Πώς οι ΗΠΑ έχασαν τους συμμάχους τους στη Συρία

Καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης πλησιάζουν, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αναγκαστεί να προσεγγίσει ισλαμικές ομάδες που κάποτε ήλπιζε να περιθωριοποιήσει.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν προς μια σύνοδο κορυφής που ελπίζει ότι θα λήξει τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, η κυβέρνηση Ομπάμα βρίσκεται αποξενωμένη από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που προσπάθησε και απέτυχε να προωθήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Με τη σειρά της, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αρχίσει το άνοιγμα προς τους αντάρτες της Συρίας που ασπάζονται μία ισλαμική ατζέντα και στηρίζονται από

αμερικανούς συμμάχους στην περιοχή όπως η Σαουδική Αραβία, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες άμεσα.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα στη Γενεύη θα περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Έθνη, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, διάφορα μέρη της κατακερματισμένης συριακής αντιπολίτευσης – και ίσως ακόμη και το Ιράν. Αλλά για να λειτουργήσουν αυτές οι συνομιλίες, όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός.

Στην τελευταία διάσκεψη για την ειρήνη στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2012, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κάποια επιρροή στην αντιπολίτευση της Συρίας και έπεισαν μετριοπαθείς ηγέτες των ανταρτών να αποδεχθούν κάτι που είναι γνωστό ως το Ανακοινωθέν της Γενεύης, ένα έγγραφο που φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για τη μετάβαση της Συρίας σε μια κυβέρνηση μετά τον Άσαντ. Αλλά στους 18 μήνες από την πρώτη διάσκεψη της Γενεύης, η σχέση μεταξύ της κυβέρνησης Ομπάμα και των βασικών κεντρώων ομάδων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης, του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης (SMC) με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Σαλίμ Ίντρις, έχει επιδεινωθεί, μαζί με την επιρροή και τη δύναμη αυτών των στρατιωτικών ομάδων -συμμάχων των ΗΠΑ, στο εσωτερικό της Συρίας.

Όταν όλα τα μέρη συναντηθούν και πάλι τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ θα βρεθούν να διαπραγματεύονται ένα τέλος στο συριακό εμφύλιο πόλεμο το οποίο θα ενδυναμώσει τους μουσουλμάνους φονταμενταλιστές, που κάποτε η Αμερική προσπάθησε να δαμάσει με πιο μετριοπαθείς ηγέτες της Συρίας που πολεμούσαν τον Άσαντ.

«Είμαστε αναγκασμένοι να συνεργαστούμε με τους ισλαμιστές σε αυτό το σημείο γιατί δεν έχουμε την κατάλληλη υποστήριξη από τα πιο δημοκρατικά SMC και FSA» δήλωσε ο Mouaz Moustapha, διευθυντής της Syrian Emergency Task Force, μιας αμερικανικής οργάνωσης που συνεργάζεται στενά με τις διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας. «Υπάρχει περιορισμένη εμπλοκή με τις ισλαμιστικές ομάδες, προκειμένου να τους φέρουμε στη Γενεύη 2, παρόλο που είχαν καταστήσει σαφές στο παρελθόν ότι δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία της Γενεύης».

Η μετριοπαθής αντιπολίτευση έχει περιθωριοποιηθεί τόσο πολύ, εν μέρει εξαιτίας και της αθέτησης πολλών υποσχέσεων της κυβέρνησης Ομπάμα, που αξιωματούκχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ζητούν τώρα από μέλη ορισμένων ενόπλων ισλαμικών ομάδων να παρακολουθήσουν τη σύνοδο της Γενεύης, σύμφωνα με πολλές πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις.
Οι συνομιλίες με ισλαμικές ομάδες ανταρτών έχουν γίνει μια ρεαλιστική αναγκαιότητα για την κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία έχει παγιδευτεί ανάμεσα στην επιθυμία της να προωθήσει τις ομάδες που μοιράζονται αμερικανικές αξίες και τη συνειδητοποίηση ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να υποστηρίζεται από ομάδες ανταρτών που έχουν επιρροή στο έδαφος στο εσωτερικό της Συρίας .

Επίσης, η άνοδος των εξτρεμιστικών ομάδων στο εσωτερικό της Συρίας, ειδικά το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) που έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα, μαζί με τα κέρδη από το καθεστώς και τους εξτρεμιστές συμμάχους του, έχουν αναγκάσει τους ηγέτες της Δύσης να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, ότι η μη οι δημοκρατικές, αλλά μη εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες είναι απαραίτητες για να βεβαιωθούν ότι οι τρομοκράτες δεν θα καταλάβουν εξ ολοκλήρου τη συριακή επανάσταση. «Αν η Αλ Κάιντα και η Χεζμπολάχ είναι οι πραγματικοί αντίπαλοι, οι ισλαμιστικές ομάδες είναι το καλύτερο αντίδοτο», δήλωσε ο Moustapha.
Η SMC έχει αντιμετωπίσει εντυπωσιακές αποτυχίες κατά τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της έλλειψης πόρων και της επανευθυγράμμισης ενόπλων ομάδων στο έδαφος, κάτω από τη σημαία τεσσάρων κυρίων ισλαμικών οργανώσεων: των Liwa al Tawhid, Ahrar al Sham, Suqqour al Sham και Jaish al Islam. Αυτές οι τέσσερις ομάδες δημιούρργησαν μια νέα συμμαχία τον περασμένο μήνα, μετά το θάνατο του ηγέτη των ανταρτών Abdel Qaddar Saleh, που έχει γίνει το νέο κέντρο βάρους για την ένοπλη εξέγερση.

Εν τω μεταξύ, η SMC συνεχίζει να χάνει μαχητές από αυτές τις καλύτερα εξοπλισμένες ομάδες. Ο Idriss παραδέχθηκε την αδύναμη θέση του σε μια πρόσφατη συνέντευξη στην Washington Post, στην οποία είπε ότι η FSA έχει περιορίσει τους στόχους της και δεν επικεντρώνεται πλέον στην κατοχή της περιοχής. Ο Bob Corker, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, μετέβη στη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα για να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους σχετικά με την κρίση στη Συρία. Σε μια συνέντευξη από την περιοχή, είπε στο Daily Beast ότι οι αμερικανικές υποσχέσεις βοήθειας για τη μετριοπαθή αντιπολίτευση της Συρίας δεν έχουν υλοποιηθεί, προκαλώντας δυσαρέσκεια και πιέζοντας τους συμμάχους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, εξοπλίζοντας περισσότερες ισλαμικές ομάδες.

Η κυβέρνηση Ομπάμα υποσχέθηκε να αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην FSA μετά από μαζική χρήση χημικών όπλων του Ασάντ, τον Αύγουστο, αλλά ελάχιστη πραγματική στρατιωτική υποστήριξη υλοποιήθηκε. Η κυβέρνηση άφησε επίσης τη FSA σε δυσμενή θέση μετά την ανακοίνωση ότι θα υπάρξει μια περιορισμένη επίθεση στο στρατό του Άσαντ και στη συνέχεια την ακύρωσε, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τον Ασάντ για την απομάκρυνση των αποθεμάτων χημικών όπλων του. Το τελευταίο πλήγμα για την αντιπολίτευση που διατυπώθηκε από την Ουάσιγκτον ήταν η συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα όπλων της χώρας, υποστηρίζουν κάποιοι.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ιρανική συμφωνία έχει ανυψώσει το ηθικό του καθεστώτος και έχει ρίξει την αντιπολίτευση», δήλωσε ο Corker. «Η χαλάρωση των κυρώσεων θα επιτρέψει περισσότερα χρήματα να εισέλθουν στη Συρία από το Ιράν, οπότε θα υπάρξει ορατό αποτέλεσμα εάν αρθούν οι κυρώσεις, καθώς τα χρήματα θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια ομάδων όπως η Χεζμπολάχ που πολεμούν στο έδαφος στη Συρία».

Η ενδεχόμενη συμμετοχή του Ιράν στη Γενεύη 2 θα είναι μια πρόσθετη ταπείνωση για όσους από τη συριακή αντιπολίτευση εξακολουθούν να επιδιώκουν τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση. Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Rogers θεωρεί ότι το Ιράν δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί. «Δεν πιστεύω ότι το Ιράν είναι ένας έντιμος μεσολαβητής στη Συρία σε οποιοδήποτε βαθμό. Στηρίζουν τη Χεζμπολάχ, δίνοντάς τους όπλα και πληροφορίες» είπε. «Αυτό δεν θα ήταν σπουδαίο αποτέλεσμα. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να αποξενώνετε τους συμμάχους μας στην περιοχή, απλά για να κάνετε μια συμφωνία».

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν ότι το Ιράν θα προσκληθεί στη διάσκεψη, εφόσον υποστηρίξει δημοσίως το ανακοινωθέν της Γενεύης 1, το οποίο καλεί ένας μεταβατικό διοικητικό όργανο να πάρει την εξουσία, έως ότου προγραμματιστούν εκλογές. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαφωνούν για το κατά πόσον ο οργανισμός θα έχει πλήρη εκτελεστική εξουσία κατά τη διάρκεια της εν λόγω μεταβατικής περιόδου. «Πρέπει να αποδεχθούν το ανακοινωθέν της Γενεύης και δεν το έχουν πράξει. Αν το κάνουν, θα αξιολογήσουμε κατά πόσον ή όχι θα υποστηρίξουμε μια πρόσκληση στο Ιράν, για να παρακολουθήσει τη σύνοδο» δήλωσε η Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Jen Psaki.

Για πολλούς ειδικούς, η στάση της κυβέρνησης Ομπάμα είναι όλο και πιο ευθυγραμμισμένη με το καθεστώς Άσαντ και του συμμάχους του, παρά με την αντιπολίτευση. «Καλώς ή κακώς, η κυβέρνηση θεωρεί την τζιχάντ της αντιπολίτευσης ως πραγματικό εχθρό. Αυτό που θα ήθελαν είναι οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ μετριοπαθείς και κεντρώοι να συνεργαστούν με το καθεστώς εναντίον των πραγματικών εξτρεμιστών. Και οι Ιρανοί θα το ήθελαν αυτό» δήλωσε ο Jim Hooper, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ στη Δαμασκό.
Η ώθηση της κυβέρνησης Ομπάμα για μια διπλωματική συμφωνία τώρα, τη στιγμή της μεγαλύτερης αδυναμίας της αντιπολίτευσης, δεν ήταν κατ ‘ανάγκην προς το μεγαλύτερο συμφέρον της αντιπολίτευσης και το ξέρουν. «Για την αντιπολίτευση είναι παγίδα. Δεν μπορεί να κερδίσει», είπε. «Δεν μπορείς να ανακτήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτό που έχασες στο πεδίο της μάχης».

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/12/08/how-the-usa-lost-its-syrian-allies.html

Keywords
Τυχαία Θέματα