Πώς μπορεί ο κόσμος να απαντήσει στη Βόρεια Κορέα, εκτός από τη στρατιωτική δράση;

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε για μία ακόμη φορά, αλλά, καθώς υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων, ενώ ο Κιμ συνεχίζει να απειλεί, η καλύτερη πορεία δράσης είναι ασαφής.

Μέσα στο κύμα 14 δοκιμών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα φέτος, η πυροδότηση ενός πυραύλου πάνω από την ηπειρωτική Ιαπωνία τη Δευτέρα αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πώς ο υπόλοιπος

κόσμος μπορεί να δώσει μια εξίσου ισχυρή απάντηση, εκτός από τη στρατιωτική δράση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε την Τρίτη, καταδικάζοντας ομόφωνα την Πιονγκγιάνγκ, αλλά η Κίνα έχει ήδη ψηφίσει για την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων στο μέγιστο σημείο που ο ΟΗΕ συλλογικά και η Κίνα συγκεκριμένα θα βρουν πολιτικά ανεκτές.

Τον Αύγουστο, ως απάντηση στις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, η Κίνα επέτρεψε στον ΟΗΕ να απαγορεύσει τις βορειοκορεατικές εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου, σιδηρομεταλλεύματος, μολύβδου και θαλασσινών. Απαγόρευσε επίσης στις χώρες να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων στη Βόρειο Κορέα που εργάζονται στο εξωτερικό, ενώ έθεσε απαγορεύσεις νέων κοινοπραξιών με τη Βόρεια Κορέα. Εννέα άτομα και τέσσερις οντότητες προστέθηκαν σε μια μαύρη λίστα των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της κύριας τράπεζας συναλλάγματος της Βόρειας Κορέας.

Αυτά τα μέτρα μπορεί να έχουν ακόμα "πολύ μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο", όπως τουίταρε ο Ντόναλντ Τραμπ την εποχή εκείνη. Αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερο από το χρόνο που χρειάζεται για να στείλει ένα tweet, για να παγώσουν οι κυρώσεις την οικονομία ενός έθνους, πόσο μάλλον να αλλάξουν τον πολιτικό συλλογισμό του δικτατορικού ηγέτη.

Η Βόρεια Κορέα έχει υποστεί κάποια μορφή κυρώσεων από το 2006 και έχει βρει τρόπους να ασχοληθεί με πολλά μέτρα. Ωστόσο, το πακέτο του Αυγούστου, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την Κίνα, έχει ως στόχο να μειώσει τα έσοδα 3 δισ. δολ. από εξαγωγές της Βόρειας Κορέας κατά ένα τρίτο.

Το μόνο σοβαρότερο συλλογικό οικονομικό μέτρο στην ατζέντα είναι η απαγόρευση εξαγωγής ενέργειας στη Βόρεια Κορέα, μέτρο στο οποίο ανέκαθεν ήταν αντίθετη η Κίνα, λέγοντας ότι θα αποσταθεροποιήσει το βορειοκορεατικό καθεστώς με απρόβλεπτα επικίνδυνους τρόπους και θα δημιουργήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Κίνα. Το Πεκίνο δήλωσε εδώ και καιρό ότι η κατάρρευση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, που πιθανώς οδηγεί στην αναγκαστική επανένωση της κορεατικής χερσονήσου, είναι εκτός ατζέντας. Αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει το να ασκείται περισσότερη πίεση στην Κίνα να κάνει περισσότερα.

Οι περιφερειακοί ηγέτες, όπως ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ, απαίτησαν από την Κίνα να "επιταχύνει την πίεση" σε απάντηση της τελευταίας εκτόξευσης πυραύλων. "Έχουν καταδικάσει αυτές τις δοκιμές πυραύλων όπως όλοι οι άλλοι, αλλά με τη μοναδική επιρροή έρχεται και η μοναδική ευθύνη", είπε. Η Κίνα δεν συμφωνεί, υποστηρίζοντας ότι παράλληλα με τις κυρώσεις πρέπει να υπάρχει κάποια διπλωματία.

Ελλείψει ενοποιημένων περαιτέρω κυρώσεων, οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μπορούν να συνεχίσουν να επιβάλλουν επιμέρους κυρώσεις. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα στοχεύσει 10 οντότητες και έξι άτομα, κυρίως Ρώσους και Κινέζους, που κρίθηκε ότι βοηθούν τους Βορειοκορεάτες που είναι ήδη υπό κυρώσεις. Τα μέτρα έγιναν δεκτά με οργή στην Κίνα και θεωρήθηκαν εισβολή στην κυριαρχία της. Ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου Εντ Ρόις, ο οποίος μίλησε από τη Νότια Κορέα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να ακολουθήσουν μονομερή βήματα, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν να προσφερθεί στις διεθνείς τράπεζες που κάνουν επιχειρήσεις με τη Βόρεια Κορέα μια ευθεία επιλογή μεταξύ πτώχευσης και δέσμευσης των λογαριασμών της Βόρειας Κορέας.

Αλλά η εκτόξευση του πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία φέρνει επίσης στο προσκήνιο και περαιτέρω στρατιωτικές επιλογές. Μια επιλογή είναι να ρίξει έναν πύραυλο κρουζ Tomahawk πάνω από τη Βόρεια Κορέα και απευθείας πάνω από την Πιονγκγιάνγκ για να δείξει ότι και οι δύο μπορούν να κάνουν απειλητικές χειρονομίες. Το κόμμα της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας υποστηρίζει τώρα πυρηνικά όπλα στο νότο. Στο Λονδίνο, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της RUSI, Μάλκολμ Τσάλμερς, προτρέπει την Τερέζα Μέι να αντιμετωπίσει σοβαρότερα την απειλή μιας προληπτικής επίθεσης του Τραμπ στη Βόρεια Κορέα και να σκεφθεί ποια θα είναι η απάντηση της Βρετανίας. "Οι πιέσεις του χρόνου που δημιουργούνται τώρα από τις τεχνικές προόδους της Βόρειας Κορέας, μαζί με την ασταθή και παρορμητική προσωπικότητα του Τραμπ, είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός", προειδοποίησε σε ένα έγγραφο αυτό το μήνα.

Πάνω απ' όλα, οι εταίροι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα επιδιώξουν πιο συνεπή μηνύματα από τη διοίκηση Τραμπ. Ο Τραμο έκανε την επίλυση του θέματος της Βόρειας Κορέας ένα από τα καθοριστικά ζητήματα της προεδρικής του ατζέντας, αλλά δεν έχει κανένα ξεκάθαρο σχέδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο διορισμός ενός πρεσβευτή στη Σεούλ θα ήταν ένα ξεκίνημα. Οι απειλές "πυρ και μανίας" από τον Τραμπ, τις οποίες ακολούθησε μια προσφορά για συνομιλίες από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, αφήνουν αμηχανία στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα και είναι επιρρεπείς σε ψευδείς υπολογισμούς. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Τίλερσον δήλωσε ότι η πρόσφατη έλλειψη βορειοκορεατικών δοκιμών πυραύλων μπορεί να είναι το σημάδι που έψαχνε. Τώρα μια προσφορά συνομιλιών θα μοιάζει με ανταμοιβή για τον εκφοβισμό της Ιαπωνίας.

Ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ, αρμόδιος για τη Βόρεια Κορέα, Τζόζεφ Ντε Τόμας, δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται από τη διοίκηση Τραμπ είναι μια "πολύ σαφής πολιτική αποτροπής - όχι το είδος του λέω κάτι μια μέρα και στη συνέχεια λέω το αντίθετο την επόμενη μέρα". Είπε ότι η Βόρεια Κορέα εκτιμά τελικά τη δική της δύναμη και την ίδια της την επιβίωση. Σε κάποιο σημείο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος που θα διασφαλιστεί είναι εάν είχε πυρηνικά όπλα με τα οποία θα μπορούσε να επιτύχει αμερικανικούς στόχους.

Η άλλη ανάλυση -που υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και την Κίνα- είναι ότι η Βόρεια Κορέα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει έναν αγώνα πυρηνικών εξοπλισμών και ότι η επανειλημμένη δοκιμή πυραύλων αποσκοπεί στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει πρόθεση να εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους πρώτη. Ωστόσο, μετά από πέντε πυρηνικές δοκιμές και δύο επιτυχημένες εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η ευκαιρία να εμποδίσουν την Βόρεια Κορέα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν τις ΗΠΑ μπορεί να έχει τελειώσει.
Εν ολίγοις, η εποχή των καλών επιλογών σύντομα τελειώνει.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα