νέου κορονοϊού, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καλώντας τις χώρες να «εντοπίζουν, να απομονώνουν, να εξετάζουν και να θεραπεύουν κάθε κρούσμα».

«Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που καταμετρούνται είναι υψηλότερος από αυτούς που ανέφερε η Κίνα όταν κορυφωνόταν

εκεί η πανδημία.

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε το «τραγικό ορόσημο» των 5.000, ανακοίνωσε.

Πρόσθεσε πως οποιαδήποτε χώρα κοιτάζει την εμπειρία άλλων χωρών με μεγάλη εξάπλωση του ιού, πιστεύοντας ότι δεν θα συμβεί στην ίδια, κάνει τραγικό λάθος.

Ιταλία: 250 νέοι θάνατοι σε όλη τη χώρα. 1.266 νεκροί συνολικά

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιταλία ανέρχεται πλέον σε 1.266, σε μια αύξηση 250 θανάτων από τον τελευταίο απολογισμό χθες (1.016).

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα είναι συνολικά 17.660, (2.547 νέες μολύνσεις) από τα 15.113 χθες.

Παράλληλα 1. 439 ασθενείς ιάθηκαν, ενώ χθες ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.258.

Στην Λομβαρδία έχουν καταγραφεί συνολικά 9.820 κρούσματα και 890 νεκροί.

Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια οι μολύνθηκαν 2.263 άνθρωποι και οι νεκροί, είναι 201.

Στο Βενέτο σημειώθηκαν 1595 μεταδόσεις και υπάρχουν 42 νεκροί.

Η επιδημία ματαιώνει κατά πάσα πιθανότητα τις περιφερειακές εκλογές σε έξι περιοχές

Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλει έως το φθινόπωρο τις περιφερειακές εκλογές σε έξι περιοχές, με πληθυσμό περίπου 20 εκατ., που θεωρητικά επρόκειτο να διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου, λόγω του κορονοϊού.

Οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές αφορούσαν την Τοσκάνη, τη Μάρκε, την Απουλήια, την Καμπανία, το Βένετο και τη Λιγουρία. Μέχρι στιγμής καμία ημερομηνία δεν έχει εξετασθεί για την προοπτική διεξαγωγής των εκλογών αυτών.

"Είναι δύσκολο να εγγυηθούμε την κανονική και ενιαία διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας στο σύνολο της εθνικής επικράτειας", εκτιμά η κυβέρνηση σύμφωνα με το προσχέδιο νομοθετικού διατάγματος, το οποίο ενδέχεται να κυρωθεί εντός του Σαββατοκύριακου, μεταδίδει το πρακτορείο AGI.

Tην ίδια πληροφορία αναπαράγει και η εφημερίδα La Repubblica, η οποία επιπλέον τονίζει πως το σχεδιαζόμενο για τις 29 Μαρτίου δημοψήφισμα για τη μείωση του αριθμού των κοινοβουλευτικών εδρών ήδη έχει αναβληθεί για μία ημερομηνία περί τα τέλη Μαΐου, η οποία επίσης μπορεί να επανεξεταστεί αναλόγως της κατάστασης. "Είναι πολύ πιθανόν με βάση το που βρισκόμαστε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί το 2021", εκτιμά η εφημερίδα.

Η μικρή περιφέρεια της Βαλ ντ' Αόστα, στη μεθόριο με τη Γαλλία, που επρόκειτο να διεξαγάγει τις εκλογές στις 19 Απριλίου, τις μετέθεσε για τις 10 Μαΐου, μία ημερομηνία που επίσης μπορεί να αλλάξει δεδομένης της έξαρσης της επιδημίας στη χώρα.

Οι δημοτικές εκλογές, που αφορούν περίπου τους 1.000 από τους 8.000 δήμους της χώρας, θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα την ίδια τύχη, εκτιμούν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Μην μπορώντας να βγουν έξω, οι Ιταλοί τραγουδάνε στα μπαλκόνια τους

Μην μπορώντας να βγουν έξω, εξαιτίας του νέου κορονοϊού, οι Ιταλοί δεν το βάζουν κάτω και βρίσκουν τη δύναμη να συνεχίζουν να τραγουδούν, από τα παράθυρά τους και τα μπαλκόνια τους, όπως αποτυπώνεται στα βίντεο που έχουν γίνει viral στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα από τα βίντεο αυτά, που τραβήχτηκε στη Σιένα, στην Τοσκάνη (κεντροδυτική Ιταλία) έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 600.000 προβολές στο Twitter. Στα πλάνα διακρίνονται κάτοικοι της περιοχής να τραγουδάνε το παραδοσιακό Canto della Verbena και να φωνάζουν "Ζήτω η Σιένα!".

Στον λογαριασμό του στο Instagram, ο τραγουδιστής Αντρέα Σανίνο ανάρτησε βίντεο όπου Ναπολιτάνοι τραγουδούν το τραγούδι του Abbraciame προκαλώντας τη συγκίνηση μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου: "Μια ημέρα, θα τα αφηγούμαι όλα αυτά στα παιδιά μου και τα εγγόνια μου" έγραψε ένας χρήστης.

Επίσης, σε ένα βίντεο που φαίνεται πως τραβήχτηκε στο Τορίνο (βορειοδυτική Ιταλία) διακρίνονται κάτοικοι να προσπαθούν να χορέψουν το Macarena, τον δημοφιλή χορό της δεκαετίας του 1990.

Οι Ιταλοί έχουν κληθεί να πάρουν τα μουσικά όργανά τους και να βγουν στα μπαλκόνια τους σήμερα στις 19.00 ώρα Ελλάδας. "Για λίγα λεπτά, η χώρα μας θα είναι μια τεράστια συναυλία", λέει το μήνυμα.

Ο Σάντσεθ κήρυξε την Ισπανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της μάχης που δίνουν οι αρχές ενάντια στην εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί αύριο,θα εγκριθεί το σχετικό διάταγμα με το οποίο η Ισπανία "θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών", είπε ο Σάντσεθ σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, την ώρα που η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στη χώρα και καταμετρά περισσότερα από 4.200 κρούσματα.

"Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 10.000", επισήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει την κινητοποίηση "όλων των οικονομικών, υγειονομικών, δημόσιων και ιδιωτικών, και στρατιωτικών μέσων για την προστασία όλων των πολιτών", εξήγησε ο Σάντσεθ.

Όμως, η "νίκη εξαρτάται από τον καθένα εξ ημών... ο ηρωισμός συνίσταται στο να πλένουμε τα χέρια και να παραμένουμε στα σπίτια μας", τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Έκλεισαν τα σύνορα ανάμεσα στο Μαρόκο και τους θυλάκους Θέουτα και Μελίγια

Τα σύνορα ανάμεσα στο Μαρόκο και τους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια έκλεισαν σήμερα, Παρασκευή, από τις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ανέφεραν οι αρχές.

Η ανακοίνωση ανάγκασε πολλούς Ισπανούς να φύγουν εσπευσμένα από το βασίλειο του Μαρόκου ώστε να μην εγκλωβιστούν.

Η απόφαση, που ελήφθη με πρωτοβουλία του Μαρόκου, ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τις ισπανικές νομαρχίες της Θέουτα και της Μελίγια, δύο θυλάκων που βρίσκονται στο βόρειο Μαρόκο και αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι σε συντονισμό με την Ισπανία, «το Μαρόκο ανέστειλε τις πτήσεις από και προς την Ισπανία και τη θαλάσσια κυκλοφορία επιβατών».

«Από τις 06:00 θα κλείσουν τα σύνορα στην Μπένι Ένζαρ, και συνιστάται σε όλους τους πολίτες της Μελίγια που βρίσκονται στο Μαρόκο να επιστρέψουν το ταχύτερο στην πόλη», ανέφερε στο Twitter η νομαρχία της Μελίγια, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για ένα «προληπτικό μέτρο απέναντι στον κορονοϊό».

«Οι μαροκινές αρχές μας ενημέρωσαν πως τα σύνορα θα κλείσουν το πρωί στις 06:00», ανέφερε από την πλευρά της η νομαρχία της Θέουτα το βράδυ της Πέμπτης.

Ένας Ισπανός που κατάφερε να περάσει την τελευταία στιγμή είναι ένας δημοσιογράφος, ο Αντόνιο Ναβάρο, αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Atalayar που ειδικεύεται στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο και έχει την έδρα της στη Μαδρίτη, και ο οποίος έφυγε από την Ταγγέρη το πρωί της Τετάρτης για επαγγελματικούς λόγους.

Όταν ενημερώθηκε για το επικείμενο κλείσιμο των συνόρων, πήρε ταξί προς τη Θέουτα, όπου έφθασε το βράδυ, στη συνέχεια ένα φέρι προς το ισπανικό λιμάνι Αλχεσίρας και λεωφορείο προς τη Σεβίλη, όπου υπολόγιζε να εργαστεί εξ αποστάσεως: «Δεν θέλω να πάω στην περιοχή της Μαδρίτης», την πλέον πληγείσα στη χώρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, με 4.200 καταγεγραμμένα κρούσματα και 120θανάτους.

Αύξηση κατά 35% των κρουσμάτων κορονοϊού στη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο

Τα κρούσματα της επιδημίας στην Βρετανία αυξήθηκαν κατά 35% σε 798 τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Η Βρετανία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στις 31 Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής 10 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την επιδημία Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά, 32.771 άνθρωποι έχουν περάσει από ιατρική εξέταση για τον νέο ιό στην χώρα, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Αναβάλλονται οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανέβαλε τις τοπικές και αυτοδιοικητικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν τον Μάιο στην Αγγλία, λόγω της πανδημίας Covid-19, μετέδωσε το BBC.

Οι εκλογές αναβλήθηκαν για το επόμενο έτος.

Την Πέμπτη η Εκλογική Επιτροπή είχε προτείνει να αναβληθούν οι εκλογές μέχρι το φθινόπωρο ώστε να «μετριαστούν» οι επιπτώσεις από την επιδημία.

Γερμανία: Περισσότερα από 3.000 κρούσματα και οκτώ νεκροί από τον κορονοϊό

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Γερμανία από την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Τα κρούσματα σήμερα ανέρχονται σε περίπου 3000, ενώ οκτώ άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του Covid-19.

Τα 16 ομόσπονδα κρατίδια ανακοινώνουν σήμερα το ένα μετά το άλλο το κλείσιμο των σχολείων, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα παιδιά των εργαζόμενων σε υγειονομικές δομές, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες απευθύνουν έκκληση η φροντίδα των παιδιών να μην ανατίθεται σε ηλικιωμένους συγγενείς, καθώς ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, σε νέα τηλεοπτική εμφάνιση πριν από λίγο, διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση, η Βουλή, τα κρατίδια και οι δήμοι θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο» κατά την διάρκεια της κρίσης, ενώ τόνισε ότι και η ίδια «θα κάνει τα πάντα, ό,τι χρειάζεται η Γερμανία, προκειμένου να βγούμε από αυτή την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Απηύθυνε δε εκ νέου έκκληση για αποχή του πληθυσμού από τις κοινωνικές επαφές, όσο αυτό είναι εφικτό. Έκκληση για περιορισμό των ταξιδιών «στα απολύτως απαραίτητα» απηύθυνε με την σειρά του και ο υπουργός Μεταφορών Αντρέας Σόιερ.

Ενώ συνεχίζεται η ανακοίνωση περιοριστικών μέτρων με σκοπό την επιβράδυνση εξάπλωσης του κορονοϊού, η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου επέσπευσε σήμερα την διακοπή του Πρωταθλήματος της Bundesliga και την εφαρμόζει ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα η πιο σοβαρά μέχρι τώρα πληγείσα περιοχή της Γερμανίας, το Χάινσμπεργκ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με περισσότερα από 500 κρούσματα και τέσσερις νεκρούς, ζήτησε την στήριξη των υγειονομικών υπηρεσιών των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υποβολή όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων σε εξετάσεις και η ταχεία εξαγωγή αποτελέσματος. Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ακόμη σήμερα ότι παραγγέλθηκαν 10.000 συσκευές υποστήριξης αναπνοής.

Παρά τις εκκλήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις αγορές πανικού και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα παρατηρηθούν σημαντικά κενά στον ανεφοδιασμό της αγοράς, πολλοί καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες ειδών διατροφής. Σε σούπερ μάρκετ του Όσναμπρουκ ένας 41χρονος επιχείρησε να αγοράσει 70 κιλά αλεύρι και, έπειτα από έντονο διαπληκτισμό με δύο υπαλλήλους του ταμείου, υποχρεώθηκε να περιοριστεί σε 20 κιλά.

H Fraport προαναγγέλει παύση εργασίας μικρής διάρκειας έως και για 10.000 υπαλλήλους στη Φρανκφούρτη

H Fraport, o φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, θέλει να στείλει προσωρινά μέχρι και 10.000 υπαλλήλους της στο σπίτι τους λόγω της πτώσης του αριθμού των επιβατών ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού.

«Η εταιρεία θα υποβάλει αίτηση για παύση εργασίας βραχείας διάρκειας για τους λειτουργικούς υπαλλήλους της την ερχόμενη εβδομάδα», «Θα είναι περίπου 10.000 υπαλλήλοι. Πρέπει να αντιδράσουμε, πρέπει να διατηρήσουμε τους οικονομικούς μας πόρους», δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο επικεφαλής της Fraport Στέφαν Σούλτε.

Αυτό θα σήμαινε σχεδόν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού της Fraport Φρανκφούρτης. Η εταιρεία θέλει όμως να ξεπεράσει τη χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού χωρίς απολύσεις.

Λόγω των μαζικών ακυρώσεων πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες, ο αριθμός των επιβατών στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης σε εβδομαδιαία βάση είναι κατά 45% χαμηλότερος από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί έως 50 με 60% λόγω των περαιτέρω ακυρώσεων εξαιτίας των απαγορεύσεων εισόδου στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Ο αριθμός των πτήσεων είναι επί του παρόντος 28% χαμηλότερος από το προηγούμενο έτος και η πτώση πιθανότατα θα φτάσει το 40-45%.

Ωστόσο, η Fraport δεν χρειάζεται να κλείσει κανέναν από τους δύο τερματικούς σταθμούς / Terminals της στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας, αλλά να κλείσει απλώς μεμονωμένες εξόδους. Ο Σούλτε πιστεύει ότι «η εταιρεία είναι καλά προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν έχουμε πρόβλημα ρευστότητας, έχουμε ένα μαξιλάρι 1,1 δισ. ευρώ», δήλωσε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατασκευή του Terminal 3 στη Φρανκφούρτη θα συνεχιστεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

Η βασίλισσα Ελισάβετ ακυρώνει δημόσιες εμφανίσεις της

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας, ηλικίας 93 ετών, ακύρωσε δημόσιες εμφανίσεις της για την επόμενη εβδομάδα λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού, έγινε γνωστό από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

"Ως ένα λογικό προληπτικό μέτρο και για πρακτικούς λόγους δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών, έγιναν αλλαγές στο πρόγραμμα των καθημερινών υποχρεώσεων της βασίλισσας για τις επόμενες εβδομάδες" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο γιος της βασίλισσας, ο πρίγκιπας Κάρολος, ανέβαλε, από την πλευρά του, το προγραμματισμένο για την ερχόμενη εβδομάδα ταξίδι του σε Βοσνία, Κύπρο και Ιορδανία.

Ξανανοίγουν οι εκκλησίες της Ρώμης. "Μην αφήνετε μόνο το ποίμνιό μας", λέει ο πάπας Φραγκίσκος

Η επισκοπή της Ρώμης αποφάσισε να ανοίξει και πάλι τις ενοριακές εκκλησίες της Αιώνιας Πόλης.

Η απόφαση ορίζει, όμως, ότι δεν θα τελούνται λειτουργίες και οι πιστοί δεν θα μεταλαμβάνουν.

"Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνο το ποίμνιό μας. Οι δραστικές αποφάσεις δεν είναι πάντα καλές", δήλωσε σχετικά ο πάπας Φραγκίσκος.

Ευχήθηκε δε το Άγιο Πνεύμα να βοηθήσει τους κληρικούς να κατανοήσουν ποια είναι η καταλληλότερη στάση και συμπεριφορά που πρεπει να επιλέξουν αυτή την δύσκολη στιγμή.

Στις καθολικές εκκλησίες, τέλος, απαγορεύεται στους πιστούς και να παίρνουν αγιασμό, από τα παραδοσιακά, μαρμάρινα δοχεία.

Οι Ολλανδοί αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Οι Ολλανδοί συγκεντρώνουν αποθέματα από χαρτί υγείας, μακαρόνια και κονσέρβες, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την επιδημία του νέου κορονοϊού, μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την αναχαίτιση του Covid-19.

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ στις μεγαλύτερες πόλεις της Ολλανδίας άδειασαν, ώρες αφότου ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε στους πολίτες ότι δεν χρειάζεται να αγοράσουν επιπλέον προμήθειες.

Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, είπε στις επιχειρήσεις να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενούς τους να εργαστούν από το σπίτι και συνέστησε σε οποιονδήποτε έχει εμφανίσει συμπτώματα να παραμείνει στο σπίτι του.

Στη χώρα ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ανήλθε σήμερα σε 804, ενώ η Ολλανδία καταμετρά 10 θανάτους.

"Δεν έχω ξαναδεί τίποτα παρόμοιο" δήλωσε ένας ταμίας σε σούπερ μάρκετ του Άμστερνταμ. "Ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσους πολλούς ανθρώπους με γεμάτα τα καρότσια τους".

Τις τελευταίες εβδομάδες, καταγράφηκε αύξηση στην αγορά προϊόντων όπως προϊόντα υγιεινής και σούπες, ωστόσο τις κυβερνητικές εξαγγελίες ακολούθησε η πανικόβλητη προσέλευση στα σούπερ μάρκετ.

Οι πολίτες αγοράζουν επίσης προϊόντα καθαριότητας, παρακεταμόλη, αλεύρι και αντισηπτικό χεριών, τα οποία έχουν ξεπουλήσει.

"Μόλις πήραν το χαρτί υγείας από το καρότσι μου και είδα έναν άλλο πελάτη να παίρνει 12 σακούλες αλεύρι" περιέγραψε ένας 16χρονος υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ της Ουτρέχτης.

Νορβηγία: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει για τη διάσωση του αεροπορικού τομέα, μετά την προειδοποίηση της Norwegian Air για επικείμενη κατάρρευσή της

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα μέτρα για τη στήριξη των αεροπορικών εταιρειών της, καθώς η κορυφαία χαμηλού κόστους εταιρείας Norwegian Air Shuttle έκανε γνωστό πως λίγο απέχει από την χρεοκοπία χωρίς ενέσεις ρευστού, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει σημαντικά τον τομέα των αερομεταφορών παγκοσμίως.

Στην πρώτη σχετική κίνηση εθνικής κυβέρνησης για τη στήριξη του τομέα από την πανδημία, ο υπουργός Οικονομικών Γιαν Τόρε Σάνερ ανακοίνωσε πως οι αεροπορικές εταιρείες απαλλάσσονται για το πρώτο εξάμηνο από το τίμημα που καταβάλλουν για τα αεροδρόμια, ενώ καταργείται και για 10 μήνες ο φόρος που παρακρατεί η Νορβηγία στα εισιτήρια για τους επιβάτες, ενώ πρόσθεσε πως βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για τα περαιτέρω μέτρα που θα ληφθούν, δίχως να ανακοινώσει ποια είναι αυτά.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης πως θα καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα των απολύσεων που θα θελήσουν να επιβάλουν οι αεροπορικές εταιρείες, όμως δεν πρόκειται να πάρει άλλα προστατευτικά μέτρα. Ο Σάνερ δήλωσε πως είναι πρόωρο να μιλήσει για τα μέτρα που θα ληφθούν, ενώ και η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργ προειδοποίησε πως ορισμένες εταιρείες μπορεί παρ' όλα αυτά να καταρρεύσουν, αναδεικνύοντας μεν το βάθος της κρίσης για τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά προλαμβάνοντας κάθε σκέψη για περαιτέρω κυβερνητική παρέμβαση. "Μολονότι είναι κρίσιμο να βοηθήσουμε τις αξιόπιστες εταιρείες σε δύσκολους καιρούς, ορισμένες ενδεχομένως να χρεωκοπήσουν. Δεν θα τα καταφέρουν όλες οι εταιρείες", τόνισε.

Η ανακοίνωση έγινε λίγο αφότου ο Γιάκομπ Σραμ, πρόεδρος της Norwegian Air, του τρίτου μεγαλύτερου αερομεταφορέα στην Ευρώπη κι ενός εκ των κορυφαίων πελατών της Boeing Co, έκανε γνωστό πως είναι ζήτημα εβδομάδων προτού 'ξεμείνει' από ρευστό. "Αυτό που είναι κρίσιμο είναι να χορηγηθεί ρευστότητα εντός των προσεχών εβδομάδων, όχι εντός των προσεχών μηνών. Αισιοδοξώ πως η κυβέρνηση θα μας βοηθήσει σε αυτήν την κρίση ρευστού", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σραμ.

Η εταιρεία που ήδη αιμορραγούσε οικονομικά τα τελευταία χρόνια, χθες ανακοίνωσε πως θα απολύσει τους μισούς από τους 11.000 υπαλλήλους της και θα καταργήσει χιλιάδες δρομολόγια.

Από χθες, η κυβέρνηση έχει διατάξει να κλείσουν πολλοί δημόσιοι κι ιδιωτικοί φορείς σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει τον κορονοϊό, ενώ ζήτησε από τους ανθρώπους να μην κάνουν άσκοπα ταξίδια.

Το Ρέικιαβικ περιορίζει τις δημόσιες συναθροίσεις, κλείνει σχολεία, πανεπιστήμια

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις 100 ή άνω των 100 ανθρώπων και ότι τα γυμνάσια τα λύκεια και τα πανεπιστήμια θα κλείσουν για τέσσερις εβδομάδες, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

"Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο που πρέπει να τεθεί σε ισχύ την σωστή στιγμή, με βάση τις συστάσεις των κορυφαίων επιστημόνων μας, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να προλαμβάνουμε καταστάσεις", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σβάντις Σβαβάαρσντοτιρ.

Η απαγόρευση, η οποία δεν ισχύει για τα λιμάνια ή τα αεροδρόμια, θα ισχύσει από τη Δευτέρα. Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί 117 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Ελβετία: Η κυβέρνηση θέτει στη διάθεση της οικονομίας δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα

Η ελβετική κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει την οικονομία της χώρας με δέκα δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (CHF) για να αντιμετωπιστεί η επιδημία του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ένα πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας ύψους μέχρι 10 δισεκ. ελβετικών φράγκων (CHF). Μεταξύ άλλων, τα χρήματα θα χορηγηθούν για την αποζημίωση περιορισμένου χρόνου εργασίας και σε εταιρείες με οικονομικά προβλήματα λόγω κορονοϊού.

Η Ελβετία έλαβε επίσης περαιτέρω μέτρα για να μην εξαπλωθεί η επιδημία του κορονοϊού: Απαγορεύτηκαν εκδηλώσεις με περισσότερα από 100 άτομα μέχρι το τέλος Απριλίου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 4 Απριλίου, ενώ η είσοδος από την Ιταλία θα περιοριστεί περαιτέρω.

Η τσεχική εταιρεία Smartwings/Czech Airlines αναστέλλει τα δρομολόγια προς κι από τη χώρα

Η τσεχική αεροπορία Smartwings/Czech Airlines αναστέλλει από την προσεχή Δευτέρα όλες τις πτήσεις της προς κι από τη χώρα, ανταποκρινόμενη στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο αερομεταφορέας.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα ξένων υπηκόων και τα ταξίδια Τσέχων στο εξωτερικό, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων. Η Smartwings ανακοίνωσε πως θα καθηλώσει έως και 23 αεροσκάφη, τον μισό στόλο της.

Παράλληλα, και η Ολλανδία θα απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από χώρες που θεωρούνται υψηλού ρίσκου για μετάδοση του κορονοϊού, μετέδωσε το πρακτορείο ΑΝΡ, επικαλούμενο την υπουργό Υποδομών της χώρας Κόρα φαν Νιοβεχόϊζεν

Η απαγόρευση αφορά χώρες όπως η Κίνα, περιλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και το Ιράν, τη Νότια Κορέα και την Ιταλία. Η ίδια τόνισε πως η χώρα εξετάζει τρόπους για να φέρει τους Ολλανδούς πολίτες από αυτές τις χώρες.

ΗΠΑ: Στα 1.678 τα κρούσματα, στους 41 οι θάνατοι

Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν καταγραφεί 1.678 κρούσματα του νέου κορονοϊού, μια αύξηση 414 κρουσμάτων σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό τους, κι ότι ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο ανέβηκε στους 41 (+5).

Τα CDC επισημαίνουν ότι κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 46 πολιτείες των ΗΠΑ.

Εκ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 49 είναι μεταξύ ανθρώπων που επαναπατρίστηκαν από την Ιαπωνία και την Ουχάν της Κίνας, απ' όπου ξεκίνησε η επιδημία του Covid-19.

Τουρκία: Πέντε νέα κρούσματα - Νέα έκτακτα μέτρα

Αυξήθηκαν σε 5 τα κρούσματα κορονοϊού στην Τουρκία και συνδέονται μεταξύ τους. Αυτό ανακοίνωσε το απόγευμα ο τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ύστερα από πολύωρη σύσκεψη με τους υπουργούς Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιούλ και Μεταφορών και Υποδομών Τζαχίτ Τουράν.

Ο τούρκος υπουργός Υγείας εξήγγειλε νέα μέτρα, όπως περιορισμό στα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία σε ένα άτομο ανά ασθενή και μόνο μετά από εργάσιμες ώρες. Συνέστησε στους τούρκους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ζήτησε από όσους επιστρέφουν από ξένες χώρες να θέτουν τον εαυτό τους σε αυτοαπομόνωση 14 ημερών μετά την επιστροφή τους. Επίσης η Τουρκία από αύριο στις 8:00 π.μ, απαγορεύει τις πτήσεις σε άλλες 9 ευρωπαϊκές χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Νορβηγία, Δανία, Βέλγιο, Αυστρία, Σουηδία και Ολλανδία, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Συγκοινωνιών. Ήδη η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις πτήσεις προς Κίνα, Ιράν Νότια Κορέα και Ιταλία μετά την εμφάνιση του κορονοϊού.

Από σήμερα απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις πολιτών στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, λόγω του φόβου του κορονοϊού, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού της Τουρκίας. Υπολογίζεται ότι πέντε με οκτώ χιλιάδες πολίτες εισέρχονται στον χώρο του τουρκικού κοινοβουλίου κάθε μέρα.

Από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου όλα τα σχολεία της Τουρκίας (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) για μια εβδομάδα. Επίσης θα κλείσουν τα πανεπιστήμια για τρεις εβδομάδες. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, τα παιδιά θα συνεχίσουν τα μαθήματα από το σπίτι μέσω διαδικτύου και ειδικών προγραμμάτων από την τηλεόραση.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέβαλε τα ταξίδια του στο εξωτερικό για κάποιο διάστημα ενώ η σύνοδος την Τρίτη στην Κωνπολη μεταξύ Ερντογάν, Μακρόν και Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ιμπραχιμ Καλίν.

Γαλλία: Σχεδόν 800 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο - 18 νέοι θάνατοι

Σε 3.661 ανέρχεται ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Γαλλία, καθώς καταγράφηκαν σχεδόν 800 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, προσθέτοντας πως καταγράφηκαν 18 νέοι θάνατοι.

«Σήμερα, έχουμε καταγράψει 3.661 κρούσματα, που είναι σχεδόν 800 περισσότερα από χθες. Μέχρι αυτή τη στιγμή, 79 άνθρωποι έχουν πεθάνει και 154 παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση», τόνισε ο υπουργός.

Η Πολωνία θα κλείσει τα σύνορα στους ξένους από την Κυριακή

Η Πολωνία θα απαγορεύσει στους ξένους να εισέρχονται στη χώρα, από την Κυριακή, και θα επιβάλλει καραντίνα διάρκειας 14 ημερών στους πολίτες της που επιστρέφουν από το εξωτερικό, επιχειρώντας να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

"Το κράτος δεν θα εγκαταλείψει (τους πολίτες του). Εντούτοις, βάσει της υφιστάμενης κατάστασης, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αφήσουμε τα σύνορά μας ανοικτά στους ξένους", επισήμανε ο Μοραβιέτσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι στα εμπορικά κέντρα θα χρειαστεί να κλείσουν ορισμένα καταστήματα, ενώ εστιατόρια, μπαρ και καζίνο θα κλείσουν επίσης. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα επιτρέπονται μονάχα εάν ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν υπερβαίνει τους 50.

Η Πολωνία έχει επιβεβαιώσει 68 κρούσματα του νέου κορονοϊού και έναν θάνατο.

Μέτρα σε όλον τον κόσμο, κλείνουν σύνορα, σχολεία, επιχειρήσεις και αναβάλλονται εκλογές

Κλειστά σύνορα

-Η Τσεχία κλείνει τα σύνορά της για τους ξένους, όπως επίσης και η Ουκρανία και η Σλοβακία, η οποία όμως εξαιρεί τους Πολωνούς.

-Το Πακιστάν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιράν και το Αφγανιστάν.

-Η Αυστρία διακόπτει τις πτήσεις από και προς τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία.

-Η Τουρκία σταματά την αεροπορική σύνδεση με εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Ρωσία περιορίζει την αεροπορική σύνδεση με τις χώρες της ΕΕ από τη Δευτέρα.

-Η Πολωνία κλείνει τα σύνορά της για τους ξένους πολίτες.

-Η Δανία θα κλείσει προσωρινά τα σύνορά της από αύριο Σάββατο για τους υπηκόους ξένων χωρών.

-Η Βόρεια Μακεδονία απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στους ξένους που φτάνουν από «χώρες υψηλού κινδύνου». Δεν τις κατονόμασε, αλλά σημείωσε ότι θα τηρεί τις συστάσεις του ΠΟΥ. Απαγόρευσε επίσης όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και περιορίζει το ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων και των μπαρ, ενώ αναβάλλονται όλα τα μη επείγοντα χειρουργεία.

-Το Μαυροβούνιο απαγορεύει τις δημόσιες συναθροίσεις, κλείνει τα σχολεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και απαγορεύει τον ελλιμενισμό πλοίων στα λιμάνια της Αδριατικής. Επίσης, κλείνει μεθοριακές διαβάσεις με τη Σερβία, τη Βοσνία, την Κροατία και την Αλβανία.

-Η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Παραγουάη, το Περού διακόπτουν τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη. Η Αργεντινή σταματά τις πτήσεις προς τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Κλείνουν σχολεία, απαγορεύονται συγκεντρώσεις

Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Βενεζουέλα και οι περισσότερες γερμανικές περιοχές είναι στον κατάλογο των χωρών που έκλεισαν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Disney έκλεισε τα ψυχαγωγικά πάρκα της στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Παρίσι.

Νέα Υόρκη απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των 500 προσώπων – το μέτρο αφορά και τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ.

-Στη Γαλλία, οι Βερσαλλίες, ο Πύργος του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου θα κλείσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.

-Η Αυστρία και η Βουλγαρία έκλεισαν τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

-Η περιφέρεια της Μαδρίτης διέταξε να κλείσουν από αύριο όλα τα εμπορικά καταστήματα, εκτός από εκείνα που διαθέτουν τρόφιμα, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα

-Το Μαρόκο θα κλείσει όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια από τις 16 Μαρτίου.

-Στο Αζερμπαϊτζάν απαγορεύονται οι γαμήλιες δεξιώσεις και άλλες εκδηλώσεις από αύριο Σάββατο, Επίσης, κλείνουν τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα. Κλειστά θα μείνουν για 10 ημέρες και τα σύνορα με τη Γεωργία.

Τυνησία απαγορεύει με άμεση ισχύ την προσευχή στα τεμένη, όλες τις αθλητικές, πολιτιστικές και οικονομικές εκδηλώσεις ενώ τα καφενεία θα κλείνουν καθημερινά στις 4 το απόγευμα. Σταματούν οι πτήσεις προς την Ιταλία, περιορίζονται εκείνες προς την Αίγυπτο, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία ενώ κλείνουν τα θαλάσσια σύνορα.

-Το Σουδάν εξετάζει το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, μετά τον θάνατο του πρώτου κρούσματος που εντοπίστηκε στη χώρα. Ήδη έχει διακοπεί η αεροπορική σύνδεση με Κίνα, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία και Αίγυπτο.

-Στη Λιβύη, κλείνουν για προληπτικούς λόγους τα σχολεία, αν και προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα.

-Στο Μεξικό, αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Γκουανταλαχάρα που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου.

-Η Συρία, όπου δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα, κλείνει σχολεία και πανεπιστήμια από την Κυριακή μέχρι και τις 2 Απριλίου. Επίσης, σταματούν «όλες οι επιστημονικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες» και «απαγορεύονται οι ναργιλέδες στα καφενεία και τα εστιατόρια», μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Αναβολή σε εκλογικές διαδικασίες

-Οι τοπικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν τον Μάιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αναβάλλονται για το 2021.

-Στις ΗΠΑ, αναβλήθηκαν οι προκριματικές που ήταν προγραμματισμένες για τις 4 Απριλίου στη Λουιζιάνα.

Νέα κρούσματα και θάνατοι

-Στο Κόσοβο καταγράφηκαν σήμερα τα δύο πρώτα κρούσματα. Πρόκειται για μια 20χρονη Ιταλίδα και έναν 77χρονο Κοσοβάρο. Από την Τετάρτη έχουν κλείσει όλα τα σχολεία και σταμάτησαν οι πτήσεις από και προς την Ιταλία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

-Στη Σαουδική Αραβία, τα κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 86, μετά τον εντοπισμό άλλων 24 σήμερα. Μεταξύ αυτών είναι και 14 Αιγύπτιοι. Μόνο ένας από τους ασθενείς έχει αναρρώσει.

-Στην Ινδία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπέκυψε και δεύτερος ασθενής σήμερα.

-Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε και το Σουρινάμ και οι αρχές θα κλείσουν τα σύνορα για όλους τους ξένους.

Αυστηρότερα μέτρα σε σημεία εισόδου και οδοφράγματα λόγω κορονοϊού ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Αυστηρότερα μέτρα στα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στα οδοφράγματα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απευθύνοντας διάγγελμα προς τον λαό λόγω των εξελίξεων για τον κορονοϊό.

Παρουσιάζοντας τη νέα δέσμη αποφάσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ουδείς είναι υπεράνω ή δύναται να εξαιρεθεί από την εφαρμογή όλων όσων έχουν αποφασισθεί. Κατέστησε παράλληλα σαφές ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα συστάσεων και συνεννόησης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σημειώνοντας ότι «δεν αποτελούν έκφραση απλής προτροπής, αλλά οδηγίες προς εφαρμογή».

Στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε, μεταξύ άλλων, από την προσεχή Κυριακή και για περίοδο 15 ημερών σε πρώτη φάση, την απαγόρευση εισόδου οποιουδήποτε πολίτη – ανεξαρτήτως υπηκοότητας - που δεν εμπίπτει στις κατηγορίες Κυπρίων πολιτών, νόμιμα διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία και Ευρωπαίων υπηκόων ή υπηκόων τρίτων χωρών που εργάζονται στην Δημοκρατία.

Όσον αφορά τα σημεία διέλευσης μεταξύ των ελεύθερων και κατεχομένων περιοχών, είπε ότι θα επιτρέπεται μόνο για άτομα τα οποία είναι Κύπριοι πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, νόμιμα διαμένοντες στις ελεύθερες περιοχές και υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων.

Επίσης, είπε πως η κυβέρνηση παρατείνει την αναστολή φοίτησης στα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας μέχρι την 10η Απριλίου.

Ο πρόεδρος Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ανακοινώνοντας πως 50 δισεκατομμύρια δολάρια καθίστανται διαθέσιμα σε Πολιτείες για την καταπολέμηση του ιού.

Ιράν: Ο στρατός αδειάζει καταστήματα και δρόμους, οι πολίτες θα παρακολουθούνται για τις επόμενες δέκα ημέρες

Οι δρόμοι και τα καταστήματα στο Ιράν θα ερημώσουν και οι πολίτες θα «επιτηρούνται» ανακοίνωσαν σήμερα οι ιρανικές αρχές, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, οι νεκροί από τον οποίο ξεπερνούν πλέον τους 500 στη χώρα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας «θα αρχίσουν να αδειάζουν τα καταστήματα, τους δρόμους και τους αυτοκινητόδρομους, με βάση την απόφαση που θα εφαρμοστεί εντός των επόμενων 24 ωρών», ανακοίνωσε από την κρατική τηλεόραση ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

Τις επόμενες δέκα ημέρες, όλοι οι Ιρανοί «θα παρακολουθούνται, είτε μέσω του διαδικτύου, είτε από το τηλέφωνο και, αν χρειαστεί, δια ζώσης» είπε ο στρατηγός. «Και θα εντοπιστούν οι άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα», πρόσθεσε.

Αφότου ανακοινώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι, τον Φεβρουάριο, οι ιρανικές αρχές έκλεισαν τα σχολεία, ανέβαλαν διάφορες εκδηλώσεις και συνέστησαν τους πολίτες να μην ταξιδέψουν με την ευκαιρία των διακοπών του περσικού Νέου Έτους, που φέτος πέφτουν στο διάστημα 19 Μαρτίου-3 Απριλίου. Παρά τα μέτρα όμως, ο επίσημος απολογισμός των θανάτων και των κρουσμάτων αυξάνεται.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανέθεσε την Πέμπτη στις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τον αγώνα κατά της πανδημίας.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, στο Ιράν έχουν προσβληθεί 11.364 άνθρωποι και έχουν πεθάνει 514. Είναι δηλαδή η τρίτη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο, μετά την Κίνα και την Ιταλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σε μια επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης γιατί «υπονομεύουν τις προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε την επιδημία του Covid-19 στο Ιράν».

Κούβα: Πολλές χώρες θέλουν να αγοράσουν ένα αντιιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Κίνα κατά του νέου κορονοϊού

Το κουβανικό αντιιικό φάρμακο Ιντερφερόνη Άλφα 2Β χρησιμοποιείται στην Κίνα κατά του νέου κορονοϊού και περίπου 15 χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία να το αγοράσουν, ανέφεραν σήμερα ειδικοί στην Κούβα, η οποία έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να κατασκευάσει ένα εκατομμύριο προστατευτικές μάσκες.

«Η ιντερφερόνη είναι φαρμακευτικό προϊόν, όχι εμβόλιο», τόνισε ο Εντουάρντο Μαρτίνες, ο πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας BioCubaFarma, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που κυκλοφορούν σε πολλούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες και κάνουν λόγο για ένα «κουβανικό εμβόλιο».

Το φάρμακα παρασκευάζονται στην Κούβα και στην Κίνα από μια κοινοπραξία. Ο Μαρτίνες είπε ότι σύμφωνα με τη Φαρμακευτική Ένωση Κίνας, «από τις επιλογές που υπάρχουν (για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού, περίπου 30 σήμερα), η πρώτη που συνιστάται είναι η ιντερφερόνη».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κουβανικού Κέντρου Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας, Εουλόχιο Πιμεντέλ, 15 χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και τη Ασίας, θέλουν να αγοράσουν το συγκεκριμένο φάρμακο.

Στην Κούβα έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα του Covid-19, τρεις Ιταλοί τουρίστες και ένας Κουβανός.

Πολλές κρατικές βιομηχανίες έχουν επίσης ξεκινήσει να ράβουν προστατευτικές μάσκες και ήδη έχουν ετοιμαστεί περίπου 196.000 – σε ορισμένες χρησιμοποιείται ύφασμα με το οποίο ράβονται συνήθως οι σχολικές ποδιές. Ο στόχος είναι να ραφτούν 1 εκατομμύριο μάσκες.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες του κόσμου, η Αβάνα δεν σκοπεύει προς το παρόν να κλείσει τα σύνορά της για να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ευρωπη, χονγκ κονγκ, νίκος αναστασιάδης, εκλογες, μαΐου, δημοψηφισμα 2015, γαλλια, twitter, instagram, ελλαδα, ημών, ταξι, bbc, σχολεια, μερκελ, νέα, εμφάνιση, βουλη, bundesliga, εταιρεία, ηπα, κυπρος, μακαρονια, norwegian, air, shuttle, χρεοκοπια, εισιτήρια, boeing, ρέικιαβικ, ισχύ, κορεα, ιαπωνια, συγκοινωνιες, σλοβακία, ρωσία, disney, φαρμακεια, τυνησια, αιγυπτος, λιβυη, στρατος, οηε, συγκεκριμένο, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, μετρο, κλειστα επαγγελματα, ωραριο καταστηματων, καθαρα δευτερα, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, Μις φαν ντερ ρόε, η ημέρα της γης, 600 δις, εκλογες ηπα, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, βασιλισσα ελισαβετ, γουρια 2021, εκλογες 2010 δημοτικες, instagram, σουπες, ημερομήνια, κινηματογραφοι, μια ημερα, βιντεο, σλοβακία, χωρες, ρωσία, αιτηση, αλφα, αλβανια, αργεντινη, αφρικη, αφγανισταν, βελγιο, βουλγαρια, γερμανια, δανια, δημοκρατια, εδρα, ηγετης, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ιατρικη, ινδια, ιορδανια, ιραν, ισπανια, ιταλια, κινα, νεα μετρα, οηε, οικονομια, ολλανδια, ουκρανια, πλαισιο, προγραμμα, πτησεις, σουηδια, τηλεοραση, τηλεφωνο, τυχη, ωρα, bbc, bundesliga, αβανα, αγορα, αεροδρομιο, αυξηση, αυστρια, εξαιρεσεις, αιφελ, αμστερνταμ, απε, αποζημιωση, ατομο, εβδομαδες, βενεζουελα, βοσνια, βολιβια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γεωργια, γινει, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δοχεια, δρομολογια, εγινε, ευκαιρια, ειπε, εισιτήρια, εκφραση, ελβετια, ελισαβετ, εβδομαδα, εμφάνιση, εξετασεις, εξι, επιθυμια, ερντογαν, εστιατορια, εταιρεία, ετων, ετος, εφυγε, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ιδιο, ημισυ, ημών, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, θεατρα, ισπανικο, υφασμα, κυβερνηση, κινηση, κιλα, κοσοβο, κουβα, κροατια, λαθος, λεωφορειο, λογο, μαυροβουνιο, μαδριτη, μαΐου, μακεδονια, μαροκο, μεξικο, μεριμνα, μηνες, μειωση, μουσικα οργανα, νεα υορκη, νομαρχια, νορβηγια, νοσοκομεια, παντα, οκτω, παιδια, πακισταν, παρισι, πεμπτη, πολωνια, πορτογαλια, προβληματα, πριγκιπας, πρωι, ραφια, ρέικιαβικ, σαουδικη αραβια, σαββατο, σερβια, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, σουπερ μαρκετ, συρια, σιενα, σπιτι, σπιτια, σουπερ, ταξιδια, τι ειναι, τμημα, τουρκια, τορινο, τοσκανη, υπουργειο υγειας, τριτη, τσεχια, συμπτωματα, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, φαρμακα, φεστιβαλ, φθινοπωρο, φρανκφουρτη, φορα, χονγκ κονγκ, ωρες, ωρα ελλαδας, air, αγορες, boeing, δεξιωσεις, disney, εφαρμογη, εκκλησιες, εμφανισεις, εννεα, ενωση, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, κυριακη, νεκροι, norwegian, ομαδες, οργανα, πληροφοριες, shuttle, ταξιδι, θελω να, υγειας, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα