Πώς θα εμπλακεί η Ελλάδα σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ελληνική εμπλοκή μέσω της βάσης της Σούδας σε περίπτωση που η Δύση αποφασίσει να εξαπολύσει επίθεση στο καθεστώς Άσαντ όπως απείλησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.


Πέρα από τις διευκολύνσεις προς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ με καύσιμα, πυρομαχικά, και παροχή συντήρησης στα ηλεκτρονικά και μηχανικά συστήματα, η βάση της Σούδας διαθέτει αεροδρόμιο από το οποίο μπορούν να επιχειρούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ, ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη P-8 Poseidon,

τα οποία ήδη επιχειρούν στα ανοιχτά των συριακών ακτών εκτελώντας περιπολίες καθώς και αεροσκάφη ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών EC-135.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι μονάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 αναπτύχθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας εδώ και μερικές εβδομάδες στο πλαίσιο της διευρυμένης ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας.

Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των αμερικανικών δυνάμεων και για το ναυπηγείο Νεώριου Σύρου οπού ήδη πριν το Πάσχα κατέπλευσε σκάφος ταχείας μεταφοράς εφοδίων του αμερικανικού ναυτικού κάτι που φρόντισε να διαφημίσει ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ μέσω του λογαριασμού στο Twitter.


--Στην Κρήτη έφτασαν τα πρώτα αμερικανικά αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών


Aίσθηση προκάλεσε η παρουσία αμερικανικών αεροπλάνων συλλογής πληροφοριών στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, ενόψει και της ενδεχόμενης επέμβασης Αμερικανών και δυτικών συμμάχων στη Συρία, κατά δυνάμεων του Άσαντ.Σύμφωνα με το ekriti.gr,την Τετάρτη(11/4), δύο αμερικανικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου, όπου το ένα εξ αυτών, το MC-12S EMARSS έφερε πολιτικό νηολόγιο, το δεύτερο όμως, ένα MC-12W Liberty είχε πλήρη διακριτικά της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα αεροσκάφη, έχουν χρησιμοποιηθεί σε αποστολές, στο πλαίσιο των μεγάλων αεροπορικών επιχειρήσεων Enduring Freedom (OEF) και Enduring Iraqi Freedom (OIF), σε Αφγανιστάν και Ιράκ αντίστοιχα. Επίσης, αεροπλάνα αυτού του τύπου έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας των ΗΠΑ στην Αφρική, αλλά και στην Λατινική Αμερική.

Τα αεροσκάφη αυτά είναι ουσιαστικά πλατφόρμες αναγνωρίσεως και συλλογής πληροφοριών μεγάλων δυνατοτήτων χάρη στα συστήματα και στους αισθητήρες που φέρουν, ενώ σε κάθε ένα από αυτά υπηρετεί 4μελές πλήρωμα, κυβερνήτης, συγκυβερνήτης και δύο αξιωματικοί οι οποίοι χειρίζονται τις ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές και τους καταγραφείς που φέρουν.

Πηγή φωτό:Εkriti.gr

Πηγή: http://www.skai.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα