Πολιτικό σκηνικό σε ρυθμούς Συμφωνίας των Πρεσπών

Ευθεία ταλάντωση στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού προκαλεί η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς με το άκουσμα του…αρχιμηνιά και αρχιχρονιά το ρολόι των εξελίξεων σε Αθήνα και Σκόπια θα ξεκινήσει να μετράει αντίστροφα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου

εξακολουθούν να προκαλούν "πονοκέφαλο" στο Μέγαρο Μαξίμου, με δηλώσεις που ιονίζουν το περιβάλλον της συμπόρευσης, τη στιγμή που το οικοσύστημα καλείται να διαχειριστεί παράλληλες οπτικές και πολιτικά "θέλω", που φέρνουν το "διαζύγιο" ακόμα πιο κοντά, από τη στιγμή κατά την οποία στην εξίσωση μπαίνει εμφατικά ο παράγοντας επιβίωσης στις επόμενες εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις κινήσεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου.

Οι απανωτές δηλώσεις από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων δείχνουν σαφώς την πρόθεση για μία ύστατη προσπάθεια "μπετοναρίσματος" του εκλογικού τους κοινού, με στόχο το όριο του 3% και την είσοδο στην επόμενη Βουλή. Κοντά στα…χτυπήματα του προέδρου του κόμματος και υπουργού Εθνικής Άμυνας, προστίθενται αναφορές, όπως αυτή του κ. Σγουρίδη, που προκαλούν έντονη νευρικότητα. "Με το που θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση και από την κυβερνητική πλειοψηφία. Το deadline είναι όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, τότε τελειώνουν τα πάντα για εμάς σε σχέση με αυτή την κυβέρνηση που έχει κάνει σπουδαίο έργο. Έχουμε πρωθυπουργικό σύστημα και επομένως ο πρωθυπουργός έχει διάφορες επιλογές για το πώς θα συνεχίσει μετά τη δική μας αποχώρηση. Θα καταψηφίσουμε πρόταση μομφής που ενδεχομένως θα καταθέσει η ΝΔ που μιλά για κακή συμφωνία, ενώ εμείς είμαστε αντίθετοι στη σύνθετη ονομασία. Ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα δώσουμε στην κυβέρνηση. Στη συμφωνία των Πρεσπών θα υπάρξει κομματική πειθαρχία. Είναι το μόνο θέμα για το οποίο ο Πάνος Καμμένος ζητά κομματική πειθαρχία. Όποιος δεν καταψηφίσει θα διαγραφεί", δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η υπενθύμιση της κομματικής πειθαρχίας είναι το ένα δεδομένο. Το έτερο σχετίζεται με το…κλείσιμο του ματιού στο πατριωτικό ακροατήριο του 2015.

Όσο στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν…με νύχια και με δόντια το "151", που θα δώσει αέρα (έστω και λιγοστό) στην κυβέρνηση και δε θα ωθήσει τον κ. Τσίπρα να βγάλει από το συρτάρι του άρον-άρον τους εκλογικούς σχεδιασμούς του, ο σκεπτικισμός για το τι μέλλει γενέσθαι είναι εύλογος. Τη στιγμή που διπλωματικές πηγές έθεταν επί τάπητος νέα δεδομένα, δείχνοντας προς την κατεύθυνση κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο, κύκλοι του κεντρικού στρατηγείου της Ηρώδου Αττικού έκαναν λόγο για ένα σχεδιασμό που δεν αλλάζει. Γεγονός που σημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα έρθει στην Ολομέλεια είτε στο τέλος Φεβρουαρίου, είτε στις αρχές Μαρτίου. Προς το παρόν, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να ζυγίζει τα δεδομένα, έχοντας πάντα στα…ώτα του τις δηλώσεις Καμμένου, οι οποίες, αν μη τι άλλο, παράγουν συνεχή φθορά στο πολιτικό και επικοινωνιακό κεφάλαιο της κυβέρνησης. Εάν ο πρωθυπουργός θελήσει να…τραβήξει κόκκινη γραμμή και να απαλλαγεί από τον κυβερνητικό του εταίρο μία ώρα αρχίτερα, έχοντας προηγουμένως βρει λύση στα…κουκιά που απομένουν για το περιβόητο "151", τότε η κύρωση της Συμφωνίας μπορεί να έρθει ακόμα πιο κοντά. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμα σε ισχύ το μορατόριουμ των δύο μέχρι το Μάρτιο.

"Όχι, δεν θα αφήσουμε εκκρεμότητες στη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε διπλή πλειοψηφία και για την Συμφωνία των Πρεσπών και για την ψήφο εμπιστοσύνης, εάν χρειαστεί", ανέφεραν χθες διπλωματικές πηγές, δείχνοντας πως οι εξελίξεις μπορεί, τελικά, να είναι και άμεσες.

Τη στιγμή που ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται σε περιδίνηση, η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξακολουθούν να αυξάνουν την πίεση προς το Μέγαρο Μαξίμου, διαμηνύοντας, ταυτόχρονα, ότι η "γαλάζια" παράταξη δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ψηφίσει την κύρωση της Συμφωνίας, είτε τώρα ως αντιπολίτευση, είτε αύριο ως κυβέρνηση.

Ελλάδα έχει υπουργό Εξωτερικών μερικής απασχόλησης και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο ειδικά όταν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας παρουσιάζουν την όξυνση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Η Ελλάδα ουσιαστικά δεν έχει υπουργό Εξωτερικών και το κενό αυτό προσπαθεί να το αναπληρώσει ο κ. Καμμένος εκμεταλλευόμενος την αδυναμία του κ. Τσίπρα να επιβάλλει μία ενιαία γραμμή ακόμη και σε τόσο κρίσιμης σημασίας θέματα. Από την άλλη, ο κ. Καμμένος βλέποντας την επικείμενη εκλογική συντριβή του, λέει και κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι με μοναδικό στόχο να κερδίσει ορισμένους επικοινωνιακούς πόντους", σχολιάζουν στην οδό Πειραιώς. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υπενθυμίζουν συνεχώς ότι οι Σκοπιανοί απέκτησαν το δικαίωμα όχι μόνο να αυτοαποκαλούνται αλλά να ονομάζονται και από όλο τον κόσμο "Μακεδόνες" με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος. "Αυτό δεν είναι το μόνο αρνητικό στοιχείο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας. Παράλληλα, ζητάμε από την κυβέρνηση μία σαφή απάντηση για τα επόμενα διαδικαστικά βήματα τα οποία σχεδιάζει να κάνει σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν πρόκειται ούτε να συρθούμε, ούτε να εγκλωβιστούμε από πιθανά διαδικαστικά τερτίπια της κυβέρνησης όσον αφορά στην κύρωση της Συμφωνίας", τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα