Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει "κούγκι" την προανακριτική

"Κούγκι" ετοιμάζεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μετά την εξαίρεση των Τζανακόπουλου και Πολάκη.

Η Κουμουνδούρου, μετά από σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα των Τζανακόπουλου, Πολάκη, Γεροβασίλη, Καλογήρου, προαναγγέλλει ότι θα "πάρει πρωτοβουλίες" στην κατεύθυνση της μη αποδοχής εξαίρεσής των δύο βουλευτών από τις εργασίες της Προανακριτικής.

Οι πρωτοβουλίες που "φωτογραφίζει"

η Κουμουνδούρου αφορούν στο Δικαστικό Συμβούλιο, καθώς σύμφωνα με κομματικές πηγές , αν η Προανακριτική λειτουργεί με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τότε αρμόδιο είναι το Δικαστικό Συμβούλιο για να κρίνει την εξαίρεση.

Αντιδράσεις

Χθες, ο Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του στο facebook, επιστράτευσε μέχρι άσμα λαϊκού αοιδού ( "Δεν πάω πουθενά" ) για να καταδείξει την κατηγορηματική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή.

Αποφάσεις, τις οποίες το κόμμα αποδίδει προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίζοντας το ΚΙΝΑΛ ως το "μακρύ χέρι" του πρωθυπουργού.

Για "φράξια Σαμαρά" στο ΚΙΝΑΛ και επίδειξη αυταρχισμού της ΝΔ έκανε λόγο από πλευράς του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε δική του ανάρτηση στο facebook.

"Η σημερινή μεθόδευση της ΝΔ με τις ευλογίες του Κ. Μητσοτάκη ώστε να εξαιρεθούμε ο Παύλος Πολάκης κι εγώ από την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης αποτελεί βαρύτατο στίγμα που θα ακολουθεί όσους την εμπνεύστηκαν και όσους την υλοποίησαν σε όλο τους τον πολιτικό βίο. Η απόφαση αυτή δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο νόμο και μας εισάγει σε μια σκοτεινή κοινοβουλευτική περίοδο. Η ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με τη φράξια Σαμαρά εντός του ΚΙΝΑΛ κάνει επίδειξη αυταρχισμού. Όμως οι νοσταλγοί του Παρασυντάγματος δεν θα καθορίσουν τους όρους λειτουργίας του Κοινοβουλίου . Θα μας βρουν απέναντί τους".

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται οι "πρωτοβουλίες" που προανήγγειλε η Κουμουνδούρου δια της Ο. Γεροβασίλη, σημειώνοντας παράλληλα πως:

1. Ούτε πρόκειται να δεχθεί την εξαίρεση Τζανακόπουλου- Πολάκη

2. Ούτε ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από την Προανακριτική.

Κομματικές πηγές πάντως, στο ίδιο πλαίσιο, τονίζουν ότι έρχεται θεσμική αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να "καταλάβουν" στην Ν.Δ ότι διαπράττουν μεγάλο θεσμικό ατόπημα.

Το βατοπέδι δεν ήταν προανακριτική

Προετοιμάζοντας τον "πόλεμο", κομματικές πηγές κάνουν λόγο για "πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που αποσκοπεί στην φίμωση των πολιτικών αντιπάλων Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ, σε συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis και στον εκφοβισμό μαρτύρων και εισαγγελικών λειτουργών" που συνεχίζουν να ερευνούν δικαστικά την υπόθεση.

Απαντώντας στην Ν.Δ η οποία χθες παρουσίασε γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής που αποδεικνύει ότι αυτή η πρακτική είχε ακολουθηθεί και το 2010 για το Βατοπέδι, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω κομματικών πηγών του επιμένει, πως "Η γνωμοδότηση αυτή αφορούσε εξεταστική Επιτροπή και όχι Προανακριτική".

Τονίζει δε ότι αυτή η γνωμοδότησε δεν απαντά στο: Ποιος μπορεί να θέσει αίτημα εξαίρεσης, πότε μπορεί να το θέσει και ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που θα αποφασίσει εάν θα ισχύσει η εξαίρεση.
Μπορεί κανείς να απαντήσει με σοβαρότητα ποιος είναι ο κοινοβουλευτικά αρμόδιος να κρίνει την αίτηση εξαίρεσης; Πραξικοπηματικά η ίδια η Επιτροπή για τον εαυτό της;
Αν στηριχθούμε στη γνωμοδότηση που παρουσίασε η ΝΔ αρμόδια ο νόμος τελειώνει εκεί που ξεκινά η κυβερνητική πλειοψηφία".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα