Ερντογάν: Η Άγκυρα ενημερώθηκε για την αποχώρηση των YPG από τη μεθόριο με τη Συρία

Ρώσοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τις τουρκικές αρχές ότι η πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας αποσύρθηκε από τη ζώνη των συνόρων εντός της διορίας των 150 ωρών που τους είχε δοθεί από την Άγκυρα και τη Μόσχα, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας από την Άγκυρα, σε μια εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων για το θέμα της Συρίας θα συνεχιστούν.

Λίγο νωρίτερα,

το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε γνωστό ότι οι YPG ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Ένας σύμβουλος του Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα εξακριβώσει εάν αυτό αληθεύει μέσω των κοινών περιπολιών με τους Ρώσους στην περιοχή.

Δεν έχει διευκρινιστεί το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν αυτές οι περιπολίες. Πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ακόμη και αύριο Τετάρτη.

Η Τουρκία σταμάτησε τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης», που είχε ξεκινήσει στις 9 Οκτωβρίου εναντίον των YPG στα ανατολικά του Ευφράτη, μετά τις δύο συμφωνίες που διαπραγματεύτηκε ξεχωριστά με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και οι οποίες προβλέπουν την αποχώρηση των Κούρδων από τη ζώνη στην οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας».

«Δεν είμαστε εκεί κάτω για να παραμείνουμε. Έχουμε μόνο έναν στόχο, είμαστε εκεί για να εκκαθαρίσουμε (τη ζώνη) από τις τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε σήμερα ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απειλήσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα επαναληφθούν αν οι YPG δεν αποσυρθούν από την περιοχή.

Έξι στρατιώτες του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία

Έξι στρατιώτες του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν από «πυρά πυροβολικού» και ένας «εκτελέσθηκε» από Σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν τον τουρκικό στρατό σε συγκρούσεις έξω από το χωριό Αλ-Ασαντίγια που βρίσκεται κοντά στα σύρο-τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επίσης το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο κουρδικές πηγές, μετέδωσε ότι κατά την διάρκεια των συγκρούσεων ο τουρκικός στρατός και φιλοτουρκικές ένοπλες συριακές ομάδες αιχμαλώτισαν 14 Σύρους στρατιώτες στην κατοικημένη περιοχή Τελ –Ταμέρ.

Νωρίτερα σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia είχε μεταδώσει ότι στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας φαίνεται να έλαβαν χώρα οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ τμημάτων του συριακού κυβερνητικού στρατού και του τουρκικού στρατού.

Στις 13 Οκτωβρίου το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA είχε μεταδώσει ότι η Δαμασκός σε συμφωνία με τους Κούρδους έστειλε στρατό στην βόρεια Συρία για να αναχαιτίσει τον τουρκικό στρατό. Στις μέρες που ακολούθησαν ο συριακός κυβερνητικός στρατός κατέλαβε χωρίς μάχες μια σειρά πόλεις και χωριά που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές. Μεταξύ τους οι πόλεις Τάμπκα, Μάνμπιτζ , Ράκα και Κομπάνι. Στις 17 Οκτωβρίου τμήματα του συριακού στρατού έφθασαν στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 43 ύποπτα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 43 ανθρώπους που θεωρούνται ύποπτοι ότι είναι μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και ότι σχεδίαζαν επιθέσεις στοχοθετώντας τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της Τουρκίας σήμερα, ανακοίνωσαν η αστυνομία και κρατικά ΜΜΕ.

Οι ύποπτοι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη και την επαρχία της Προύσας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της αστυνομίας και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu.

Οι αρχές πιστεύουν ότι οι τρεις από τους υπόπτους σχεδίαζαν μια επίθεση με στόχο της εκδηλώσεις για την Ημέρα της Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνελήφθησαν σήμερα, μεταδίδει το Anadolu.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μονάδες της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών διαπίστωσαν ότι οι ύποπτοι βρίσκονταν σε επαφή με ανθρώπους, οι οποίοι θα τους παρείχαν υλικοτεχνική υποδομή για την επίθεση.

Το Anadolu μετέδωσε ότι άλλα 26 φερόμενα ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθησαν στην Προύσα σήμερα. Οι 12 εξ αυτών ήταν συριακής υπηκοότητας και έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την απέλασή τους. Οι υπόλοιποι 14 ύποπτοι κρατούνται από τις αστυνομικές αρχές, προστίθεται.

Αργότερα, η τουρκική αστυνομία γνωστοποίησε ότι επιπλέον 14 ύποπτοι τζιχαντιστές, οι τρεις εκ των οποίων τουρκικής υπηκοότητας, τέθηκαν υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη. Διευκρίνισε ότι οι ύποπτοι σχεδίαζαν να διαπράξουν μια επίθεση κατά τη διάρκεια των εορτασμών στην Κωνσταντινούπολη, στον απόηχο του θανάτου του ηγέτη του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι, δεν υπεισήλθε, ωστόσο, σε λεπτομέρειες.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Άγκυρα, YPG, Συρία,erntogan, agkyra, YPG, syria