«Πόλεμος» προπαγάνδας Κιέβου – Μόσχας για τους ελεύθερους σκοπευτές της Μαϊντάν

19:34 3/4/2014 - Πηγή: Antinews

Μέλη των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων, δηλαδή της Μπερκούτ που πλέον έχει καταργηθεί, ήταν οι ελεύθεροι σκοπευτές που σκόρπισαν το θάνατο στους διαδηλωτές της πλατείας Μαϊντάν. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το προκαταρκτικό πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγαν οι νέες ουκρανικές αρχές και δημοσιοποιήθηκε, χθες, από τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ. Ο Αβακόφ, επικαλούμενος τα στοιχεία της έρευνας, υποστήριξε ότι έχουν εντοπιστεί δύο από τα κτίρια από τα οποία έγιναν οι θανατηφόρες βολές,

καθώς και ότι έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 12 από τα μέλη των ειδικών δυνάμεων που εμπλέκονται στο μακελειό, εκ των οποίων, μάλιστα, οι τρεις, όπως ανακοίνωσε, έχουν συλληφθεί.

Επίσης, ο νέος επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών Βαλεντίν Ναλιβαιτσένκο, υποστήριξε ότι έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στις συγκρούσεις στο πλευρό της Μπερκούτ είχαν άμεση εμπλοκή και οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες, όπως είπε, είχαν στείλει με αεροπλάνο «τόνους εκρηκτικών και όπλων» στις ουκρανικε΄ς αρχές. Ο Αβάκοφ, επίσης, υποστήριξε ότι η όλη αστυνομική επιχείρηση έγινε υπό την άμεση εντολή και καθοδήγηση τόσο του εκδιωχθέντος προέδρου Γιανουκόβιτς όσο και του πρώην υπουργού Εσωτερικών Βιτάλι Ζακχαρτσένκο, ο οποίος αναζητείται.

Τα συμπεράσματα της πρώτης αυτής έρευνας, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκαν από την νέα ουκρανική ηγεσία, έρχονται ουσιαστικά ν’ απαντήσουν στις αλλεπάλληλες καταγγελίες της Μόσχας ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές κρύβονται μέλη των ακροδεξιών φασιστικών οργανώσεων που έδρασαν προβοκατόρικα πυροβολώντας ταυτόχρονα κατά αστυνομικών και διαδηλωτών. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μόλις την περασμένη Κυριακή, επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η Μόσχα «έχει στοιχεία» που επαληθεύουν τα λεγόμενά της επί του θέματος, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και καταγεγραμμένες εικόνες, και υποστήριξε ότι θα προωθηθούν και προς τις δομές της διεθνούς δικαιοσύνης αλλά και σε άλλους οργανισμούς, εκφράζοντας την ελπίδα «να μην γίνει προσπάθεια όλα αυτά να κρυφτούν κάτω από το χαλί».

Τη ρωσική εκδοχή ενισχύει και η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, και του Εσθονού υπουργού Εξωτερικών, Ούρμας Πάετ, η οποία διέρρευσε τον περασμένο μήνα, και στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει σοβαρή περίπτωση οι ελεύθεροι σκοπευτές να προέρχονταν από το χώρο της τότε αντιπολίτευσης και σημειώνεται η αναγκαιότητα να ερευνηθεί ενδελεχώς το συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα ο Πάετ αναφέρει ότι άκουσε πολλές φορές τη συγκεκριμένη εκδοχή από συνομιλητές του στο Κίεβο οι οποίοι ουδεμία σχέση με τον Γιανουκόβιτς και τον κρατικό του μηχανισμό έχουν. Έκτοτε, δεν έχει γίνει τίποτε σε διεθνές επίπεδο.

Όπως φαίνεται βρίσκεται σε εξέλιξη, βήμα το βήμα, ένας σκληρός πόλεμος προπαγάνδας ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία σε συνεργασία με τους δυτικούς της συμμάχους και τη ρωσική διπλωματία. Από την πλευρά τουλάχιστον του Κιέβου είναι προφανές, ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα, ότι προσπαθεί επισταμένα να πάρει αποστάσεις από τους ακροδεξιούς ενόπλους που κυριάρχησαν στην πλατεία Μαϊντάν. Μέσα στην προσπάθεια αυτή, η οποία έχει ως κίνητρο ν’ απαντηθεί ο κορμός της ρωσικής επιχειρηματολογίας που είναι ακριβώς η ύπαρξη ναζιστικών και φασιστικών ενόπλων στοιχείων στις γραμμές της νυν ηγετικής συμμαχίας στην Ουκρανία, οι νέοι κυβερνώντες στο Κίεβο προφανώς επιδιώκουν να «φορτώσουν» το αίμα της Μαϊντάν στο προηγούμενο καθεστώς όχι για να «σώσουν» πχ το Δεξιό Τομέα, τον οποίο επισταμένα προσπαθούν να περιθωριοποιήσουν, αλλά για να «καθαρίσουν» τους εαυτούς τους. Γιατί αν ισχύει έστω και στο ελάχιστο αυτό που ισχυρίζεται η Μόσχα, δηλαδή ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές της Μαϊντάν ήταν μέλη της αντιπολίτευσης, τότε είναι ξεκάθαρο ότι η νυν ηγεσία του Κιέβου το γνώριζε και είχε συνειδητά δώσει έγκριση να αιματοκυλιστούν οι διαδηλωτές για να πετύχει το στόχο της. Και αυτό είναι κάτι που όσο και αν προσπαθήσουν οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον δεν «καταπίνεται» εύκολα από τη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία εμφανίζεται ήδη διστακτική λόγω της κυρίαρχης ναζιστικής παρουσίας στην νέα ουκρανική κυβέρνηση και λόγω της ανεξέλεγκτης βιαιότητας του φασιστικού Δεξιού Τομέα.

Πηγές: bbc, Interfax, Ria novosti

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα