Πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι την Αμερική του Μπάιντεν

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι χάρηκαν με τη νίκη του Joe Biden τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, αλλά δεν πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει την Αμερική να επιστρέψει ως κυρίαρχος παγκόσμιος ηγέτης.

Οι συμπεριφορές των Ευρωπαίων προς τις ΗΠΑ έχουν υποστεί μια τεράστια αλλαγή. Οι πλειοψηφίες στα βασικά κράτη-μέλη, πιστεύουν τώρα ότι το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ έχει καταστραφεί, και η Ευρώπη δεν μπορεί

να βασιστεί στις ΗΠΑ για να το υπερασπιστεί.

Αξιολογούν την ΕΕ και τα συστήματα των χωρών τους πολύ πιο θετικά από ό,τι αυτά στις ΗΠΑ -και στρέφονται προς το Βερολίνο αντί της Ουάσιγκτον για τον πιο σημαντικό εταίρο.

Υπάρχουν γεωπολιτικές συνέπειες για την αμερικανική αδυναμία. Η πλειοψηφία πιστεύει ότι η Κίνα θα είναι πιο ισχυρή από τις ΗΠΑ σε μια δεκαετία και θα θέλουν η χώρα τους να παραμείνει ουδέτερη σε μια σύγκρουση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει τις αμυντικές της ικανότητες.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για αναβίωση του Ατλαντισμού, αλλά η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να πάρει ως δεδομένη την ευθυγράμμιση της Ευρώπης μαζί της, έναντι της Κίνας. Η κοινή γνώμη θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στη σχέση από ό,τι είχε κάποτε, και πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://ecfr.eu/publication/the-crisis-of-american-power-how-europeans-see-bidens-america/

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα