Πώς η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας θα πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας

Η ισπανική κυβέρνηση θα καταργήσει την αποσχιστική ηγεσία της Καταλονίας και θα υποχρεώσει την περιοχή σε νέες εκλογές, όπως αποφάσισε το Σάββατο, μία πρωτοφανής κίνηση στην οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει για να αποτρέψει την αυτονόμηση της περιοχής. Ιδού ο τρόπος με τον οποίο η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναλάβει τις εξουσίες για μία περίοδο έξι μηνών, έως ότου πραγματοποιηθούν περιφερειακές εκλογές,

όπως ορίζεται σε πρόταση προς την άνω Βουλή της Γερουσίας. Τα μέτρα διατυπώθηκαν βάσει μιας συνταγματικής διάταξης που δεν είχε ποτέ χρησιμοποιηθεί κατά τα 40 έτη δημοκρατίας της Ισπανίας.

Άμεση εξουσία

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ζητά την εξουσιοδότηση να διαλύσει την περιφερειακή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόντ, και του αναπληρωτή της Οριόλ Ζουνκέρας, σημαντικών προσωπικοτήτων στο κίνημα της ανεξαρτησίας, οι οποίοι διοργάνωσαν το λαϊκό δημοψήφισμα για την απόσχιση την 1η Οκτωβρίου, ενάντια στη βούληση της Μαδρίτης.

Τα υπουργεία της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν την περιφερειακή διοίκηση μέχρι να ζητήσουν νέες εκλογές εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος της άμεσης κυβέρνησης.

Το Σάββατο, ο Ραχόι δήλωσε ότι ήθελε να ζητήσει εκλογές "μόλις επιστρέψουμε στην θεσμική κανονικότητα". Το κοινοβούλιο της Καταλονίας θα διατηρήσει έναν αντιπροσωπευτικό ρόλο, αλλά η κυβέρνηση θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη φορέων που έχουν επιλεγεί ή δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό από τη Μαδρίτη.

Αστυνομία

Οι νέοι αξιωματούχοι θα αναλάβουν τον έλεγχο της περιφερειακής αστυνομίας Mossos d'Esquadra, η οποία έχει εμπλακεί στη διαμάχη σχετικά με την ανεξαρτησία μετά από την αδυναμία της να αναστείλει το δημοψήφισμα ή να προστατέψει την εθνική αστυνομία που έφτασε στην περιοχή για να παράσχει πρόσθετη ασφάλεια. Η Mossos, ο αρχηγός της οποίας διερευνάται για κατηγορίες περί υποκίνησης μίσους, θα πρέπει να ενεργήσει με άμεσες εντολές από τους νέους αρχηγούς του. Εάν κριθεί απαραίτητο, οι αξιωματικοί της Mossos μπορεί να αντικατασταθούν από την εθνική αστυνομία.

Οικονομία

Το Υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη αυξήσει τον έλεγχο των περιφερειακών οικονομικών, για να εμποδίσει τη χρήση κρατικών κονδυλίων για την οργάνωση της απόσχισης και ξεκίνησε να πληρώνει άμεσα για βασικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η Μαδρίτη διατηρεί τον δημοσιονομικό έλεγχο.

Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης

Η ευρέως δημοφιλής δημόσια τηλεόραση της Καταλονίας TV3 θα τεθεί υπό κεντρικό έλεγχο. Η πρόταση της Μαδρίτης προς τη Γερουσία αναφέρει ότι αυτό θα διασφαλίσει ότι οι πληροφορίες που διαβιβάζονται είναι "αληθείς, αντικειμενικές και ισορροπημένες, σύμφωνα με τον πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την εδαφική ισορροπία".

Επίσημη έγκριση

Η Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι έχει την πλειοψηφία, θα ψηφίσει την πρόταση στις 27 Οκτωβρίου. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα των Σοσιαλιστών και το Ciudadanos υποστηρίζουν τον Ραχόι. Αφού εγκριθούν τα μέτρα, μπορούν να ενεργοποιηθούν αμέσως ή να τεθούν σε αναμονή για να εφαρμοστούν στο μέλλον. Ο Πουτζδεμόντ θα μπορούσε να ζητήσει και ο ίδιος εκλογές πριν τεθεί σε ενέργεια το σχέδιο της κυβέρνησης, οπότε δεν θα εφαρμοστεί κανένας άμεσος κανόνας.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα