"Πόλεμος" Θεοχαρόπουλου- Γεννηματά λόγω Συμφωνίας Πρεσπών

"Φωτιές" άναψε στο ΚΙΝΑΛ η απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου (η οποία έγινε δεκτή από την ΔΗΜΑΡ) να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κ. Γεννηματά η οποία δήλωνε ότι ναι μεν δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες αλλά θα "έχουν κυρώσεις" όσοι την υπερψηφίσουν, έθεσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΣΥ (δεν υφίσταται

κοινοβουλευτικά το ΚΙΝΑΛ) και προανήγγειλε την πραγματοποίηση έκτακτου Συνεδρίου του Κινήματος για τον προσεχή Μάρτιο.

Μου πρότειναν Επικρατείας αρκεί να καταψήφιζα

Μετά την διαγραφή του πάντως, ακολούθησαν "πηγές" της ΔΗΜΑΡ , βάσει των οποίων:

Σύμφωνα με πληροφορίες από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, τις οποίες επικαλείται το Αθηναικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά την δευτερολογία του ανέφερε: "Μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση μου ήταν αρνητική γιατί τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση με πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Από την άλλη, μου διαμηνύθηκε ότι αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει το ΝΑΙ, θα υπάρξει διαγραφή. Είναι φανερό ότι ένα προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι".

Επισήμως πάντως, με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, σχολίασε για την διαγραφή Θεοχαρόπουλου:

"Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε σήμερα τον πρόεδρο του ενός από τα δύο κόμματα της Συμπαράταξης στη Βουλή, λόγω της απόφασης της ΔΗΜΑΡ να πει ΝΑΙ σε ένα εθνικό θέμα αρχών. Η στάση της ΔΗΜΑΡ υπηρετεί μόνο τα εθνικά συμφέροντα.

Οι προοδευτικοί κεντροαριστεροί πολίτες μπορούν να κρίνουν. Κρίμα.", αναφέρει σχόλιο της ΔΗΜΑΡ για την απόφαση της Φώφης Γεννηματά".

Νωρίτερα το Capital.gr, μετέδιδε:

Πέρασε από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ η εισήγηση Θεοχαρόπουλου για τις "Πρέσπες".

Η απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάθε άλλο παρά έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία.


Εδώ και ημέρες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει διαμηνύσει στο ΚΙΝΑΛ ότι δεν δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, καθώς είναι συνεργαζόμενος.

Ήδη εξάλλου, προσμετράτο στην πλειοψηφία του "ΝΑΙ", η οποία πλέον βρίσκεται στο "153", όπως ανέφερε σε σχετικό του δημοσίευμα το Capital.gr.

Η κ. Γεννηματά, έχει δηλώσει μεν ότι δεν θα θέσει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία των Πρεσπών αλλά... όσοι αψηφήσουν την απόφαση για καταψήφιση της Συμφωνίας θα έχουν "κυρώσεις".

Τούτου δοθέντος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, θέτει εκτός τον Θ. Θεοχαρόπουλο από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΣΥ και συγκαλεί έκτακτο Συνέδριο για το ΚΙΝΑΛ.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:

Με απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ο Θ. Θεοχαρόπουλος τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Επίσης με απόφαση της Προέδρου σύμφωνα με το άρθρο 23 του Καταστατικού, συγκαλείται έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το τέλος Μαρτίου, μετά από εκλογή Συνέδρων από τη βάση.

Το Συνέδριο θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα.

Παρών ή αποχή αντιπρότεινε ο Μαργαρίτης

Μιλώντας στη Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ κι εκφράζοντας την άλλη άποψη, μετά την εισήγηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο Θόδωρος Μαργαρίτης υπογράμμισε: "Η επιλογή για Παρών ή Αποχή εξασφαλίζει της ενότητα της ΔΗΜΑΡ και τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι "οφείλουμε παρά τα λάθη, τις όποιες διαφωνίες μας με το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε το εγχείρημα που ξεκίνησε το 2015 και πρέπει να προχωρήσει με αυτόνομη πορεία της Κεντροαριστεράς και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών".

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι σε θετική κατεύνθυνση τονίζοντας ωστόσο ότι "δεν μπορούμε να μην βλέπουμε μια κυβερνητική πλειοψηφία με αμφίβολη προγραμματική κατεύθυνση προχώρησε χωρίς συναινέσεις και με απόλυτη εργαλειοποίηση με στόχο τα παιχνίδια εξουσίας και την κομματική αντιπαράθεση. Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη". Το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας τη θέση του κόμματος για τη προκήρυξη εκλογών επεσήμανε ότι η σχετική συζήτηση δεν βρίσκεται σε ουδέτερο χρόνο και δεν είναι δυνατόν να μην συνυπολογισθεί αυτό το δεδομένο.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα