Πωλητήριο στον ΟΠΑΠ και φόρος στα κέρδη

 Ξεκινά και επισήμως η διαδικασία πώλησης του 29% του ΟΠΑΠ μετά τη χθεσινή σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συμφωνία με την Κομισιόν, η οποία προβλέπει υψηλότερη φορολόγηση των μικτών κερδών του ΟΠΑΠ αλλά και φορολόγηση των κερδών των παικτών με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ.

Η συμφωνία αποτελούσε προϋπόθεση

για να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 29% του οργανισμού, αλλά προκάλεσε «βουτιά» στην τιμή της μετοχής του στο Χρηματιστήριο Αθηνών (έκλεισε στα 4,310 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 18,37%.), καθώς προβλέπεται να συμπιέσει την κερδοφορία του ΟΠΑΠ λόγω της αύξησης της φορολόγησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μείωση αυτή θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Ενδεικτικά, η UBS σε έκθεσή της με τίτλο «Τα νέα από τη φορολόγηση στον ΟΠΑΠ μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες» κάνει λόγο για επιβάρυνση του ΟΠΑΠ κατά 350 εκατ. ευρώ και υποστηρίζει ότι «τέτοιου μεγέθους φορολόγηση θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο cash flow της εταιρίας». Πάντως, εκτιμάται ότι με τη συμφωνία αυτή το Ελληνικό Δημόσιο υπερκαλύπτει τις απώλειες που θα υποστούν τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του 29% του οργανισμού εξαιτίας του νέου φορολογικού καθεστώτος, καθώς αυτό υπολογίζεται ότι θα αποφέρει πολύ περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τους όρους της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΠΑΠ και η σχετική διεθνής διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Η προεπιλογή των υποψηφίων θα γίνει με χρηματοοικονομικά κριτήρια.

Οσον αφορά στη συμφωνία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, η χώρα μας συμφώνησε με την Κομισιόν να εναρμονίσει τη φορολογία στην αγορά παιγνίων. Είχαν προηγηθεί σχετικές προσφυγές διεθνών ανταγωνιστών του ΟΠΑΠ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

Από 1ης.1.2013 τα κέρδη των παικτών από τα παίγνια του ΟΠΑΠ θα φορολογούνται ανεξαρτήτως ύψους με 10%, όπως προβλέπεται και για τα κέρδη των παικτών από παίγνια στο Διαδίκτυο και στα παιγνιομηχανήματα. Συνεπώς, ακόμη και για μικροκέρδη της τάξεως των 0,5 ή των 50 ευρώ από το Λόττο, το Τζόκερ ή το «Πάμε Στοίχημα» θα παρακρατείται το 10%. Με το σημερινό καθεστώς, κέρδη έως 100 ευρώ είναι αφορολόγητα.Από 1ης.1.2013 και μέχρι τη 12η.10.2020 το Ελληνικό Δημόσιο θα μετέχει στα έσοδα του ΟΠΑΠ σε ποσοστό 30% επί του μικτού κέρδους από τα παιχνίδια του.Από 13ης.10.2020 μέχρι και τη 12η.10.2030 η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη θα είναι 5%.Αν τα έσοδα του ΟΠΑΠ από παιγνιομηχανήματα («φρουτάκια») υπερβούν ορισμένα όρια, το ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη του ΟΠΑΠ από τη σχετική δραστηριότητα θα αυξάνεται από το προβλεπόμενο σήμερα ποσοστό 30% κλιμακωτά και μέχρι το 35% κατ’ ανώτατο όριο.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται και η αποκρατικοποίηση των Κρατικών Λαχείων. Χθες το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το τελικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης και τα τρία ενδι

Keywords
Τυχαία Θέματα