Πόσο φιλοευρωπαϊκή θα είναι η νέα κυβέρνηση της Αυστρίας;

Η νέα δεξιά συμμαχία της Αυστρίας προσπάθησε πολύ το Σαββατοκύριακο να καθησυχάσει τους εταίρους της, ότι η χώρα θα παραμείνει σταθερά «φιλοευρωπαϊκή» εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για την επιρροή του λαϊκισμού στο γεωγραφικό και πολιτικό σταυροδρόμι της Ευρώπης.

Μετά από δύο μήνες συνομιλιών, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας (ÖVP) και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της χώρας θα ορκίσει τη νέα κυβέρνηση σήμερα, κάνοντας την Αυστρία το μόνο δυτικοευρωπαϊκό κράτος με μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει μια αντι-μεταναστευτική, λαϊκιστική δύναμη. "Έχουμε δύο κόμματα που σχηματίζουν συνασπισμό εδώ που θέλουν να βοηθήσουν ενεργά στη διαμόρφωση της Ευρώπης", δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο ηγέτης του ÖVP και μελλοντικός καγκελάριος, καθώς παρουσίασε τη νέα κυβέρνηση το Σάββατο.
Αλλά ακριβώς αυτό ανησυχεί μερικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. "Δεν είναι καλά νέα όταν η ακροδεξιά εντάσσεται σε μια κυβέρνηση", δήλωσε ο Σάντρο Γκότσι, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας. Η Ρώμη ενοχλήθηκε από το αίτημα του Κόμματος της Ελευθερίας να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους στο πέρασμα του Μπρένερ, τον βασικό ευρωπαϊκό διάδρομο εμπορικών συναλλαγών Βορρά-Νότου, προκειμένου να παραμείνουν μακριά οι μετανάστες.

"Οι δημοκράτες που πιστεύουν στις ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τον συνασπισμό που βρίσκεται στην εξουσία στην Αυστρία", δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, την Κυριακή στο Twitter.
Το Κόμμα της Ελευθερίας, του οποίου η τελευταία εισβολή στην κυβέρνηση το 2000 προκάλεσε επικρίσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της Αυστρίας, φλερτάρει εδώ και χρόνια με αντι-ευρωπαϊκές θέσεις και θεωρεί το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας στενό σύμμαχο.

Το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης ανησυχεί για το γεγονός ότι η Βιέννη θα παρασυρθεί από τα "καυτά" ζητήματα που αφορούν το θέμα της μετανάστευσης και το μέλλον της ΕΕ, τοποθετώντας την Αυστρία πιο κοντά στις πιο εθνικιστικές θέσεις που υιοθετούν ορισμένες πρωτεύουσες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο ηγέτης του FPÖ Χάινς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος πρόσφατα πρότεινε η Αυστρία να ενταχθεί στην ομάδα Βίζεγκραντ της Κεντρικής Ευρώπης, μαζί με τους ευρωπαίους αποστάτες Ουγγαρία και Πολωνία, έκανε μια πιο συμφιλιωτική δήλωση.

"Είμαστε δίπλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζουμε το ειρηνευτικό σχέδιο της Ευρώπης", δήλωσε ο ίδιος, δίπλα στον Κουρτς. "Θεωρούμε και τη μία και την άλλη θέση κριτικά και έχουμε διαφορετικές θέσεις που θα εκφράσουμε φυσικά και θα αναζητήσουμε συνεργάτες. Έτσι είναι το δημοκρατικό παιχνίδι".

Ακριβώς τι παιχνίδι παίζει πραγματικά ο Στράχε δεν είναι σαφές. Το FPÖ ανήκει στην Ευρωσκεπτικιστική Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μία σχέση που οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι είναι ασυμβίβαστη με μια φιλοευρωπαϊκή φιλοσοφία. Ακόμη και όταν ο Στράχε εξέφραζε την υπακοή του στην ΕΕ, η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και ο ολλανδός λαϊκιστής ηγέτης Γκέερτ Βίλντερς ζητούσαν τη διάλυσή της σε μια άκρα δεξιά σύνοδο κορυφής στην Πράγα. Παρών ήταν επίσης και ένας εκπρόσωπος του FPÖ. Η Λεπέν χαρακτήρισε τη συμμετοχή του κόμματος στη νέα κυβέρνηση "εξαιρετικά νέα για την Ευρώπη". "Είμαστε αντίπαλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε η Λεπέν στη συγκέντρωση, προσθέτοντας ότι η ΕΕ "δολοφόνησε" την Ευρώπη.

"Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που έχουμε από κοινού επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας καταστροφικός οργανισμός που οδηγεί την ήπειρό μας στην καταστροφή μέσω της διάλυσης με την ανάμειξη των μεταναστών, με την άρνηση των αξιοσέβαστων χωρών μας, με την αποστράγγιση της διαφορετικότητας μας".

Η θέση του Κόμματος της Ελευθερίας στη Ρωσία είναι επίσης γεμάτη αντιφάσεις. Το κόμμα, το οποίο ενέκρινε συμφωνία συνεργασίας με το πολιτικό κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα φέτος, αντιτίθεται στο διεθνές καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά θα υποστηρίξει τις κυρώσεις σε επίπεδο ΕΕ, δήλωσε ο Strache.

Δεν είναι σαφές πόση επιρροή θα έχει το Κόμμα της Ελευθερίας στην πολιτική της ΕΕ. Αν και θα ελέγχει ονομαστικά το υπουργείο Εξωτερικών, η υποψήφιά του, εμπειρογνώμονας της Μέσης Ανατολής Καρίν Νέισλ, δεν ανήκει στο κόμμα. Το πιο σημαντικό, ο Κουρτς, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας στην προηγούμενη κυβέρνηση, σχεδιάζει να μετατοπίσει τις βασικές ευθύνες για την ΕΕ στην καγκελαρία. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει αυστηρό έλεγχο της πολιτικής της ΕΕ, όπως η Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και ο Βίκτορ Ορμπάν στη Βουδαπέστη.

Ενώ το ÖVP, το οποίο έχει συμμετέχει σε κυβερνήσεις με διάφορους συνδυασμούς από το 1987, είναι σταθερά φιλοευρωπαϊκό, ο Κουρτς έχει δείξει προθυμία να απομακρυνθεί από το πολιτικό κατεστημένο, κυρίως κατά την κρίση των προσφύγων του 2015. Ξεκίνησε μια προσπάθεια να κλείσει τη διαδρομή μετανάστευσης μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, αντιμετωπίζοντας την ισχυρή αντίσταση της Μέρκελ. Με την Ευρώπη έτοιμη να λάβει σημαντικές αποφάσεις κατά τους προσεχείς μήνες για το πώς θα χειριστεί τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Αφρική και άλλες περιοχές, η φωνή του Κουρτς θα είναι πιθανώς σημαντική στη συζήτηση. Η Βιέννη αναμένεται επίσης να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, δίνοντάς τους ένα σημαντικό βήμα.

Μετά τις πρόσφατες παρατηρήσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που άνοιξε εκ νέου το χάσμα σχετικά με τη μετανάστευση, ο Κουρτς κατέστησε σαφές σε ποια πλευρά βρίσκεται. "Ο Τουσκ έχει δίκιο όταν λέει ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες στην ΕΕ δεν λειτουργούν", δήλωσε ο Κουρτς. "Θα πιέσω να αλλάξει αυτή η δυσλειτουργική πολιτική για τους πρόσφυγες". Αυτό θα μπορούσε τελικά να θέσει τη Βιέννη σε άμεση σύγκρουση με τη Μέρκελ, η οποία εξακολουθεί να επιμένει σε ένα σύστημα ποσοστώσεων.

Πολλοί γερμανοί συντηρητικοί, ειδικά όσοι βρίσκονται στη δεξιά πτέρυγα της Μέρκελ, υποδέχθηκαν με ευχαρίστηση ανάληψη καθηκόντων από τον Κουρτς. Μερικοί αντίπαλοι της Μέρκελ, οι οποίοι πιστεύουν ότι η καγκελάριος έχει παρασύρει το κόμμα της στην Κεντροαριστερά, θεωρούν τον Κουρτς ως πρότυπο για την επανενεργοποίηση των δικών τους συντηρητικών αξιών. Αυτό ισχύει επίσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της συμμαχίας των κεντροδεξιών κομμάτων στην οποία ανήκουν τόσο οι συντηρητικοί του ÖVP, όσο και της Μέρκελ. Η επιτυχία του Κουρτς να "αναστήσει" το Λαϊκό Κόμμα σε ηλικία μόλις 31 ετών και να γίνει ο νεότερος κυβερνητικός ηγέτης του κόσμου, τον έχει αναδείξει σε σταρ του κόμματος.

Ενώ κάποιοι από το κόμμα μπορεί να δυσαρεστηθούν από το γεγονός ότι το Κόμμα της Ελευθερίας θα ελέγξει τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και το Άμυνας, ο Κουρτς έχει συναντήσει ελάχιστη αντίσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι κορυφαίες προτεραιότητες της νέας αυστριακής συμμαχίας - η ασφάλεια και η μετανάστευση - αντικατοπτρίζουν αυτές στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και η προσέγγιση του Κουρτς για τον "νόμο και την τάξη"έχει πολλούς υποστηρικτές. Είναι πιθανό να υποστηρίξει αυτές τις θέσεις την Τρίτη όταν ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για δείπνο με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Τουσκ. Ο σκοπός του πρώτου ξένου ταξιδιού του Κουρτς ως καγκελάριος: να υπογραμμίσει τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στην Ευρώπη.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα