Πώς ο Ερντογάν με τις δηλώσεις του βοηθά τη Μέρκελ και βλάπτει τον Σουλτς

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει τις γερμανικές εκλογές -αλλά όχι με τον τρόπο που ήλπιζε. Ατυχώς, η έκκληση του Ερντογάν σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν κανένα από τα σημαντικότερα κόμματα της Γερμανίας - ούτε τους Πράσινους - θα μπορούσε να βοηθήσει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συγκρούστηκε επανειλημμένα

σε μια σειρά διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Ενώ η συντηρητική καγκελάριος δεν είχε ποτέ μεγάλη υποστήριξη στους Γερμανούς τουρκικής εθνικότητας, το SPD του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου της Μάρτιν Σουλτς ήταν παραδοσιακά το πολιτικό "σπίτι" της κοινότητας - γι' αυτό θα δεχόταν ισχυρότερο πλήγμα αν πολλοί Γερμανοί Τούρκοι λάβουν υπόψη την έκκληση του Ερντογάν. "Είναι αλήθεια ότι οι Γερμανοί με τουρκική καταγωγή τείνουν να ψηφίζουν τα αριστερά κόμματα, παρόλο που η διάκριση δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη τα τελευταία δύο χρόνια", δήλωσε ο Νιλς Άνεν, ένας Γερμανός βουλευτής και ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων την ομάδα του SPD στην Μπούντεσταγκ.
Δεν θα ακολουθήσει κάθε γερμανός τουρκικής καταγωγής τυφλά την έκκληση του Ερντογάν, ανέφερε ο Ανεν, προσθέτοντας ότι "στη Γερμανία, οι ψήφοι δεν δίνονται 'μαζικά και δεν αποφασίζεται στο εξωτερικό ποιος θα ψηφίσει ποιον". Είπε επίσης ότι οι Γερμανοί πολιτικοί δεν πρέπει να σκεφτούν την πολιτική του κόμματος όσον αφορά τη συμπεριφορά του Ερντογάν, αλλά το πώς πρέπει να ανταποκριθεί η Γερμανία σε επανειλημμένες επιθέσεις από την Άγκυρα.

Αυξανόμενη ένταση

Μεταξύ των 61,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Γερμανίας, λίγοι περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Γερμανοί Τούρκοι μοιάζουν ελάχιστοι με την πρώτη ματιά. Αλλά αυτές οι σχετικά μικρές ομάδες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι τουρκικής καταγωγής όχι μόνο θα κατέστρεφαν το ποσοστό ψήφων του SPD, αλλά και τις επιλογές των συνασπισμών μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ αναμένεται να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης, αλλά οι εταίροι τους θα καθοριστούν με μικρές διαφορές, ενώ περισσότερα κόμματα από ποτέ αναμένεται να εισέλθουν φέτος στο γερμανικό κοινοβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο και εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας σχετικά με τις συλλήψεις γερμανών ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ο Ερντογάν ξεκίνησε επίθεση εναντίον των συντηρητικών της Μέρκελ, του Σουλτς και των Πρασίνων την περασμένη Παρασκευή, αποκαλώντας τους "εχθρούς της Τουρκίας" και ζητώντας από τους συμπατριώτες του να μην τους ψηφίσουν.

Η παρέμβασή του προκάλεσε οργή στους Γερμανούς πολιτικούς, οι οποίοι εξοργίστηκαν ακόμα περισσότερο την επόμενη μέρα, όταν ο συγγραφέας Ντογκάν Ακανλί, γερμανός πολίτης τουρκικής καταγωγής και γνωστός επικριτής του Τούρκου προέδρου, συνελήφθη στην Ισπανία λόγω αίτησης έκδοσης της Τουρκίας στην Interpol. Η Μέρκελ απάντησε από μια εκδήλωση της προεκλογικής της εκστρατείας το ίδιο βράδυ, δηλώνοντας ότι η Γερμανία "δεν θα επέτρεπε καμία παρέμβαση" στις εκλογές και δεν θα "επιτρέψει σε κανέναν, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ερντογάν, να επηρεάσει το δικαίωμα των γερμανών μας πολιτών, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, να ψηφίσουν ελεύθερα".

Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ του SPD έκανε μια ανάλογη παρατήρηση, λέγοντας ότι το Βερολίνο δεν θα ανεχθεί καμία τουρκική εμπλοκή στη γερμανική πολιτική. Ο Ερντογάν αποκρίθηκε γρήγορα, λέγοντας στον Γκάμπριελ ότι πρέπει να "γνωρίζετε τα όριά σας" επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς τους Γερμανούς Τούρκους να "διδάξουν [στα κόμματα] ένα μάθημα στις γερμανικές εκλογές". Ο Ανεν, μέλος του SPD, δήλωσε ότι "η Γερμανία δεν πρέπει να προκαλεί, αλλά ταυτόχρονα η Γερμανία πρέπει επίσης να αποκρούσει τις επιθέσεις με αποφασιστικότητα - και αυτό κάναμε".

Υπό την προστασία του Σμιτ

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, το SPD στήριξε τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία - που πλέον ξεπερνούν τα 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους - με την εικόνα του ως υποστηρικτής της εργατικής τάξης που απευθύνεται σε πολλούς μέσα στην κοινότητα που δεν αισθάνθηκαν ποτέ πλήρως αποδεκτοί από τον πυρήνα της γερμανικής κοινωνίας. "Ο Χέλμουτ Σμιτ εξακολουθεί να θεωρείται ο 'πατέρας' των Τούρκων στη Γερμανία", δήλωσε ο Ουμούτ Καρακάς, διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων του Βερολίνου Data 4U, αναφερόμενος στον πρώην καγκελάριο του SPD που προώθησε - αν και με περιορισμένη επιτυχία - την καλύτερη ενσωμάτωση των Τούρκων "Gastarbeiter" κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας του από το 1974 έως το 1982.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εθνικών εκλογών το 2013, σχεδόν τα δύο τρίτα των γερμανών Τούρκων ψηφοφόρων ψήφισαν τους Σοσιαλδημοκράτες, σε σύγκριση με το μόλις 25,7 τοις εκατό που το κόμμα σημείωσε συνολικά τις εκλογές, σύμφωνα με έρευνα της Data 4U, η οποία ειδικεύεται στην έρευνα των Γερμανών Τούρκων και άλλες εθνοτικών μειονοτήτων. Ταυτόχρονα, οι συντηρητικοί της Μέρκελ -οι οποίοι κατέληξαν να κερδίσουν τις εκλογές με 41,5 τοις εκατό των ψήφων- κέρδισαν μόνο 7 τοις εκατό από τους Τούρκους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Πολιτική αποξένωση

Ωστόσο, ορισμένοι Γερμανοί Τούρκοι ψηφοφόροι αποξενώθηκαν από τα γερμανικά πολιτικά κόμματα πολύ πριν από την επέμβαση του Ερντογάν, λόγω μιας σειράς γεγονότων, μεταξύ των οποίων η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου το 2016 να κηρύξει γενοκτονία τις δολοφονίες των Αρμενίων στην Οθωμανική εποχή, δήλωσε ο Καρακάς.

Επηρεασμένο από τα τουρκικά κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία έχουν ιδιαίτερα υψηλή κατανάλωση στους Γερμανούς Τούρκους, το συναίσθημα της κοινότητας, να θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας πολίτες στη Γερμανία, ενισχύθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. "Η αίσθηση είναι ότι, ως Τούρκοι, ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν πραγματικά σε ισότιμη βάση".

Ο Ανεν του SPD συμφώνησε ότι -ανεξάρτητα από τη συζήτηση που προκάλεσε το σχόλιο του Ερντογάν- η Γερμανία έπρεπε να εξετάσει με κριτικό πνεύμα τις προσπάθειες ένταξής τους και να καταστεί καλύτερη η συμμετοχή των Γερμανών Τούρκων στην πολιτική διαδικασία. "Πρέπει να επισημάνουμε στους Γερμανούς πολίτες μας με καταγωγή από την Τουρκία, ότι αποτελούν μέρος της χώρας μας και της κοινωνίας μας", δήλωσε. "Έχουν τη θέση τους εδώ, και δεν πρέπει να εντυπωσιάζονται από τη διχαστική πολιτική του κ. Ερντογάν".

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα