Πολύ Megaλο (το χρέος) για να ζήσει....

Εξαιρετικά προβληματισμένοι περιφέρονται στις αίθουσες των Δ.Σ. και της Γενικής Συνέλευσης οι μέτοχοι της Τηλέτυπος, εταιρεία που λειτουργεί το Mega από τη γέννησή του, εν έτει 1989.

Με διαφορετικό οικονομικό εκτόπισμα και προσδοκίες παραμονής στα ΜΜΕ κάθε μέτοχος επιχειρεί να κάνει ρεζερβέ στην επόμενη ημέρα του μηντιακού στερεώματος με τον Γ.Βαρδινογιάννη να ψάχνεται και εκτός Mega

και τους Σταύρο Ψυχάρη (ΔΟΛ) και Φώτη Μπόμπολα (Πήγασος) να προσπαθούν να επιβάλλουν τους ανθρώπους τους με μειοψηφικά πακέτα (Θ.Φιλιππόπουλο των Αττικών Εκδόσεων και Δ.Μάρη της 24Media, αντίστοιχα).

Η κατάσταση είναι ζοφερή και η αναζήτηση των 15 εκατ. ευρώ για την περιβόητη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου συνιστά την κορυφή του παγόβουνου μιας και το κανάλι δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις και τους όρους που θα θέσει – όπως διαρρέεται αρμοδίως – η κυβέρνηση για τη διαγωνιστική διαδικασία των 3 ή 4 αδειών.

Αν και εφόσον ισχύσει έστω ελαστικά το κριτήριο της βιωσιμότητας, τότε το Mega θεωρείται βέβαιο ότι θα μείνει μετεξεταστέο: Από το 2008 έως σήμερα ο δανεισμός του συνιστά το μοναδικό σωσίβιο επιβίωσης των ανθρώπων του που από 652 έχουν μειωθεί στους 475 (-27%).

Ο δανεισμός, για να ακριβολογούμε έχει αυξηθεί κατά 107% ήτοι από 59 εκατ. ευρώ στα 121 εκατ. ευρώ με τις συστημικές τράπεζες να έχουν αποδεχθεί ως εγγύηση τα περιουσιακά στοιχεία του καναλιού που δεν είναι άλλα από τον εξοπλισμό του, τα δικαιώματα των σήριαλ και φυσικά το brand name.

Τα έσοδα του καναλιού συνιστούν τον καθρέπτη της οικονομικής του κατάρρευσης. Από τα 169 εκατ. ευρώ το 2008 έπεσαν στα -62 εκατ. ευρώ, σε αλλεπάλληλες ζημιογόνες χρήσεις που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν.

Οι εταιρείες που μετέχουν στην Τηλέτυπος, τουλάχιστον οι δύο εκδοτικοί οργανισμοί Πήγασος και ΔΟΛ, φαίνεται ότι πνέουν τα λοίσθια αν πάρουμε στα σοβαρά όσα είπε την Πέμπτη το απόγευμα στα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ο Φώτης Μπόμπολας: «Θα εκπλαγείτε, θα τρίβετε τα μάτια σας με αυτά που θα συμβούν στα ΜΜΕ έως το Φθινόπωρο, δεν αποκλείεται να κλείσουν δύο μεγάλα μαγαζιά». Το δικό του έχει αποχωριστεί ήδη το 62% των εργαζομένων του από το 2008 (από 1.651 σε 630 άτομα) ενώ του ΔΟΛ το 51% (1.709 έναντι 829). Ο δανεισμός της οικογένειας Μπόμπολα στο συγκρότημα του ΕΘΝΟΥΣ έχει αυξηθεί κατά 485% (!!!) ήτοι από 45 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκε στα 263 εκατ. ευρώ. Στον ΔΟΛ η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη (από 115 εκατ. ευρώ στα 136 εκατ. ευρώ).

Με τι πρόσωπο θα διεκδικήσουν άδεια στη νέα εποχή που ευαγγελίζεται ο κ. Τσίπρας για «καθαρά» κανάλια χωρίς βάρη και δουλείες από το παρελθόν; Πως θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν το κριτήριο της βιωσιμότητας αν δεν έχουν α. τη στήριξη των τραπεζών και β. τη στήριξη της οικογένειας Βαρδινογιάννη που ξενο-κοιτάζει σε άλλες εναλλακτικές προκειμένου να πιάσει στασίδι στην επόμενη ημέρα;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα