“Τόξο αστάθειας” από τη Βόρειο Αφρική έως το Αφγανιστάν

Ανοιχτά είναι όλα τα σοβαρά θέματα παγκοσμίως, οι διεθνείς εξελίξεις τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ τη στιγμή που σταδικά διαμορφώνεται ο νέος, πολυπολικός κόσμος, ένα “Τόξο αστάθειας” κάνει την εμφάνισή του από τη Β.Αφρική έως την Ασία, σημειώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κ.Λαβρόφ.

\

«Σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης και της περιοχής της Ασίας, συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετές προκλήσεις και απειλές. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η δημιουργία ενός είδους «Τόξου αστάθειας», από τη Βόρεια Αφρική μέχρι το Αφγανιστάν», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των

χωρών μελών της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), που ήταν αφιερωμένη στην 20η επέτειο της ύπαρξης του φορέα.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ επίσης, αναφερόμενος στις σοβαρές, όπως τις χαρακτήρισε, ποιοτικές αλλαγές που συντελούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο, σημείωσε ότι «τα γεγονότα της διεθνούς ζωής επιταχύνονται δραματικά και ότι το κύριο χαρακτηριστικό των αλλαγών)είναι η δημιουργία ενός πολυπολικού διεθνούς συστήματος, στο οποίο ο κύριος ρόλος ανήκει στην Ασία». Και βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείψει η ειδική αναφορά στην ταραγμένη χώρα της Κεντρικής Ασίας, το Αφγανιστάν και ειδικότερα στα αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά σχέδια γι’αυτήν.

Οι ξένες βάσεις φεύγουν για να μείνουν

Ειδικότερα,  ο κ.Λαβρόφ χαρακτήρισε ως αντιφατικό να παραμένουν οι ξένες βάσεις στο Αφγανιστάν, τη στιγμή που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι θα αποσύρουν από τη χώρα τα στρατευμάτά τους το 2014.

«Δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη χώρα -είπε- ιδίως όταν έχουμε αντιφατικές δηλώσεις για  σχέδια ξένης στρατιωτικής παρουσίας. Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι δηλώσεις, ότι ενώ τα ξένα στρατεύματα θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν το 2014, οι ξένες βάσεις θα  παραμείνουν εκεί. Πρέπει να ξεκαθαριστεί: Εξετελέσθη η αντιτρομοκρατική αποστολή εκεί ή όχι; Υπάρχουν αμφιβολίες γι’αυτό; ‘Η η παραμονή των βάσεων έχει κάποιον άλλο σκοπό, άσχετο με το Αφγανιστάν;». Και κατέληξε ο υπουργός: «Ο στόχος μας είναι κοινός. Ενα ειρηνικό Αφγανιστάν, το οποίο να ευημερεί. Μια χώρα που δεν θα αποτελεί τρομοκρατική απειλή ή απειλή από την εξαγωγή ναρκωτικών για τους γείτονες και για ολόκληρο τον κόσμο».

Ο κ.Λαβρόφ επίσης, απαίτησε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε  όλα τα σχέδια που εξυφαίνονται για το Αφγανιστάν. «Πολύ περισσότερο, που η εντολή για ξένη παρουσία εκεί, έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πιστεύω, ότι ο μηχανισμός της CICA θα μπορούσε να προωθήσει μια τέτοια διαφάνεια», πρόσθεσε.

Ως γνωστόν, στο Αφγανιστάν βρίσκεται ένα πολυεθνικό στρατιωτικό σώμα, το οποίο διοικείται από ανώτατους αξιωματικούς  των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα της ISAF. Τα κύρια καθήκοντα των δύο σωμάτων, σύμφωνα με τη διοίκηση τους, είναι η εξουδετέρωση των «Ταλιμπάν» και της «Αλ Κάϊντα». Η τελική απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2

Keywords
Τυχαία Θέματα